Internațional

Macel in China

Ziarul de Vrancea
7 iul 2009 922 vizualizări
n versiunea oficiala sustine ca mii de protestatari uiguri au iesit pe strazi si i-au atacat pe etnicii Han, chinezi de origine n violentele din Xinjiang, soldate cu 140 de morti, reprezinta incidentul etnic cel mai grav de la incheierea Revolutiei culturale din 1966-1976

Cel putin 140 de persoane au fost ucise si alte peste 800 au fost ranite duminica in urma unor revolte etnice care au avut loc la Urumqi, capitala regiunii autonome Xinjiang, populata majoritar de musulmani, acestea fiind cele mai grave incidente etnice in China din ultimele decenii. A doua zi dupa aceste violente - orchestrate, dupa cum sustine Beijingul, de disidenta uigura din exil - autoritatile au inasprit masurile de securitate in intreaga regiune autonoma, situata in extremitatea nord-vestica a Chinei, la granitele Asiei Centrale. Sute de persoane au fost arestate. Revoltele de la Urumqi s-au aprins duminica seara, cind mii de protestatari au iesit pe strazi si i-au atacat pe etnicii Han, chinezi de origine, potrivit marturiilor localnicilor. Televiziunea chineza a prezentat ieri imagini cu raniti plini de singe, cu vehicule incendiate si cu multimi care aruncau cu pietre in fortele de ordine sau rasturnau masinile politiei. Violentele s-au soldat cu 140 de morti si 828 de raniti, potrivit unui bilant oficial, care s-ar putea agrava. "Este incidentul etnic cel mai grav de la incheierea Revolutiei culturale din 1966-1976, daca aceste cifre se confirma", a comentat Nicholas Bequelin de la organizatia Human Rights Watch. Regiunea, unde traiesc circa 8,3 milioane de uiguri, musulmani turcofoni, este in mod frecvent scena tulburarilor, in conditiile in care unele grupari militeaza aici pentru un "Turkestan oriental" independent.


Revolta impotriva anexarii fortate


Localnicii denunta represiunea politica si religioasa exercitata de autoritatile chineze sub pretextul luptei impotriva terorismului si sint revoltati de asimilarea lor culturala fortata. Aceasta vasta regiune arida constituie una dintre cele doua zone, alaturi de Tibet, in care Beijingul se teme cu precadere de instabilitate. Izbucnirea violentelor la Urumqi aminteste, pe de alta parte, de revoltele de anul trecut din Lhassa, capitala regionala a Tibetului, unde la 14 martie 2008 protestatarii tibetani i-au atacat pe chinezii han si le-au distrus magazinele omorind, potrivit autoritatilor chineze, 18 civili si un politist. Insa, spre deosebire de situatia din Lhassa, unde violentele au durat mai mult, calmul a revenit repede la Urumqi, iar prezenta fortelor de ordine era foarte vizibila luni. Autoritatile au blocat accesul in mai multe cartiere in cursul diminetii. Agentia China Noua a anuntat "ridicarea partiala" a restrictiilor de circulatie in cursul zilei. In apropiere de piata centrala, fortele de ordine, echipate cu casti, scuturi si bastoane, stationau la fiecare colt de strada. Multe dintre magazinele stradale nu s-au deschis, de teama, iar vehiculele politiei patrulau pe arterele rutiere.

Consolidarea securitatii a ajuns pina in extremitatea vestica a regiunii. Contactat telefonic, un comerciant din Kashgar a semnalat o prezenta inedita a politiei. "Politia, inclusiv cea inarmata, a inceput sa patruleze ieri seara. Au venit si azi. Inainte, nu era deloc politie", a declarat pentru AFP acest martor, care a solicitat pastrarea anonimatului.La Urumqi, sute de persoane au fost arestate, inclusiv mai mult de zece personaje-cheie care au atitat tulburarile de duminica", a afirmat agentia China Noua, citind Departamentul pentru Securitate Publica. "Politia este in cautarea altor 90 de persoane", a adaugat agentia. Presa oficiala a difuzat o declaratia a guvernului regional care acuza Congresul Mondial Uigur, condus de disidenta in exil Rebiya Kadeer, ca a pus la cale aceste violente. Organizatia uigura ar fi incitat la violenta prin apeluri facute prin internet, cerindu-le simpatizantilor ei sa se arate "mai curajosi" si sa "faca ceva maret".


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.