Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONAE: Autorul atacului de la Bruxelles a fost împușcat, arestat și a murit la spital

Ziarul de Vrancea
17 oct 2023 1204 vizualizări

El era cunoscut polițiilor belgiană și tunisiană, însă nu cu privire la fapte de terorism sau radicalizare n într-un mesaj, teroristul a revendicat atacul în numele Statului Islamic

Bărbatul arestat marți dimineața la Schaerbeek este teroristul căutat după atentatul de luni seara la Bruxelles, soldat cu doi morți și un rănit, iar acesta a murit din cauza rănilor, în urma tirurilor poliției, anunță parchetul federal.

Schimburi de focuri cu forțele de ordine au avut loc la arestarea suspectului, după ce bărbatul a fost văzut într-o cafenea la Schaerbeek. El a fost arestat în comuna Schaerbeekm din regiunea Bruxelles, unde un imobil a fost percheziționat în noaptea de luni spre marți. ”Poliția a deschis focul”, a anunțat un purtător de cuvânt al parchetiului, Eric Van Duyse.

Bărbatul ”neutralizat” a fost internat la reanimare, a anunțat ministrul belgian de Interne Annelies Verlinden. Arma folosită în atentat a fost găsită lângă bărbatul arestat.

Luni seara, suspectul, care purta o vestă portocalie, a urmărit doi suporteri suedezi, prezenți în capitala belgiană la un meci de fotbal între naționalele Belgiei și Suediei. Cele două persoane circulau la bordul unui taxi. Atacatorul a tras pe când acestea se aflau în vehicul, după care le-a urmărit până în holul unui imobil.

Potrivit primelor elemente ale anchetei, atacatorul a acționat singur. Suspectul acestui atac mortal este un tunisian, Abdesalem L., în vârstă de 45 de ani.

Cererea acestuia de azil a fost respinsă în 2020. El era cunoscut polițiilor belgiană și tunisiană, însă nu cu privire la fapte de terorism sau radicalizare.

Un mesaj de revendicare a atentatului a fost postat pe rețele de socilizare de către acest bărbat, care s-a ”prezentat ca fiind atacatorul și s-a declarat inspirat de Statul Islamic (SI)”, anunță parchetul federal belgian, însărcinat cu dosare teroriste, care a preluat ancheta.

Atacul a avut loc luni seara, către ora 19.00 (20.00, ora României), în apropiere de Place Sainctelette, la Bruxelles, la doar câteva minute distanță de locul unde se desfășura meciul în vederea calificării la Euro-2024, pe Stadionul Roi-Baudouin.

Potrivit primelor elemente ale anchetei, atacatorul a ucis doi suporteri, un suedez și o persoană de origine suedeză, cu o armă automată. O a treia persoană, tot de naționalitate suedeză, ”se află la spital în stare gravă”, a anunțat marți dimineața, într-o conferință de presă procurorul federal Frédéric Van Leeuw.

Washington Post: Mii de pușcașii marini americani se îndreaptă spre Israel

ce aduc portavioanele desfășurate de SUA în estul Mediteranei

O forță operațională amfibie formată din mii de marinari și pușcași marini americani se îndreaptă spre Israel, unde vor fi poziționați la bordul unor nave de război în cazul în care conflictul de acolo cu Hamas se extinde, au declarat luni doi oficiali americani din domeniul apărării citați de The Washington Post. Pentagonul a desfășurat două portavioane - și navele de sprijin ale acestora - în estul Mediteranei după atacurile Hamas asupra Israelului.

Grupul amfibiu Bataan, care numără peste 4.000 de marinari și pușcași marini, se va alătura unei flote americane în creștere în largul coastelor Israelului, care va include două portavioane și navele de escortă asociate acestora.

Unitatea expediționară 26 de pușcași marini, din Camp Lejeune, Carolina de Nord, este desfășurată împreună cu grupul operativ amfibiu și antrenată pentru o gamă largă de misiuni, inclusiv unele operațiuni speciale.

