Internațional

După ce Ozempic a fost folosit pentru slăbit, medicamentul ar putea avea efect și pentru Alzheimer

Ziarul de Vrancea
8 mai 2023 948 vizualizări

Medicamentele pentru diabet care favorizează și pierderea în greutate, cum ar fi Ozempic de la Novo Nordisk, devenit favoritul celebrităților și investitorilor, sunt studiate acum pentru a vedea dacă pot ajuta și unele dintre tulburări cerebrale cel mai greu de tratat, inclusiv boala Alzheimer, relatează Reuters.

Medicamentele de diabet, de la Ozempic până la vechii piloni ai tratamentului acestei boli, precum insulina și metformin, par să acționeze și asupra unor deficiențe ale sistemului metabolic implicate în boala Alzheimer, inclusiv asupra proteinei numite amiloid și asupra inflamației, spun cercetătorii.

Speranța este că îmbunătățirea utilizării glucozei și reducerea inflamației în întregul organism - inclusiv în creier - ar putea încetini progresia unor boli debilitante precum Alzheimer și Parkinson.

Mai mulți oameni de știință intervievați de Reuters au subliniat că tot mai multe cercetări susțin testarea medicamentelor pentru diabet împotriva bolilor neurodegenerative.

Rezultatele sunt la ani distanță, iar succesul este incert. Dar interesul a fost stimulat de datele pozitive recente ale unor medicamentele pentru Alzheimer dezvoltate de companiile Eisai Co Ltd  împreună cu partenerul Biogen și de Eli Lilly and Co, care au demonstrat că îndepărtarea plăcilor lipicioase de amiloid acumulate în creier poate încetini declinul cognitiv cauzat de această boală fatală care distruge mințile umane. Aceste succese au venit după zeci de ani de rezultate dezamăgitoare, care i-au făcut pe mulți să pună la îndoială validitatea teoriei că amiloida ar trebui să stea la baza conceperii majorității medicamentelor experimentale pentru Alzheimer.

Dr. Suzanne Craft, profesor de gerontologie și medicină geriatrică la Facultatea de Medicină a Universității Wake Forest din Carolina de Nord, a ținut un discurs la o influentă reuniune științifică pe tema Alzheimer, la sfârșitul anului trecut, vorbind despre necesitatea de a testa tratamente precum medicamentele pentru diabet pentru a reduce progresia bolii Alzheimer. De atunci, spune ea, a fost abordată de companiile farmaceutice într-un ritm din ce în ce mai accelerat, iar în prezent desfășoară un studiu privind Alzheimer care evaluează insulina intranazală în combinație cu un alt medicament pentru diabet.

Ideea este că tratamentele pentru diabet ar putea amplifica beneficiile clinice ale medicamentelor anti-amiloidiene și ar putea duce la o stabilizare completă sau chiar la o oarecare recuperare la pacienții cu Alzheimer, a explicat dr. Suzanne Craft. "Ce fac acești agenți și ce face insulina? Aceasta joacă un rol în regenerare. Și asta este ceea ce trebuie să se întâmple. Având în vedere rolul său în modularea funcției imunitare, aceasta poate împiedica amiloidul să continue să se acumuleze", este prezumția de la care pleacă dr. Craft.

Ce este GLP-1

Spre deosebire de medicamentele mai vechi care nu mai sunt brevetate, cum ar fi metforminul, există un stimulent comercial pentru a testa tratamente mai noi cum ar fi antagoniștii GLP-1 (peptida-1 asemănătoare glucagonului este un hormon fiziologic, cu multiple acțiuni în reglarea glicemiei și apetitului și cu efecte asupra sistemului cardiovascular. Acțiuni ce țin de reglarea glicemiei și al apetitului sunt mediate în mod specific prin receptorii GLP-1 de la nivelul pancreasului și creierului - n.r.) Este o clasă de medicamente în plină expansiune, dominată în prezent de Ozempic - cunoscut din punct de vedere chimic sub numele de semaglutid - și de Mounjaro de la Lilly, dar sunt și alți jucători de pe piața medicamentelor care lucrează la circa zece potențiale noi tratamente.

