Internațional

Americanii au creat o noua arma pentru rebelii afgani

Ziarul de Vrancea
21 iun 2010 512 vizualizări
n "raza durerii" se bazeaza pe efectul microundelor n potentialii atacatori resimt caldura intensa daca se apropie prea mult n arma nu poate face insa diferenta intre populatia pasnica si combatanti

O controversata arma neletala care foloseste microunde pentru a crea o senzatie puternica de durere ar putea fi aplicata de SUA in Afganistan. Revista Wired informeaza ca arma, cunoscuta oficial ca "Active Denial System" (ADS), se afla deja in Afganistan pentru teste, insa o decizie privind folosirea ei nu a fost inca luata.

"Este o senzatie de caldura insuportabila. Ca atunci cind deschizi usa unui cuptor", a declarat purtatoarea de cuvint al Directoratului pentru arme neletale, Kelley Hughes, evitind sa spuna ca efectul este de ardere.

ADS, un fel de "Sfintul Graal" al sistemelor de control al multimii, este aproape de aplicare de mai multi ani, scrie Wired. Probleme tehnice ca supraincalzire sau performante scazute in ploaie, sau de siguranta - in cadrul testelor o persoana a trebuit sa fie transportata la un spital de arsi - precum si ingrijorari referitoare la reactia localnicilor, dar si a trupelor proprii, au impiedicat ca acest lucru sa se intimple. "Se ia in considerare cel mai potrivit mod de folosire al ADS", a declarat Hughes.

ADS emite microunde care provoaca o senzatie de arsura, determinindu-i pe oameni sa se indeparteze. Fortele Aeriene numesc aceasta reactie efectul "la revedere". Ar putea fi folosit, de exemplu, la apararea bazelor militare.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.