USS Bataan și USS Carter Hall, două dintre navele de război care transportă personal din cadrul unității, se aflau luni în Golful Oman, după ce au părăsit recent Kuweitul, urmare a atacului Hamas din 7 octombrie. Cea de-a treia navă asociată unității, USS Mesa Verde, se afla în Marea Mediterană cu planuri de a se îndrepta spre coasta israeliană, au declarat oficialii din domeniul apărării.

Șeful Pentagonului, Lloyd Austin, a vorbit luni cu omologul său israelian, Yoav Gallant, și și-a reiterat angajamentul de a "continua să accelereze asistența în domeniul securității și să prevină escaladarea conflictului", a declarat purtătoarea de cuvânt a Pentagonului, Sabrina Singh.

Cel mai mare portavion din lume

Pentagonul a desfășurat două portavioane - și navele de sprijin ale acestora - în estul Mediteranei după atacurile asupra Israelului. Navele au rolul de descurajare, pentru a se asigura că nu se extinde conflictul, dar aduc o cantitate semnificativă de putere într-o regiune care găzduiește deja o serie de nave, avioane și trupe americane.

Portavionul Gerald R. Ford, împreună cu navele de sprijin, a sosit în estul Mediteranei la începutul săptămânii trecute. USS Ford, care a fost pus în funcțiune în 2017, este cel mai nou portavion al Statelor Unite și cel mai mare portavion din lume, cu peste 5.000 de marinari la bord. Portavionul, care are un reactor nuclear, poate găzdui peste 75 de aeronave militare, inclusiv avioane de luptă precum avioanele de vânătoare F-18 Super Hornet și E-2 Hawkeye, ce poate acționa ca un sistem de avertizare timpurie.

Are un arsenal de rachete, precum racheta Evolved Sea Sparrow, care este o rachetă sol-aer cu rază medie de acțiune, folosită pentru a contracara dronele și avioanele. Racheta cu cadru aerian rulant de pe Ford este folosită pentru a ținti rachete anti-navă, împreună cu sistemul de armament Mk-15 Phalanx, care este folosit pentru a trage gloanțe care străpung blindajul.

Ford are, de asemenea, radare sofisticate ce pot ajuta la controlul traficului aerian și al navigației. Navele de sprijn includ crucișătorul cu rachete ghidate din clasa Ticonderoga Normandy și distrugătoarele cu rachete ghidate din clasa Arleigh-Burke Thomas Hudner, Ramage, Carney și Roosevelt. Acestea transportă capacități de luptă sol-aer, sol-suprafață și de luptă antisubmarin.

Pentagonul a ordonat grupului de atac al portavionului Dwight Eisenhower să se deplaseze în estul Mediteranei. Va dura între o săptămână și o săptămână și jumătate pentru a ajunge în regiune.

Portavionul cu propulsie nucleară, pus în funcțiune în 1977, a desfășurat pentru prima dată operațiuni în timpul invaziei Irakului în Kuweit. Portavionul, cunoscut și sub numele de "Ike", are 5.000 de marinari și poate transporta până la nouă escadrile de avioane, precum avioane de luptă, elicoptere și cele capabile să desfășoare operațiuni de informații, supraveghere și recunoaștere.

La fel ca Ford, portavionul Ike va fi însoțit de alte nave, precum crucișătorul cu rachete ghidate Philippine Sea și distrugătoarele cu rachete ghidate Gravely și Mason. Navele se concentrează pe protecția lor și a portavionului și, deși pot efectua operațiuni ofensive, nu sunt cele mai potrivite pentru a acționa ca un sistem de apărare antirachetă pentru Israel, care dispune deja de sisteme sofisticate.

Rusia încearcă să străpungă apărarea ucraineană în nord-est

Rusia urmărește să străpungă apărarea ucraineană în sectorul Kupiansk-Lîman al liniei frontului din nord-estul Ucrainei, după o creștere bruscă a luptelor în această zonă, a declarat luni comandantul forțelor terestre ucrainene, Oleksandr Sîrski.