Patru companii care produc medicamente pentru GLP-1, inclusiv doi mari producători de medicamente, spun că urmăresc rezultatele studiilor care testează medicamentul Novo Nordisk în cazul bolii Alzheimer.

Ivan Koychev, neuropsihiatru consultant la Oxford University Hospitals NHS Foundation Trust, conduce un studiu de testare a semaglutidei cu scopul de a stopa primele modificări în creierul persoanelor cu risc de a dezvolta Alzheimer. GLP-1 reprezintă principalul său obiectiv, deoarece - explică el - există "bune dovezi epidemiologice că este legat de un risc mai mic de demență, dar prezintă un risc mult mai mic de efecte secundare grave decât terapiile de eliminare a amiloidului".

Terapiile anti-amiloidice comportă riscul unei inflamații periculoase a creierului.

Ce ar însemna pentru piața medicamentelor

Orice succes ar putea duce la o mare răsplată. Demența afectează peste 55 de milioane de persoane la nivel mondial, iar piața medicamentelor pentru Alzheimer este de așteptat să crească la 9,4 miliarde de dolari până în 2028, iar cea pentru Parkinson la 6,6 miliarde de dolari, potrivit furnizorului de date farmaceutice Citeline.

În ciuda potențialului lor împotriva Alzheimer, cercetările timpurii au dat rezultate mixte, a avertizat Hannah Churchill, manager de comunicare în domeniul cercetării la Societatea Alzheimer. "Merită cu siguranță să fie urmărit, dar este dificil de știut dacă este un lider în acest stadiu", a spus ea.

Novo Nordisk a început în 2021 două studii care au testat semaglutida - vândută, de asemenea, pentru pierderea în greutate, sub numele de Wegovy - în cazul a mii de pacienți cu Alzheimer timpuriu. Rezultatele sunt așteptate până în 2025, deoarece este nevoie de ani pentru a arăta un efect asupra acestei afecțiuni progresive.

Producătorul danez de medicamente a refuzat să facă orice comentarii pentru acest articol, menționează Reuters.

Toți ochii sunt pe studiul Novo Nordisk

"Toată lumea așteaptă să vadă ce ar putea arăta acest lucru. Investitorii vor ca altcineva să își asume primul riscul în Alzheimer, precum Novo", a declarat Ted Dawson, profesor de neurologie la Universitatea John Hopkins și cofondator al Neuraly, care are de asemenea un medicament experimental GLP-1.

Lilly a declarat pentru Reuters că urmărește îndeaproape acest studiu.

Pfizer, care are de asemenea medicamente experimentale GLP-1, este de asemenea cu ochii pe Novo.

Companiile mai mici, inclusiv Neuraly, cu sediul în SUA, și Kariya Pharmaceuticals, cu sediul în Danemarca, au declarat că evaluează medicamente GLP-1 experimentale împotriva bolii Parkinson și ar putea lua în considerare trecerea la Alzheimer, în cazul în care studiul Novo dă rezultate.

Studiile pentru Parkinson ar putea dura mai puțin

Studiile privind Parkinson tind să dureze mai puțin timp și ar putea necesita mai puțini pacienți, deoarece este mai ușor să se evalueze impactul asupra caracteristicilor funcției motorii a bolii pentru a înțelege dacă tratamentele aduc beneficii creierului.

Wassilios Meissner, șeful departamentului de neurologie pentru boli neurodegenerative de la Spitalul Universitar din Bordeaux, este implicat într-un studiu în stadiu intermediar privind boala Parkinson, care testează GLP-1 lixisenatida de la Sanofi.

