Internațional

MOZAIC INTERNATIONAL: Grecia, a patra zi de grevă generală

Ziarul de Vrancea
18 oct 2012 549 vizualizări
Confruntări între poliţie şi mici grupuri de manifestanţi antiausteritate au avut loc ieri la Atena, în timp ce aproximativ 25.000 de persoane se aflau pe străzile capitalei elene.

După cum relatează AFP, un grup de tineri a atacat forţele de poliţie care blocaseră trecerea în faţa marilor hoteluri din piaţa Syntagma, în faţa parlamentului, poliţia ripostând cu gaze lacrimogene. Poliţiştii s-au mobilizat în faţa hotelurilor pentru a le proteja, lăsând restul manifestanţilor să avanseze, în timp ce zeci de tineri cu cagule şi mascaţi au continuat să atace forţele de ordine, aruncând cu cocteiluri molotov. Un bărbat în vârstă de 66 de ani a murit în cursul violenţelor, în circumstanţe încă neclare. Potrivit poliţiei, numărul manifestanţilor este estimat la 25.000 la Atena şi la 17.000 la Salonic, în nordul ţării. Grecia a fost afectată ieri de o nouă grevă generală, cea de-a patra din anul 2012, lansată de cele două mari confederaţii sindicale din sectoarele public şi privat în semn de protest faţă de pachetul de austeritate negociat cu creditorii internaţionali. Acţiunea grevistă s-a suprapus cu summitul liderilor europeni de la Bruxelles, de la care premierul elen Antonis Samaras aşteaptă un semnal de sprijin pentru a face acceptate noile măsuri.

Cine merge la Oslo să ridice Premiul Nobel pentru Pace

Uniunea Europeană a stabilit în cele din urmă, la o săptămână după ce a câştigat Premiul Nobel pentru Pace, cine va merge la Oslo să ridice trofeul. UE a decis ca la ceremonia de decernare a premiului, care va avea loc la 10 decembrie în Norvegia, să trimită trei persoane: câte un reprezentant pentru principalele trei instituţii comunitare: Comisia Europeană, Consiliul European şi Parlamentul European. Prin urmare, preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso, preşedintele Consiliului European Herman Van Rompuy şi preşedintele Parlamentului European Martin Schulz vor zbura cu toţii la Oslo pentru ceremonie, au precizat oficiali ai UE. Totuşi, nu este clar cine va susţine discursul de acceptare a premiului, protocolul prevăzând în mod normal un singur vorbitor. De asemenea, nu se ştie nici ce se va întâmpla cu suma de 1,2 milioane de dolari/ 930.000 euro, deşi este de aşteptat ca banii să fie folosiţi în scopuri caritabile.

Revista "Newsweek" renunţă la versiunea tipărită

Cunoscutul săptămanal Newsweek va renunţa la versiunea tipărită şi va rămane exclusiv în spaţiul virtual de la începutul anului 2013, cand împlineşte 80 de ani de la înfiinţare, potrivit unui anunţ făcut ieri pe TheDailyBeast.com de Tina Brown, redactor-şef şi fondator al The Newsweek Daily Beast Company, şi Baba Shetty, CEO al aceleiaşi companii. Ultimul număr tipărit al ediţiei americane Newsweek va fi cel din 31 decembrie. "Newsweek îşi va extinde prezenţa online şi pe tablete", arată anunţul respectiv. Publicaţia în versiune digitală se va numi Newsweek Global şi va avea "o singură ediţie globală, ce vizează o audienţă foarte mobilă, alcătuită din formatori de opinie care doresc să afle despre evenimente internaţionale într-un context sofisticat". Pentru a se susţine financiar, Newsweek Global va apela la accesul contra cost la conţinutul său. Şefii companiei şi-au motivat decizia prin faptul că afacerea este afectată tot mai mult de mediul publicităţii în presa tipărită, ce întampină greutăţi, în timp ce conţinutul Newsweek distribuit online şi prin e-readere înregistrează o audienţă în creştere. Pană la sfarşitul anului, este de aşteptat ca numărul utilizatorilor de tablete din SUA să depăşească 70 de milioane, comparativ cu 13 milioane acum doi ani. Revista Newsweek a fost lansată în 1933 de un fost editor al publicaţiei Time. Este a doua cea mai mare publicaţie săptămanală de informaţii din SUA, după Time. Newsweek apare în patru ediţii în limba engleză şi alte 12 ediţii internaţionale.

