Internațional

Popularii europeni vor sa amine observatorii romani

Ziarul de Vrancea
7 iul 2005 636 vizualizări
Socialistii sint impotriva

Parlamentul European au discutat ieri la Strasbourg cererea popularilor europeni de a amina sosirea observatorilor romani si bulgari, urmind ca astazi sa voteze


Parlamentul European (PE) a organizat ieri o dezbatere pe tema aderarii Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana si, in special, privind trimiterea observatorilor celor doua tari in Legislativul european. Chestiunea a mai fost luata in discutie in aprilie, atunci cind doua forte majore ale PE, popularii si socialistii, au incercat sa amine acordarea statutului de observatori parlamentarilor veniti din Romania si Bulgaria. De data aceasta doar popularii se pronunta in favoarea acestei aminari, socialistii si verzii fiind impotriva. Propunerea a fost facuta de europarlamentarul austriac Othmar Karas, membru al Partidului Popular European, iar initiativa a fost sustinuta de alti 36 de membri PE. Potrivit propunerii, observatorii romani si bulgari ar trebui acceptati in Parlamentul European abia la finalul procesului de ratificare de catre cele 25 de state membre a tratatelor de aderare a celor doua tari. "Dezbaterea este un caz special, mai ales tinind cont de faptul ca aderarea celor doua tari a fost aprobata cu mult timp inainte de integrarea efectiva, lucru care nu s-a intimplat cu ocazia extinderilor precedente", a declarat un purtator de cuvint al PE. Europarlamentarii au motivat initiativa prin faptul ca, in noiembrie, Comisia Europeana va prezenta raportul de tara privind stadiul reformelor din Romania si Bulgaria. Acest lucru ar amina cu citeva luni prezenta romanilor in Parlamentul European.


PSE considera o "insulta" initiativa PPE cu privire la observatori

Socialistii din Parlamentul European considera o "insulta" la adresa Romaniei si Bulgariei initiativa dreptei europene de a discuta o eventuala aminare a trimiterii observatorilor din cele doua tari, relateaza agentia bulgara de stiri FOCUS. Partidul Socialistilor Europeni (PSE) sugereaza ca acest demers a fost motivat de victoria socialistilor bulgari in alegerile legislative, ceea ce va determina cresterea numarului de membri socialisti din Parlamentul European. "Membrii socialisti ai Parlamentului European si-au exprimat indignarea fata de manevra de ultim moment a dreptei europarlamentare de a impiedica Romania si Bulgaria sa-si trimita observatori in Parlamentul European in luna septembrie, asa cum era planificat", se arata intr-un comunicat al grupului parlamentar al Partidului Socialistilor Europeni (PSE), citat de FOCUS.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.