Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONAE: Ce este răpirea virtuală și cum funcționează?

Ziarul de Vrancea
2 ian 2024 1098 vizualizări

Cazul unui tânăr chinez care studia în SUA arată o nouă metodă în materie de escrocherie

"Răpirea virtuală", o metodă de extorcare ilustrată de cazul unui elev străin care studia în SUA, face parte dintr-o tendință infracțională mai amplă căreia îi pot cădea victime părinți din întreaga lume, avertizează experți citați de BBC.

Elevul Kai Zhuang a fost dat dispărut de către liceul său săptămâna trecută și a fost găsit ulterior "foarte înghețat și speriat" într-un cort, într-o zonă rurală din Utah, după ce escroci anonimi l-au convins pe tânărul de 17 ani să se izoleze.

Odată ce adolescentul a rămas singur în sălbăticie, "răpitorii virtuali" au trimis o cerere de răscumpărare și o fotografie - pe care Zhuang și-a făcut-o singur - părinților săi din China și au pretins că a fost răpit. Familia lui Zhuang a plătit în cele din urmă 80.000 de dolari răpitorilor. FBI-ul spune că și alți elevi străini, în special chinezi, au fost ținta unor escrocherii similare de tip "răpire virtuală" în SUA. Autorii amenință victimele, le ordonă să se izoleze, îi monitorizează prin apeluri video și cer răscumpărare de la familiile lor.

Experți consultați de BBC spun că progresele tehnologice au netezit drumul infractorilor pentru a pune în aplicare schemele de răpire cibernetică. Deși nu există date clare cu privire la numărul acestor cazuri, experiența lui Zhuang nu este un caz izolat, spun ei. "După modul în care se operează în majoritatea cazurilor, i se poate întâmpla oricui", a declarat Joseph Steinberg, expert în securitate cibernetică care a consiliat firme și guverne. "Infracțiunile au devenit mult mai țintite și mult mai lucrative", spune el.

Poliția crede că escrocii au început să îl manipuleze pe elevul de 17 ani încă din 20 decembrie, când a fost văzut cu echipament de camping în Utah. În mod obișnuit, răpirile virtuale implică infractori care sună sau trimit mesaje unei victime pentru a o păcăli și a o face să creadă că o persoană dragă a fost răpită, deși persoana respectivă este de fapt în siguranță, explică Steinberg. Victimele în aceste cazuri spun că aud țipete la telefon în timp ce escrocul pretinde că persoana iubită este în pericol, pentru a obține o răscumpărare. "Vor face orice pentru a te ține la telefon", a declarat Marie-Helen Maras, directorul Centrului de studii privind criminalitatea cibernetică de la Colegiul de drept penal John Jay. "Pentru a-și speria țintele și a le determina să ia decizii pripite, vor amenința că îi vor provoca răni persoanei dragi, dacă închid sau dacă încearcă să contacteze pe cineva", a explicat experta.

Steinberg spune că este îngrijorat de utilizarea inteligenței artificiale pentru a reda vocea celor dragi și a-i constrânge să plătească răscumpărări. "Tehnologia a ajuns la un punct în care chiar și părinții grijulii, care își cunosc foarte bine copiii, pot fi păcăliți", a spus el.

De asemenea, rețelele sociale le permit infractorilor să studieze și să adune informații despre victime înainte de a intra în contact, ceea ce le permite să obțină informații valoroase despre viața unei persoane. Escrocii "pot chiar să falsifice numerele de telefon pentru a face să pară că vin de la dumneavoastră", avertizează Maras. "Devin din ce în ce mai buni în a-și ascunde frauda", spune ea.

În plus, acest tip de infracțiune pare să ducă și la plăți mai mari acum, atrage atenția Steinberg, care a remarcat că autorii sunt rareori prinși. În trecut, infractorii vizau persoane mai vulnerabile - cum ar fi imigranții fără documente și persoanele care nu erau vorbitoare de limba engleză - pentru sume mici, a spus el. Dar în cazul lui Zhuang, oficialii au declarat că părinții săi au plătit o răscumpărare consistentă.

