Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Pensie de papă: 2500 de euro

Ziarul de Vrancea
18 feb 2013 732 vizualizări
După retragerea sa, începând cu data de 28 februarie, Papa Benedict al XVI-lea va avea o pensie de 2.500 de euro pe lună, prevăzută de legile Vaticanului pentru funcţia de "episcop emerit al Romei", relatează site-ul italian de știri tgcom24.mediaset.it.

Cuantumul este mai mic decât cel al pensiei acordate cardinalilor care ies la pensie, aceasta din urmă fiind de 5.000 de euro pe lună. Papa Benedict al XVI-lea va apărea din nou în public sâmbătă, cu ocazia întrevederii sale cu preşedintele Italiei, Giorgio Napolitano, care îl va saluta pentru ultima oară pe suveranul pontif, relatează Agerpres. Pe 28 februarie, la ora locală 17.00, Papa va părăsi cu un elicopter Palatul Apostolic de la Vatican şi se va deplasa la reşedinţa de vară a suveranilor pontifi - Castel Gandolfo - aflată la 30 de kilometri de Roma. Aici va sta pentru o perioadă de două luni, înainte de a se muta în mănăstirea "Mater Ecclesiae" din incinta Vaticanului, aflată în spatele bazilicii Sfântul Petru, unde îşi va petrece restul vieţii.

Assange vrea să tragă britanicilor clapa cu o imunitate parlamentară

Fondatorul site-ului WikiLeaks Julian Assange apreciază că a găsit soluţia pentru a părăsi Ambasada Ecuatorului de la Londra, unde s-a refugiat de aproximativ opt luni, şi anume să fie ales în Senatul australian. În cazul în care australianul, în vârstă de 41 de ani, obţine un mandat de senator după alegerile de la 14 septembrie, "Departamentul american al Justiţiei nu va dori să provoace o bătălie diplomatică internaţională", lăsându-l astfel în pace, scrie site-ul The Conversation, care rezumă declaraţiile lui Assange. Dacă Marea Britanie refuză să îl lase să plece, "costul politic al statu-quoului actual va fi şi mai ridicat", a adăugat Julian Assange, citat de site. În opinia sa, acuzaţiile de viol care au fost formulate împotriva sa în Suedia "sunt pe cale să intre la apă". În Australia este în curs de creare un Partid WikiLeaks, cu un Comitet Naţional de zece persoane şi candidaţi la alegerile de la 14 septembrie. Assange va candida pentru statul Victoria (sud). Activistul în domeniul informatic, investigat în Suedia într-un caz de viol pe care îl neagă, s-a refugiat în vara lui 2012 în sediul ambasadei ecuadoriene, de teamă că ar putea fi extrădat în Statele Unite, unde riscă pedeapsa cu moartea, după ce a publicat mii de telegrame diplomatice confidenţiale. Ecuadorul i-a acordat azil politic, însă Marea Britanie, care intenţionează să pună în aplicare mandatul de arestare suedez, l-a avertizat pe Assagne că va fi arestat dacă părăseşte reprezentanţa diplomatică.

Germania se pregăteşte să interzică exploatarea gazelor de şist

Germania ar putea interzice extracţia de gaze de şist prin "fracturare" - o metodă de extracţie a gazelor naturale din depozite de rocă anterior inaccesibile, prin injectarea de fluide sub presiune ce conţin agenţi chimici, a declarat ministrul mediului Peter Altmaier, citat de agenţia EPD.de.
Dacă rezultatele cercetărilor ştiinţifice vor demonstra nocivitatea acestei metode, autorităţile germane ar trebui să ia măsuri pentru interzicerea utilizării acesteia, a afirmat el. Peter Altmaier a anunţat pregătirea unei noi legi care prevede interzicerea completă a extracţiei gazelor de şist în zonele cu rezerve de apă potabilă, subliniind că, în alte cazuri, legea va obliga autorităţile să efectueze verificări cu privire la compatibilitatea din punct de vedere al mediului şi utilizarea extracţiei de gaze de şist prin fracturare. Cel mai mare pericol îl constituie, în opinia sa, vibraţiile subterane care însoţesc procesul de extracţie, conform agenţiei de presă menţionate, preluate de antena rusă a Deutsche Welle. În acest sens, ministrul german a subliniat că, în SUA, gazele de şist sunt extrase de regulă în zone deşertice, iar în Europa câmpurile de astfel de gaze predomină în zonele dens populate. Pe fondul controverselor privind metodele de extracţie a gazelor de şist, Comisia pentru protecţia mediului din parlamentul Lituaniei a propus suspendarea proiectului de prospectare a zăcămintelor de gaze de şist pe teritoriul acestei republici baltice, conform DW.

Ucis la comandă şi ascuns într-un butoi umplut cu beton

Corpul unui consilier local rus, care fusese răpit la jumătatea lui februarie, a fost găsit într-un butoi umplut cu beton într-un sat din apropiere de Moscova. Cadavrul lui Mihail Pahomov (37 de ani), deputat în consiliul legislativ al oraşului Lipeţk (438 km sud de Moscova), a fost descoperit în subsolul unui garaj privat, într-un butoi din metal umplut cu beton, în satul Obuhovo, la circa 30 kilometri de Moscova. Moarta sa a fost violentă, au precizat anchetatorii. Ministerul rus de Interne a anunţat ieri că a arestat 11 persoane suspectate că au comis această crimă, precum şi o persoană bănuită că a comandat asasinatul, un bărbat de 40 de ani din Moscova. Comitetul de anchetă a precizat că a fost inculpat un fost ministru pentru locuinţe şi servicii din regiunea Moscova, Evgheni Haritonov, sub acuzaţia că a comandat răpirea lui Pahomov. Nu a fost precizat niciun motiv pentru această prezumtivă crimă.

Chavez a schimbat spitalul din Cuba cu cel din Venezuela

După noua intervenţie chirurgicală, a patra, la care a fost supus, la 10 decembrie, în Cuba, pentru cancerul de care suferă, preşedintele Venezuelei, Hugo Chavez, a revenit în ţară. În trei mesaje postate de Twitter, Chavez, în vârstă de 58 de ani, le-a mulţumit preşedintelui cubanez Raul Castro şi fratelui acestuia, Fidel, fostul lider al Cubei. Hugo Chavez le-a mulţumit, de asemenea, venzuelenilor pentru sprijinul lor, şi a anunţat că va continua tratamentul în ţară. El a fost internat la spitalul militar din Caracas. Chavez este preşedinte al Venezuelei de 14 ani, fiind reales pentru un nou mandat de 6 ani în octombrie 2012, însă ceremonia de învestire, programată pentru 13 ianuarie, a fost amânată din cauza bolii. Guvernul de la Caracas a difuzat, vineri, primele fotografii din ultimele două luni cu preşedintele Hugo Chavez, în timpul spitalizării în Cuba. Imaginile prezentate la televiziune îl arătau pe Hugo Chavez pe patul de spital, zâmbitor, alături de cele două fiice ale sale. Operaţia din decembrie 2012 a fost cea de-a patra la care a fost supus Chavez în ultimele 18 luni.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.