Internațional

Transnistria cere ONU sa ii recunoasca independenta, pe modelul Kosovo

Ziarul de Vrancea
28 iul 2010 592 vizualizări
Cererea autoritatilor transnistrene de recunoastere a independentei nu este noua, dar este reiterata in contextul deciziei Curtii Internationale de Justitie de a recunoaste drept legala independenta Kosovo

Ministerul de externe de la Tiraspol a trimis o scrisoare oficiala Organizatiei Natiunilor Unite in care solicita recunoasterea pe plan international a asa-numitei Republici Moldovenesti Nistrene. Documentul face referire la recunoasterea independentei statului Kosovo, dupa ce saptamina trecuta Curtea de la Haga a decis ca aceasta nu incalca dreptul international. "Republica Moldoveneasca Nistreana constata inca o data si atrage atentia ONU ca republica corespunde tuturor criteriilor internationale de stat independent si intruneste toate conditiile necesare pentru a putea fi recunoscuta pe plan international", se spune in documentul citat. "Ministerul de Externe al Transnistriei indeamna Organizatia Natiunilor Unite impreuna cu alte structuri internationale sa participe activ a elborarea unor criterii unice de recunoastere a statelor, care si-au demonstrat de-a lungul anilor viabilitatea", se mai spune in declaratie.


Tiraspolul: Modelul Kosovo legitimeaza dreptul poporului la autodeterminare


Autoritatile de la Tiraspol au facut o solicitare similara in 2008, ca urmare a recunoasterii independentei Kosovo de catre mai multe state membre ONU. Transnistria si-a autoproclamat independenta printr-un referendum, in 2006. La 22 iulie 2010, Curtea Internationala de Justitie (CJI) de la Haga a decis ca separarea unilaterala a Kosovo de Serbia in 2008 nu a incalcat legea internationala. Autoritatile transnistrene apreciaza ca avizul CIJ privind Kosovo legitimeaza "modelul de solutionare bazat pe prioritatea dreptului poporului la autodeterminare" si reprezinta "un pas evident pe calea transformarii mecanismului depasit de la Helsinki", informeaza Infotag in pagina online. "Recunoasterea internationala a Republicii Moldovenesti Transnistrene, care promoveaza o politica externa pasnica (...), fiind pregatita sa isi asume responsabilitatile in conformitate cu dreptul international in vigoare, va reprezenta o contributie consistenta la consolidarea stabilitatii si securitatii, atit in spatiul post-sovietic, cit si la nivel international", afirma Ministerul transnistrean al Afacerilor Externe, intr-un comunicat.


Avizul de la Haga reprezinta "o confirmare internationala" privind "incapacitatea legii moldovene in Transnistria"

In opinia Tiraspolului, avizul Curtii ONU "are o semnificatie juridica internationala, nivelind orice incercari unilaterale ale altor state de a impiedica vointa poporului de adoptarea a propriilor legi". Ministerul apreciaza ca "lipsita de sens" o hotarire a Republicii Moldova, adoptata la 22 iulie 2005, de a "reglementa strict, in mod unilateral, viata si activitatea" Transnistriei, pentru ca ignora "opinia poporului transnistrean". Astfel, avizul Curtii de la Haga reprezinta "o confirmare internationala" privind "incapacitatea totala (de aplicare) a legii" moldovene in Transnistria. Potrivit "principiilor confirmate de (avizul) ONU, legea (moldoveana) contravine dreptului international si nu poate avea valoare juridica", iar referendumurile privind independenta Transnistriei, ultimul organizat la 17 septembrie 2006, sint validate, conchide regimul de la Tiraspol. Autoritatile transnistrene avertizeaza, totodata, in legatura cu "existenta juridica a conditiilor pentru recunoasterea internationala" a regiunii. Pe de alta parte, acestea "indeamna ONU, ca alaturi de celelalte state responsabile sa participe activ la elaborarea unor noi criterii de recunoastere internationala a statelor care au demonstrat in fapt ca sint viabile", potrivit comunicatului. Ministerul mai apreciaza ca "doar proclamarea constienta si libera a independentei, de catre populatie, poate fi cel mai sigur si constant mecanism al legitimarii interne si internationale a institutiilor de stat si vointei poprului".



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.