O înregistrare video difuzată de forțele terestre îl arată pe generalul Oleksandr Sîrski întâlnindu-se cu trupele într-un loc neidentificat din pădure și îl citează spunând că luptele din sectorul Kupiansk-Lîman din nord-estul țării s-au "intensificat semnificativ". "Inamicul se pregătește, se pregătește serios pentru acțiuni ofensive, aducând personal", declară Sîrski în imaginile postate pe aplicația de mesagerie Telegram. "Scopul principal este de a sparge apărarea trupelor noastre și de a ne recuceri teritoriul", adaugă el.

Forțele ucrainene au recucerit orașul Kupiansk și zonele din apropiere în urmă cu aproape un an, punând capăt unor luni de ocupație rusă după invazia pe scară largă a Moscovei din februarie 2022, dar forțele rusești au trecut din nou la atac în regiune.

Armata ucraineană a raportat, în actualizarea sa zilnică, că luptele s-au întețit de-a lungul frontului de est, în special în jurul orașului Kupiansk, precum și în apropiere de Avdiivka și Mariinka, în regiunea Donețk. Rusia a trecut la ofensivă în jurul Avdiivka săptămâna trecută, iar luptele de acolo au fost intense. Oraș important din punct de vedere strategic, cu o mare uzină de cocsificare, Avdiivka este situat la periferia nordică a regiunii Donețk, ocupată în mare parte de Rusia.

Oficialii ucraineni au declarat în repetate rânduri că trupele ucrainene își mențin pozițiile în est. Ucraina a lansat o contraofensivă în est și sud la începutul lunii iunie, dar în peste patru luni a raportat doar câștiguri minore.

Kazahstanul va reautoriza vânătoarea de antilope saiga, la un moment amenințate cu dispariția

Kazahstanul a anunțat luni că va autoriza din nou vânătoarea de antilope saiga, o problemă sensibilă în această imensă țară din Asia Centrală, pentru a ține sub control populația în creștere a acestei specii care amenință în prezent agricultura.

"Controlul populației de antilope saiga este necesar (deoarece) această specie provoacă daune agriculturii", a declarat ministrul kazah pentru Ecologie, Erlan Nyssanbayev, într-o conferință de presă la Astana, estimând pagubele provocate la 12 miliarde de tenge (circa 24 de milioane de euro).

"Există două metode: capturarea pe timp de zi în plase și sacrificarea pe timp de noapte. Nu am de gând să evit întrebarea: trebuie să folosim și cea de-a doua opțiune", a adăugat el.

Un purtător de cuvânt al ministerului a declarat luni pentru AFP că "până la 337.500 de antilope saiga" urmau să fie recoltate "prin aceste două metode până la 30 noiembrie".

Sacrificarea antilopelor saiga face în mod regulat obiectul unor dezbateri în Kazahstan, președintele Kassym-Jomart Tokayev mustrându-l chiar anul trecut pe un fost ministru pentru ecologie pentru că a propus această opțiune. Liderul a declarat chiar că antilopa saiga este un "animal sacru pentru poporul kazah".

La începutul acestui an, autoritățile de la Astana au anunțat că moratoriul privind sacrificarea antilopelor saiga, în vigoare până la sfârșitul anului 2023, nu va fi prelungit. Potrivit ministrului Nyssanbayev, populația de antilope saiga "și-a depășit recordul istoric din cauza lipsei de prădători naturali" și numără în prezent circa două milioane de exemplare, aproape întreaga specie trăind în Kazahstan.

Cândva amenințată cu dispariția, specia se află în continuare pe lista roșie a UICN (Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii). Acest animal, recognoscibil după botul său lung și rotunjit asemănător unei mici trompe, trăiește în principal în stepele din centrul, vestul și nord-vestul Kazahstanului, a noua țară ca mărime din lume.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.