Internațional

Turcii isi schimba Constitutia ca sa se apropie de Uniunea Europeana

Ziarul de Vrancea
14 sep 2010 447 vizualizări
Modificarile vizeaza scaderea puterii armatei si a ierarhiei judiciare, garanti pina acum ai regimului laic al Turciei

Turcii au dat duminica un cistig de cauza net Guvernului islamo-conservator, circa 58 la suta aprobind, potrivit premierului, o reforma constitutionala, care limiteaza puterea ierarhiei judiciare si a armatei, doua bastioane ale regimului laic, opuse actualului regim. "Data de 12 septembrie va reprezenta o data de referinta in istoria democratica a Turciei", a declarat premierul Recep Tayyip Erdogan. Votul constituie un suces important pentru Erdogan si partidul sau, inaintea viitoarelor alegeri parlamentare, prevazute in vara lui 2011.

Aceasta consultare, care s-a desfasurat exact la 30 de ani de la puciul din 1980, a vizat un ansamblu de 26 de prevederi, intre care o reorganizare a inaltelor instante judiciare, ostile AKP, aflat la putere din 2002. De atunci, AKP, o formatiune condusa de Erdogan, nu a pierdut nici un scrutin. La ultimele alegeri parlamentare, in 2007, partidul a obtinut 47 la suta din voturi.

"Acest scrutin reprezenta un vot de incredere fata de AKP, iar acesta l-a obtinut", a declarat analistul politic Tarhan Erdem, pentru postul de televiziune NTV. Erdogan a reafirmat, duminica, faptul ca aceasta reforma ar consolida institutiile democratice din Turcia, constituind un atu pentru candidatura tarii la Uniunea Europeana.

Revizuirea limiteaza prerogativele justitiei militare si modifica, in favoarea puterii, structura Curtii Constitutionale si a Consiliului Superior al Magistraturii (HSYK), care numeste judecatorii si procurorii.

Opozitia laica si nationalista afirma ca aceasta reforma ameninta independenta justitiei si pune in discutie separarea puterilor in stat. "Perdantii (votului) sint cei care sustin puciurile si cei care rezista schimbarilor", a declarat Erdogan. Aceasta reforma constitutionala ar putea permite judecarea autorilor loviturii de stat din 1980. Armata, care se vrea un pilon al caracterului laic al statului, a rasturnat de la putere patru Guverne, incepind din 1960.


Aprecieri de la Consiliul Europei


Consiliul Europei a salutat luni rezultatul referendumului din Turcia asupra amendamentelor aduse Constitutiei, care reprezinta, in opinia CoE, un avans notabil pe drumul dezvoltarii democratice a acestei tari. "Reforma constitutionala aprobata duminica este un pas important pentru Turcia, care se apropie astfel de norme si practici europene", a subliniat secretarul general al organizatiei cu sediul la Strasbourg, norvegianul Thorbjorn Jagland. El a salutat de asemenea stabilirea unui sistem de recurs direct in fata Curtii Constitutionale, care "creeaza o cale interna de recurs impotriva incalcarii drepturilor omului", se arata intr-un comunicat. Sistemul intareste protejarea drepturilor omului in Turcia, insa poate de asemenea contribui la reducerea numarului de cazuri deschise impotriva acestei tari in fata Curtii Europene a Drepturilor Omului, a mai precizat Jagland.

Turcia va prelua in noiembrie presedintia rotativa a Comitetului Ministrilor, consiliul executiv al Consiliului Europei, care numara 47 de state membre.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.