Internațional

Cît de mari sînt cele mai mari găuri negre descoperite în jurul galaxiei

Ziarul de Vrancea
5 dec 2011 1725 vizualizări
Una dintre acestea este de aproape 10 miliarde de ori "mai grea" decît Soarele

Două găuri negre care au o masă mai mare de aproape 10 miliarde de ori decît cea a Soarelui - un record absolut - au fost descoperite în centrul a două galaxii uriaşe, situate la mai multe sute de milioane de ani lumină de Terra, potrivit unui studiu publicat ieri în revista Nature. Pînă la această descoperire, recordul era deţinut de o gaură neagră ce are o masă mai mare de 6,3 miliarde de ori decît cea a Soarelui, situată în centrul galaxiei în spirală M 87, una dintre cele mai mari galaxii din apropierea Căii Lactee. M 87 se află la o distanţă de 53 de milioane de ani lumină de Terra.
Cercetătorii Nicholas McConnell şi Chung-Pei Ma, de la Universitatea California din Berkeley, au descoperit o gaură neagră de 9,7 miliarde de ori mai mare decît Soarele, în centrul unei galaxii strălucitoare, NGC 3842, situată la o distanţă de peste 310 milioane de ani lumină de Terra. O altă gaură neagră, "cu o masă comparabilă sau chiar mai mare", se află în centrul celei mai strălucitoare galaxii din aglomerarea galactică Coma, NGC 4489, la o distanţă de circa 330 de milioane de ani lumină de Terra. Aceste două găuri negre sînt "mult mai mari" decît indicau previziunile savanţilor, ţinînd cont de raportul dintre masa găurii negre, viteza de dispersie a stelelor şi luminozitatea din centrul galaxiilor gazdă, au precizat autorii studiului.
Aceste rezultate îi fac pe specialişti să creadă că procesele care se produc în timpul creşterii galaxiilor mari şi a găurilor negre ale acestora diferă de procesele care intervin în cazul galaxiilor mai mici. Astronomii presupuneau deja că îndepărtaţii quasari, nuclee luminoase active ale galaxiilor datînd din "copilăria" Universului, adăpostesc găuri negre care au o masă de peste 10 miliarde de ori mai mare decît cea a Soarelui nostru.
Aceste formaţiuni care înghit gazul stelar din jurul lor au crescut în tandem cu galaxiile lor, potrivit unui alt studiu publicat, tot în revista Nature, în luna iunie. "Există o relaţie simbiotică între găurile negre şi galaxiile lor de la începuturile timpului", a explicat atunci Kevin Schawinski, de la Universitatea Yale din Statele Unite, într-un studiu realizat pe aproximativ 200 de galaxii îndepărtate.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.