Internațional

Parlamentul European vrea sa aiba influenta asupra serviciului diplomatic.

Ziarul de Vrancea
2 mar 2005 777 vizualizări
Parlamentul European si-a inceput demersurile pentru a se asigura ca va avea un rol important in negocierile pentru crearea serviciului diplomatic al Uniunii Europene.

Parlamentul European si-a inceput demersurile pentru a se asigura ca va avea un rol important in negocierile pentru crearea serviciului diplomatic al Uniunii Europene. Un proiect de raport redactat de presedintele Comisiei pentru Relatii Externe a Parlamentului European, crestin-democratul german Elmar Brok, avertizeaza ca prin instituirea serviciului diplomatic european ar putea rezulta "o super-administratie independenta". Raportul avertizeaza ca serviciul diplomatic, care se preconizeaza a avea intre 5.000 si 7.000 de functionari, ar putea desfasura "o activitate proprie imposibil de controlat". Pentru a evita acest lucru, raportul recomanda ca serviciul diplomatic sa includa "proportii corect echilibrate" de responsabili ai Comisiei, Consiliului european si ai serviciilor diplomatice nationale si sa raspunda in fata ministrului de Externe al Uniunii, care va fi Javier Solana, actualul Reprezentant UE pentru Politica Externa. Raportul sugereaza, de asemenea, ca acest serviciu sa fie "pe deplin integrat in structurile de personal ale Comisiei", avertizind ca, in caz contrar, Comisia va fi redusa la statutul de "secretariat al pietei interne". Parlamentul European s-a grabit sa-si formuleze punctul de vedere in legatura cu serviciul diplomatic al Uniunii, acesta urmind sa fie functional cel mai devreme in toamna anului 2006. Desi Parlamentul dispune doar de dreptul de a fi consultat in legatura cu instituirea acestui serviciu, are, totusi, un atu important - decizia de a aloca bugetul institutiei. Oricum, analistii se asteapta ca polemicile sa ajunga intr-un moment critic o data cu preluarea presedintiei UE de catre Marea Britanie, la 1 iulie, fiind cunoscut faptul ca Ministerul britanic de Externe se opune ideii unui serviciu diplomatic european.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.