Internațional

Vesti de la Bruxelles

Ziarul de Vrancea
19 iul 2005 697 vizualizări
Demisia premierului ar deschide calea alegerilor anticipate. Alegerea momentului in care Guvernul isi va da demisia, stabilirea premierului interimar si toata strategia actualei puteri pentru urmatoarea perioada au fost hotarite in functie de rezultatele vizitei lui Calin Popescu Tariceanu la Bruxelles

Ministrul de externe, Mihai Razvan Ungureanu, a confirmat ieri la prinz ca demisia cabinetului Tariceanu era "o chestiune de ore". El a facut aceasta declaratie la Bruxelles, unde aveau loc negocieri de aderare intre o delegatie romana si oficiali ai Uniunii Europene. Delegatia a fost condusa de premierul Calin Popescu Tariceanu. Ungureanu a insistat ca demisia premierului nu va intirzia implementarea reformelor pe care Bucurestiul si le-a propus in vederea accederii in Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007. Calin Popescu Tariceanu mai avea ieri dupa amiaza o intilnire cu comisarul european pentru extindere, Olli Rehn si alti inalti oficiali din cadrul Comisiei. La ora 20.45 era programata o conferinta de presa comuna, la Bruxelles.

Alegerea momentului in care Guvernul isi va da demisia, stabilirea premierului interimar si toata strategia actualei puteri pentru urmatoarea perioada au fost hotarite in functie de rezultatele vizitei lui Calin Popescu Tariceanu la Bruxelles. Potrivit unor surse din cadrul coalitiei guvernamentale, demisia primului-ministru a depins foarte mult de semnalele pe care acesta le-a primit de la reprezentantii Comisiei Europene. S-a luat in calcul ca momentul sa fie aminat, daca oficialii europeni ar fi cerut Guvernului adoptarea rapida a altor masuri necesare integrarii. De asemenea, s-a luat in calcul ca lui Tariceanu i se fi putut sugera sa-si amine demisia pina dupa solutionarea crizei inundatiilor. Aceasta varianta a fost respinsa categoric de premier, care a spus ca politica interna a Romaniei se stabileste la Bucuresti, nu la Bruxelles.


Dezbateri aprinse in PNL

Aceasta situatie a fost discutata si in ultima sedinta a conducerii PNL, unde au fost analizate toate variantele legate de demisia Guvernului. Multi liberali au considerat inoportun si contraproductiv un asemenea gest acum, cind toate energiile Guvernului ar trebuie canalizate catre ajutorarea sinistratilor. Chiar vicepresedintele liberal Mona Musca a afirmat public ca i-a cerut lui Tariceanu sa lase demisia in plan secund si sa se ocupe in primul rind de inundatii. In sedinta de duminica seara a Biroului Permanent Central (BPC) al PNL, Tariceanu a ascultat toate variantele propuse de colegii sai, insa nu a luat o decizie finala, asteptind intilnirile de la Bruxelles. Daca acestea ii vor fi favorabile, demisia va depinde numai de impactul de imagine pe care il va avea o asemenea masura, in contextul crizei sinistratilor. In cazul in care Tariceanu va considera ca nu va pierde prea multe procente anuntindu-si demisia acum, atunci este foarte probabil sa o faca in cursul zilei de marti. In cazul demisiei se pune problema premierului interimar. Subiectul a fost, de asemenea, dezbatut de liderii PNL, in sedinta de la Casa Dante. Sursele citate sustin ca nici in acest caz nu s-a stabilit ceva clar. Tariceanu ar dori sa asigure tot el si perioada de interimar, insa juristii sai gasesc cu greu o varianta de compromis. Pe de alta parte, numirea ca premier interimar a unui alt membru al Executivului este o problema greu de rezolvat. Mona Musca a refuzat, iar lui Gheorghe Flutur i-ar suride, insa nu-i convine nici lui sa fie jolly-joker-ul lui Tariceanu. Liberalii refuza sa spuna presei ce decizii s-au luat in sedintele conducerii partidului.


Motivele demisiei

în urma votului din plenul parlamentului, asupra articolelor din pachetul privind reforma justitiei, respinse de Curtea Constitutionala, primul ministru a declarat ca isi mentine intentia de a demisiona.

"Motivele pentru care mi-am anuntat demisia ramin in continuare valabile. Nu pot ca prim-ministru sa tolerez o astfel de situatie, nu vreau sa fiu partas la procesul prin care poporul roman, poporul meu, este condamnat la coruptie, la saracie si la izolare", a declarat premierul.

Presedintele Basescu este alaturi de Tariceanu. "Presedintele Traian Basescu constata ca in Parlamentul Romaniei nu s-a gasit o formula pentru promovarea acelor articole din legea pentru care guvernul si-a asumat raspunderea si care sint esentiale pentru o reformare profunda a justitiei."

"în aceste conditii, presedintele Romaniei considera ca atitudinea premierului Calin Popescu Tariceanu este justificata avind in vedere angajamentul politic de a face institutiile statului sa functioneze, justitia fiind o putere fundamentala in stat", se arata intr-un comunicat al administratiei prezidentiale.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.