"O minune". Cum a fost posibilă evacuarea rapidă din avionul japonez în flăcări

Toți cei 379 de pasageri și echipajul au scăpat din aeronava Airbus A350 care a fost cuprinsă, marți, pe aeroportul Haneda din Tokyo, de o minge de foc după ce s-a ciocnit cu un avion mai mic al Gărzii de Coastă, la scurt timp după aterizare. Cinci dintre cei șase membri ai echipajului avionului Gărzii de Coastă au murit, în schimb sutele de oameni din avionul Japan Airlines au fost evacuați la timp, în câteva minute. Mulți spun că a fost vorba despre o adevărată minune.

După ce căpitanul avionului comercial a reușit să oprească aeronava în flăcări, cei 379 de pasageri, printre care opt copii, plus 12 membri ai echipajului au fugit din cabina plină de fum a avionului, alunecând pe toboganele gonflabile din partea din față a acestuia. În scurt timp, avionul a fost cuprins în întregime de foc, flăcările ieșind pe geamurile aeronavei. Departamentul de pompieri din Tokyo a declarat că 14 dintre cei evacuați din avionul de pasageri au suferit răni minore, inclusiv arsuri la nivelul gâtului. Patru au fost transportați la spital.

O înregistrare video a arătat cum pasagerii au fost evacuați din Airbus-ul A350 în flăcări cu ajutorul unor tobogane de salvare, într-un calm relativ și aparent fără bagaje de mână, într-o operațiune salutată ca fiind un "miracol". Rodger Whitfield, un fost pilot comercial, a declarat: "Cred că, în primul rând, trebuie să spunem că tocmai am asistat la un miracol. Modul în care au reușit să scoată toți acei pasageri din avion este aproape de necrezut".

Agențiile de siguranță aeriană avertizează de ani de zile că a te opri pentru a lua bagajele de mână în timpul unei evacuări înseamnă un risc pentru viață.

Anchetatorii de accidente aviatice au recomandat organizarea unor ședințe de informare mai convingătoare în timpul zborului pentru a-i îndemna pe pasageri să lase în urmă aceste lucruri atunci când li se ordonă să iasă - dar, de multe ori, au avut prea puțin efect. În 2016, o înregistrare video a arătat pasageri care blocau culoarele și apucau gențile din compartimentele de deasupra capului în timp ce cabina unui avion a companiei Emirates se umplea de fum în Dubai.

Pasagerii din avionul Japan Airlines, care a aterizat pe aeroportul Haneda din Tokyo în jurul orei locale 17.47  venind de pe insula nordică Hokkaido, au povestit că au fost îngroziți după ce au auzit zgomotul puternic al impactului inițial. Imagini de pe rețelele sociale din interiorul cabinei au arătat cum pasagerii puteau vedea flăcările din exterior, în spatele avionului, prin hublourile cabinei, în timp ce acesta își continua drumul pe pistă imediat după coliziune.

Personalul care a organizat evacuarea a încercat să mențină calmul pasagerilor, dar i-a rugat pe cei care au ajuns la bagaje să își lase bunurile în urmă. Luminile s-au stins apoi, iar temperatura din interiorul cabinei a început să crească, au declarat supraviețuitorii. Pasagerii au fost ghidați prin întuneric și prin fumul gros de către personalul de cabină, care ținea lanterne.

Însoțitorii de zbor păreau să îndemne oamenii să rămână calmi, spunând "vă rugăm să cooperați"

"Fumul a început să umple avionul și m-am gândit: Ar putea fi foarte rău", a povestit un pasager. "Un anunț spunea că ușile din spate și din mijloc nu puteau fi deschise. Așa că toată lumea a debarcat prin față", a relatat el, citat de The Guardian.

