Internațional

Un sondaj zguduie Marea Britanie mai mult decit atentatele

Ziarul de Vrancea
25 iul 2005 661 vizualizări
100.000 de musulmani britanici sustin atentatete teroriste. 25% dintre musulmanii britanici simpatizeaza cu autorii atentatelor.

Mai mult de jumatate dintre musulmanii din Marea Britanie (56%) intelege de ce unele persoane sint dispuse sa comita atentate teroriste, in timp ce un sfert dintre ei simpatizeaza cu atacatorii de la Londra.


Imaginea musulmanilor britanici, dezvaluita de un sondaj de opinie, este pe de-o parte linistititoare, pe de alta chiar alarmanta, comenteaza presa britanica. Marea majoritate a musulmanilor condamna atentatele de la Londra, dar o minoritate substantiala inregistreaza o alienare clara fata de societatea moderna britanica, iar unii sint chiar dispusi sa justifice actele teroriste. Sondajul dezvaluie diviziuni adinci in rindul comunitatii musulmane din Marea Britanie. Circa 88% din musulmani considera ca atentatele de la 7 iulie, de la Londra, nu au nici o justificare, in timp ce 6% sustin ca atacurile sint perfect justificate. 6% pare o proportie mica, cu toate acestea 100.000 de persoane sint, daca nu dispusi sa comita acte teroriste, cel putin pregatiti sa sustina asemenea actiuni. în plus, 25% dintre musulmani si-au exprimat simpatia fata de sentimentele si motivele autorilor atentatelor, iar 56% afirma ca inteleg de ce unele persoane sint dispuse sa comita un asemenea gest.


16.000 de potentiali teroristi

Barbatii si tinerii musulmani demonstreaza o mai mare alinare fata de societatea britanica decit femeile si persoanele mai in virsta. Pe de alta parte, majoritatea musulmanilor sustin ca sint "foarte loiali" (46%) sau "destul de loiali" (33%) Marii Britanii. însa un musulman din cinci (18%) este in mica masura sau deloc loial acestei tari. Ancheta a incercat sa descopere atitidinile si sentimentele musulmanilor fata de societatea si cultura occidentala si daca acestia considera ca ar trebui sa se adapteze la valorile Vestului. Astfel, 56% cred ca "societatea occidentala nu este perfecta, dar musulmanii ar trebui sa o accepte si nu sa incerce sa ii puna capat". însa aproape o treime dintre britanicii musulmani (32%) crede ca "societatea occidentala este decadenta si imorala, iar musulmanii ar trebui sa incerce sa ii puna capat". Dintre acestia, aproape toti considera ca musulmanii trebuie sa schimbe societatea britanica prin metode pasnice, in timp ce 1% (circa 16.000 de persoane) se declara dispusi sa adopte mijloace violente.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.