Meissner a declarat că cercetările post-mortem ale creierului pacienților cu Alzheimer și Parkinson arată că semnalizarea insulinei este afectată. "Asta înseamnă că aceste căi care oferă sprijin creierului sunt disfuncționale. Așa că oamenii au început să se întrebe dacă nu cumva ar putea exista un interes pentru antidiabetice în tratamentul acestor tulburări", a arătat el.

Trei copii, printre victimele împușcăturilor de la mall-ul Allen din Texas

Un băiețel de trei ani și părinții săi, doi copii de școală primară și un tânăr inginer din India au fost numiți victimele unui atac armat care a avut loc sâmbătă în Texas, transmite BBC.

James Cho a murit alături de părinții săi Cho Kyu Song, 37 de ani, și Kang Shin Young, 35 de ani, potrivit rapoartelor. Fratele său de șase ani a fost rănit, dar a supraviețuit. Identificările vin în timp ce oficialii investighează dacă ucigașul avea legături cu organizații sau convingeri de extremă dreapta. Opt persoane au fost ucise în schimbul de focuri de armă. Mai multe victime rămân în spital. O pagină GoFundMe verificată spune că familia Cho se afla sâmbătă la mall-ul Allen Premium Outlets pentru a schimba haine pe care fiul lor de șase ani le primise ca dar de ziua de naștere cu câteva zile înainte. "O după-amiază care ar fi trebuit să fie plină de lumină, dragoste și sărbătoare a fost, din păcate, întreruptă de un alt masacru prin împușcare în masă", au scris prietenii familiei.

Elevele de școală primară Daniela și Sofia Mendoza, care erau surori, au fost de asemenea ucise. Mama lor, Ida, rămâne în spital în stare critică. Aishwarya Thatikonda, o ingineră în vârstă de 27 de ani din India, a fost de asemenea ucisă în timpul unei vizite la mall împreună cu un prieten, la fel ca și agentul de securitate Christian LaCour, în vârstă de 20 de ani. Șase persoane au fost declarate decedate la locul faptei, în suburbiile din nordul orașului Dallas, în timp ce două au murit ulterior la spital. Suspectul în vârstă de 33 de ani, Mauricio Garcia, a fost împușcat mortal de un ofițer de poliție care răspundea la un apel fără legătură, punând capăt atacului. Anchetatorii analizează acum rețelele de socializare pentru a cerceta convingerile criminalului, relatează CBS. În timpul atacului, atacatorul care mânuia o pușcă purta o insignă care a fost asociată cu grupuri de ură, precum și echipament tactic de luptă.

Prigojin: Luptele de la Bahmut sunt ''feroce''

n șeful Wagner a precizat că trupele sale primesc mai multe muniții

Șeful grupului paramilitar rus Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat luni că lupte ''feroce'' continuă la Bahmut și a anunțat că trupele sale primesc mai multe muniții după ce el a amenințat că se va retrage din acest oraș din estul Ucrainei.

Progojin, în conflict deschis de luni de zile cu ierarhia militară rusă, a amenințat vineri că își va retrage combatanții, aflați în prima linie în acest oraș ucrainean pe care forțele ruse îl asaltează din august anul trecut, în cazul în care nu va primi mai multe muniții din partea armatei.

Duminică, el a anunțat că a primit "promisiunea" că oamenii săi vor fi aprovizionați. "Potrivit primelor informații, vom începe să primim muniții", a declarat Prigojin într-o înregistrare audio difuzată pe Telegram de serviciul său de presă.

Potrivit lui, forțele ruse au avansat 130 de metri în timpul zilei de luni la Bahmut, epicentrul luptelor încă din vara trecută și în prezent în mare parte distrus. "Luptele (de la Bahmut) sunt feroce. Grupurile avansează și vor continua să avanseze", a adăugat Prigojin, afirmând că trupele ucrainene nu mai controlează decât 2,36 kilometri pătrați din oraș.