Numărul doi al Hamas, ucis într-un atac cu dronă în Beirut

Numărul doi al grupării Hamas, Saleh al-Arouri, care trăia în exil în Liban, a fost ucis într-un atac cu dronă lansat marți într-o suburbie din Beirut, capitala Libanului, și atribuit Israelului. Arouri, comandantul exilat al forțelor Hamas din Cisiordania ocupată și lider veteran al Hamas, care a petrecut 17 ani în închisorile israeliene, era adjunctul liderului grupării islamiste, Ismail Haniyeh. Până acum, Israelul nu a transmis nicio informație oficială legată de uciderea lui Saleh al-Arouri, în atacul în care au murit șase persoane.

Este prima dată de la începutul războiului dintre Israel și Hamas din Fâșia Gaza - război aflat în ziua 88 - când armata israeliană lansează un atac în capitala libaneză, notează Reuters și AFP. Confruntările dintre armata israeliană și Hezbollah-ul libanez, grupare aliată Hamasului palestinian, s-au limitat până acum la zonele de graniță din sudul Libanului.

Hezbollah a amenințat că va riposta după uciderea liderului adjunct al Hamas, susținând că „această crimă nu va trece niciodată fără răspuns și pedeapsă”, scrie The Times of Israel. Hezbollah mai susține că astfel de asasinate nu vor face decât să încurajeze și mai mult mișcarea de rezistență palestiniană.

Anterior, liderul Hamas, Ismail Haniyeh, a transmis marți seară o declarație puternică prin intermediul televiziunii, în care a acuzat Israelul de „un act terorist”, după moartea lui Saleh al-Arouri.

Liderul opoziției din Coreea de Sud, la terapie intensivă după atacul cu cuțitul

Liderul Partidului Democrat din opoziția sud-coreeană, Lee Jae-myung, a rămas spitalizat la terapie intensivă, miercuri, la o zi după atacul cu cuțitul asupra sa care i-a șocat pe liderii politici. El a fost operat mai bine de două ore pentru a i se reconstrui vena jugulară.

Chirurgii l-au operat pe Lee mai bine de două ore, miercuri, pentru a repara un vas de sânge important din gât, care a fost tăiat când un atacator s-a năpustit asupra lui și l-a înjunghiat cu un cuțit.

Lee, un progresist care vorbește dur și care a pierdut la limită alegerile prezidențiale din 2022, și-a mobilizat partidul pentru a păstra majoritatea parlamentară pe care o deține împotriva conservatorilor președintelui Yoon Suk Yeol. Coreea de Sud organizează alegeri cruciale pe 10 aprilie, în care conservatorii vor încerca să recâștige o majoritate pentru prima dată din 2016 și să ajute politicile pro-business ale președintelui Yoon Suk Yeol, inclusiv reducerile de taxe, dereglementarea și reformele sociale.

Atacul împotriva lui Lee, care s-a desfășurat rapid, dar care a fost surprins pe scară largă în imaginile de la evenimentul public în aer liber, a șocat atât partidul său, cât și pe rivalii săi, care au condamnat toate violențele împotriva personalităților politice.

Bilanțul cutremurului din Japonia a ajuns la 62 de morți

Bilanțul victimelor cutremurului puternic care a lovit Japonia în ziua de Anul Nou a crescut, miercuri, la 62 de morți, în timp ce autoritățile s-au grăbit să aducă ajutor supraviețuitorilor care se confruntă cu temperaturi scăzute și cu ploi puternice prognozate pentru mai târziu în cursul zilei. Cutremurul cu o magnitudine preliminară de 7,6 a lovit peninsula Noto luni după-amiază, nivelând case și izolând zonele îndepărtate de ajutorul atât de necesar.

Drumurile rupte, infrastructura deteriorată și locația îndepărtată a celor mai afectate zone au îngreunat eforturile de salvare, iar amploarea totală a pagubelor și a victimelor rămânea neclară la două zile după cutremur. Autoritățile au confirmat 62 de morți până în prezent, față de 55 marți seara târziu.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.