Romii unguri contra extremei drepte

Câteva sute de romi au defilat la Miskolc, estul Ungariei, pentru a protesta faţă de o manifestaţie a partidului de extremă dreaptă Jobbik, care s-a desfăşurat în acelaşi oraş. Aproximativ 600 de romi au defilat din cartierul unde Jobbik stabilise să manifesteze mai târziu, în cursul aceleeaşi zile, până în centrul oraşului, scandând: "Jos, Jobbik!" sau "Aici suntem acasă!". Unii purtau bannere pe care scria: "Vrem pace, lege şi o Ungarie fără nazişti". "Este trist că Guvernul a autorizat acest eveniment rasist", a considerat un participant, referindu-se la manifestaţia partidului Jobbik. Partidul de extremă dreaptă a anunţat că prin această acţiune vrea să denunţe o creştere substanţială a "infracţiunilor romilor" în acest cartier. Organizatorii au apreciat că marşul reprezintă o demonstraţie rară de unitate a comunităţii rome.

Omul care de 6 luni trăia fără inimă a murit de cancer la ficat


Cu inima sa artificială, bărbatul în varstă de 37 de ani putea să se plimbe şi chiar să folosească sala de gimnastică a spitalului

Un bărbat din Cehia care a supravieţuit mai mult de şase luni fără o inimă reală a murit la vârsta de 37 de ani, relatează BBC News. Jakub Halik a fost supus în luna aprilie unei operaţii inovatoare, în urma căreia i-a fost înlocuită inima cu două pompe mecanice din cauza descoperirii unei tumori canceroase agresive. Medicii au spus că moartea bărbatului a fost cauzată de problemele la ficat, şi nu de inima artificială. Jakub Halik, fost pompier, se afla pe lista de aşteptare pentru un transplant de la un donator compatibil. În ciuda faptului că nu avea puls şi era nevoit să poarte cu el tot timpul un set de baterii pentru a-şi alimenta inima mecanică, bărbatul putea să se plimbe şi chiar să folosească sala de gimnastică a spitalului. El nu a putut primi mai devreme o inimă de la un donator pentru că, din cauza cancerului, nu ar fi avut cum să ia medicamentele de care avea nevoie pentru un transplant de succes.

Un român şi-a dat foc în faţa Preşedinţiei italiene

n medicii spun că viaţa lui nu este în pericol

Românul care şi-a dat foc în faţa sediul Preşedinţiei Italiei, la Roma, are şase copii şi a suferit arsuri pe 50 la sută din suprafaţa corpului, informează site-ul online-news.it. Potrivit ziarului La Repubblica, românul în vârstă de 55 de ani, nemulţumit de situaţia economică precară, s-a stropit cu benzină după care şi-a dat foc cu o brichetă, sub privirile turiştilor aflaţi în centrul Romei. Doi agenţi ai carabinierilor l-au acoperit imediat cu o pătură, pentru a stinge flăcările, iar unul dintre agenţi a suferit arsuri uşoare la o mână. Incidentul a avut loc în jurul orei 14.00 (15.00, ora României) în faţa sediului Preşedinţiei Italiei, în centrul Romei. Bărbatul a fost transportat la Spitalul Sant'Eugenio din Roma, având arsuri pe 50 la sută din suprafaţa corpului, dar medicii au anunţat că viaţa lui nu este în pericol.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.