La rândul său, Statul Major ucrainean a raportat că "ostilitățile continuă în orașul Bahmut", informând despre "acțiuni ofensive fără succes" ale trupelor ruse.

Bătălia pentru Bahmut, cea mai lungă din conflict, a fost marcată de pierderi grele în ambele tabere, în pofida importanței strategice contestate a orașului.

Ucraina spune că pregătește de luni de zile o contraofensivă de amploare, care pare tot mai iminentă și poate că este deja în curs, notează AFP.

Putin, atac la “elitele globaliste occidentale” în timpul “Paradei ucigașilor”

Președintele rus Vladimir Putin a asistat marți la parada militară din Piața Roșie, unde Moscova a celebrat „Ziua victoriei” împotriva Germaniei naziste. Parada a avut loc în condiții de securitate sporită, după incidentele cu drone inclusiv asupra Kremlinului. Festivitățile au durat mai puțin de o oră.

Din Piața Roșie, Vladimir Putin le-a transmis rușilor, într-un discurs de 10 minute, că lumea se află într-un „moment de cotitură”, iar cei trimiși pe front în „operațiunea militară specială” din Ucraina luptă pentru viitorul țării lor.

„S-a declanșat un adevărat război împotriva patriei noastre. Am respins terorismul internațional, vom proteja locuitorii din Donbas, ne vom asigura securitatea”, a susținut Putin în discursul în care a reluat aceleași mesaje transmise în cele aproape 15 luni de război declanșat de Rusia în Ucraina.

El a acuzat din nou „elitele globaliste occidentale” de „rusofobie și naționalism agresiv”, în timp ce poporul ucrainean a devenit „ostatic al unei lovituri de stat” și al „ambițiilor Occidentului”. Discursul său seamănă izbitor cu cel promovat de liderul AUR, George Simion.

Evenimentele de la Moscova și bombardamentul din Ucraina au fost comentate pe Twitter de Mihailo Podoliak, consilier de rang înalt al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

"Minciuni, o paradă și... Putin cu complici și observatori la tribunele ipocriziei... Înainte de parada ucigașilor de la Kremlin, Rusia a tras, azi-noapte, 25 de rachete de croazieră (dintre care 15 spre Kiev) asupra unor orașe ucrainene pașnice. Într-o încercare malefică de a 'elibera' civilii de viață, de libertate și de casele lor", a scris Podoliak pe Twitter.

Rusia trimite piese de muzeu în război

Imaginile din satelit indică faptul că Rusia a scos zeci de tancuri din depozite la o bază din Arsenyev, în Orientul Îndepărtat al Rusiei. Fotografiile disponibile public arată că unul dintre tancurile depozitate la bază este T-55, un model comandat pentru prima dată de Armata Roșie a Uniunii Sovietice în 1948, la scurt timp după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, transmite CNN.

Un tren de marfă încărcat cu tancuri se deplasează sub soarele proaspăt de primăvară. "Uau", spune o femeie, îndreptându-și telefonul cu cameră spre convoi. "Acesta este al doilea tren, a mai fost unul la fel chiar înainte". Videoclipul, care pare să fi fost filmat la sfârșitul lunii martie, arată tancuri sovietice vechi care sunt transportate, undeva în Rusia. Se știe că Moscova a scos din depozite echipamente militare mai vechi pentru a o ajuta să continue războiul din Ucraina, dar acestea sunt diferite.

Oficialii occidentali au declarat apoi, în aprilie, pentru CNN că au văzut tancurile vechi apărând în apropierea liniei de front.

Site-ul de informații cu sursă deschisă Oryx, cu sediul în Olanda, spune că are dovezi vizuale că Rusia a pierdut peste 1.900 de tancuri de la începutul invaziei, aproape două treimi dintr-o flotă inițială de aproximativ 3.000 de tancuri. Dincolo de cantitate, o mare problemă este viteza cu care sunt doborâte blindatele rusești.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.