Internațional

Comisia Europeană susţine că situaţia băncilor s-a înrăutăţit

Ziarul de Vrancea
5 oct 2011 495 vizualizări
Marţi, guvernele francez şi belgian au intervenit în sprijinul unei bănci transfrontaliere care a derulat contracte de împrumut şi în România

Situaţia cu care se confruntă băncile din Uniunea Europeană s-a înrăutăţit în ultimele luni, a precizat ieri Comisia Europeană, după ce, marţi, Franţa şi Belgia au fost nevoite să intervină pentru a garanta finanţarea băncii transfrontaliere Dexia în urma prăbuşirii acţiunilor ei pe fondul informaţiilor că se va diviza. "Sîntem conştienţi de ceea ce se întîmplă pe pieţe şi de impactul pe care îl are acest lucru asupra băncilor", a declarat Amadeo Altafaj, purtătorul de cuvînt al comisarului european pentru afaceri economice, Olli Rehn. El a precizat că situaţia cu care se confruntă băncile s-a înrăutăţit în ultimele luni, reiterînd că principala problemă a instituţiilor financiare este una de lichiditate şi că Uniunea Europeană trebuie să fie pregătită să-şi ajusteze răspunsul la noul context.
"Este clar că situaţia evoluează de la o zi la alta, de la o săptămînă la alta", a subliniat Altafaj, adăugînd că este esenţială rezolvarea principalei cauze a acestei crize - problema datoriilor. Amadeo Altafaj a precizat totodată că, datorită testelor de stres din luna iulie, băncile europene "sînt mai bine capitalizate decît în urmă cu un an". Agerpres precizează că Banca franco-belgiană Dexia nu s-a numărat printre cele opt bănci care nu au trecut testele de stres.
În legătură cu problemele băncii Dexia, purtătoarea de cuvînt a Comisiei Europene, Pia Ahrenkilde Hansen, a precizat că această instituţie bancară a fost una dintre cele mai afectate de criză. Pia Ahrenkilde Hansen a reiterat la rîndul ei ideea că situaţia s-a înrăutăţit de la testele de stres din luna iulie şi că problema centrală cu care se confruntă UE este guvernanţa economică a zonei euro.
Divizarea Dexia a depăşit marţi seară o primă etapă, după anunţul creării unei "bănci de rebuturi" destinată preluării activelor toxice ale grupului franco-belgian în ideea de a permite celorlalte activităţi să supravieţuiască.
Dexia, instituţie care în timpul crizei financiare din 2008 a primit un pachet de sprijin de şase miliarde de euro din partea guvernelor francez şi belgian, a început să fie supusă la presiuni pe piaţă din cauza expunerii sale pe Grecia. Expunerea Dexia pe obligaţiunile guvernamentale greceşti este de 3,4 miliarde de euro, însă expunerea sa totală pe Grecia, inclusiv pe creditorii din sectorul privat, este de 4,8 miliarde de euro.

Pesimism la FMI

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a atras ieri atenţia că nu exclude o recesiune la nivel mondial în 2012 şi s-a declarat "încrezător" în ceea ce priveşte livrarea tranşei de 8 miliarde de euro din împrumutul prevăzut în primul plan de ajutor pentru Grecia. "Ne aşteptăm în continuare la o creştere în 2012, chiar dacă extrem de modestă, însă activitatea ar putea avea efecte nedorite. Un risc de recesiune nu este aşadar exclus", a declarat Antonio Borges, director pentru Europa al FMI, în cadrul unei conferinţe de presă la Bruxelles.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.