Internațional

Noii lideri din Kirgizstan multumesc Rusiei si inchid baza americana

Ziarul de Vrancea
10 apr 2010 508 vizualizări
Noii lideri autoproclamati din Kirgizstan au multumit Rusiei pentru ajutorul dat in rasturnarea presedintelui Kurmanbek Bakiev si au anuntat ca au ca obiectiv inchiderea bazei aeriene americane ce face livrari spre Afganistan

Joi, cind presedintii Barack Obama si Dmitri Medvedev semnau la Praga un pact de reducere a armelor la Praga, un oficial din delegatia lui Medvedev a cerut noii conduceri din Kirgizstan sa inchida baza americana. Oficialul, care nu fost numit, a remarcat ca Bakiev nu si-a indeplinit promisiunea de a inchide baza aeriana de la Manas si a precizat ca ar trebui sa existe doar o baza in fosta republica sovietica- cea rusa. Omurbek Tekebayev, fost lider al opozitiei kirgize care a preluat chestiunile constitutionale in guvernul nou, a declarat ca "Rusia a jucat un rol in inlaturarea lui Bakiev". "Ati vazut nivelul de bucurie al Rusiei cind l-au vazut fugit pe Bakiev," a declarat el. "Asa ca acum exista o mare probabilitate ca durata prezentei bazei americane in Kirgizstan sa fie scurtata."


STRATFOR: Rusia isi extinde influenta in regiune


Inlaturarea regimului din Kirgizstan reprezinta una din cele mai recente actiuni ale Moscovei pentru a-si extinde influenta in fostele republici sovietice, comenteaza agentia de analiza STRATFOR, invocind legaturile membrilor Guvernului interimar kirgiz cu Rusia. Faptul ca Guvernul interimar, format incepind de miercuri de opozitie, are legaturi strinse cu Rusia nu este o coincidenta, comenteaza STRATFOR. Premierul rus Vladimir Putin a anuntat ca sustine noul Guvern, oferind de asemenea un sprijin financiar sau de alta natura din partea Rusiei. Totodata, Rusia a decis sa trimita 150 de membri ai efectivelor paramilitare de elita la baza militara din Kant, situata la circa 30 de kilometri de capitala Kirgizstanului, Biskek, lasind sa planeze suspiciunea ca Moscova ar putea lua mai multe masuri pentru a asigura formarea noului Guvern. Kirgizstanul a fost frecvent scena a protestelor. Faptul ca manifestatiile survenite miercuri s-au transformat intr-o revolta, urmata de acapararea si inlaturarea Guvernului, apoi de instalarea unui Executiv interimar, pregatit sa controleze situatia, denota ca evenimentele ar fi fost orchestrate din afara tarii. De asemenea, potrivit surselor STRATFOR prezente la fata locului, in timpul protestelor ar fi fost observata o prezenta considerabila de efective ruse din cadrul Serviciului Federal de Securitate (FSB). Exista numeroase motive pentru care Rusia a decis sa actioneze in Kirgizstan. Tara are o pozitie geografica strategica, fiind situata intre China si Kazahstan, si este inconjurata de unul din cele mai importante teritorii din Asia Centrala - valea Fergana. Puterea care reuseste sa controleze Kirgizstanul poate exercita presiuni asupra mai multor tari precum Kazahstanul, China, Tadjikistanul si Uzbekistanul. In Kirgizstan a avut loc, in 2005, Revolutia Lalelelor in urma careia a ajuns la putere presedintele Kurmanbek Bakiev, care, din cauza revoltelor, s-a refugiat in sudul tarii. Bakiev nu este un prooccidental, precum ceilalti lideri ai revolutiilor din Georgia si Ucraina, fiind insa dispus sa se ralieze cu oricine care ar oferi cea mai mare suma de bani. Iar Statele Unite erau pe cale de actiona in acest sens. Statele Unite si-au pastrat inca din 2001 centrul de tranzit de la aeroportul international din Manas, care este folosit ca un element-cheie din punct de vedere logistic pentru operatiunile sale militare din Afganistan. Desi Rusia dispune de patru si, in curind cinci, instalatii militare in Kirgizstan, baza militara de la Manas este singura componenta a prezentei militare americane in Asia Centrala.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.