Internațional

O noua generatie de islamisti apare in Europa

Ziarul de Vrancea
22 iul 2005 692 vizualizări
O noua generatie de tineri islamisti se formeaza in Europa pe fondul unor sentimente de frustrare si umilire. Majoritatea nascuti in Occident, ei nu au intimpinat probleme de integrare, dar incep sa devina radicali, se intilnesc, comunica pe Internet si ulterior trec la actiune.

La doar 18 ani, Hasib Hussain, unul dintre teroristii din Londra care s-a aruncat in aer in autobuz, era caracterizat de cunoscuti drept un tinar normal si sociabil, care nu a facut niciodata probleme familiei. "Nu stiam nimic despre activitatile lui, caci altfel am fi facut tot posibilul sa il oprim", a explicat familia sa. In Olanda, Yehya Kaduri, de aceeasi virsta, isi petrecea noptile discutind pe Internet. "Era mereu in fata calculatorului, pe Internet. Nu stiam exact ce facea", a recunoscut tatal sau. Ii ameninta cu moartea pe "inamicii islamului". "Allah ne-a dat dreptul sa omorim astfel de oameni", scria Kaduri. Tradat de aceste mesaje, el a fost arestat in septembrie, iar sub patul lui au fost descoperite substante explozive. La 13 iulie, la Amsterdam, tot in camera unui adolescent, politia a descoperit o bomba artizanala. Tinarul a fost retinut, iar casa familiei lui a fost perchezitionata.


O viata total virtuala. Pina intr-o zi cind...

In toata Europa, anihilarea retelelor de recrutare a combatantilor care sa mearga in Irak a permis arestarea a zeci de tineri, dintre care putini erau ajunsi la virsta majoratului. Marc Sageman, psihiatru, fost agent CIA in Pakistan si autor al primului studiu despre luptatorii jihadului, remarca in aceasta situatie un aspect legat de relatia intre generatii. "Asa se intimpla in Egipt cu cercurile islamiste radicale din anii 1970: fratii si surorile stiau de apartenenta la aceste miscari, dar parintii erau mereu surprinsi ca nu se mai intorceau acasa", a explicat specialistul. "Parintii care nu supravegheaza site-urile sau forumurile vizitate de copiii lor nu stiu ce se intimpla in mintea tinerilor de 15, 16, 17 ani. Ei aparent sint neschimbati, nimic nu-i tradeaza. Este o viata total virtuala. Pina intr-o zi cind...", a spus Sageman, sugerind ca urmarea sint comiterea unor atentate.


Virsta la care se fac toate prostiile

Pentru criminalistul francez Xavier Raufer, coautor al lucrarii "Enigma al-Qaida", exista o dimensiune esentiala - "este virsta la care se fac toate greselile". "Din punct de vedere biologic, tinerii au foarte multa adrenalina si sint in stare de orice. Pot face nebunii de genul: «iata, merg pe bicicleta in miini» sau «imi pun o bomba si ne intilnim in paradis»", explica Raufer. "In plus, exista si circumstante foarte speciale", adauga Xavier Raufer. "Sinteti un tinar musulman, cu sau fara dificultati de integrare. Daca va uitati la postul de televiziune Al-Arabiya, singurul gind este sa puneti mina pe o mitraliera. De aceea, trebuie stabilizata imediat situatia in Irak si in alte locuri. Deznadejdea genereaza insufletirea de a face lucruri extreme", a subliniat el. Studenti sau tineri fara ocupatie, viitorii candidati la atacuri sinucigase navigheaza pe Internet, se uita la posturi arabe de televiziune, citesc presa. In aceste moduri gasesc combustibilul pentru focul lor interior. "Imi aduc aminte de o imagine care a aparut pe primele pagini ale ziarelor din Dubai", continua Xavier Raufer.

"Un soldat american marca cu creionul fruntile detinutilor irakieni, care aveau miinile legate la spate. Exact cum sint marcati berbecii care sint sacrificati. Soldatul nu avea nici o idee despre implicatiile simbolice ale gestului sau, dar repercusiunile sint imense. Si iata rezultatele!", a spus el.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.