Internațional

Basescu a pus la cale debarcarea dictatorului Lukasenco?

Ziarul de Vrancea
11 mai 2005 616 vizualizări
Presedintele Georgiei, Mihail Saakasvili, a propus cu ocazia vizitei presedintelui american, George W. Bush, o noua Conferinta de la Yalta care sa elibereze Belarus de sub dictatura lui Lukasenko. Saakasvili a declarat ca deja a avut discutii cu Traian Basescu.

Potrivit unui articol aparut in influentul "Washington Post", cu ocazia vizitei facute de presedintele George Bush la Tbilisi, presedintele Georgiei, Mihail Saakasvili a sustinut ca Belarus trebuie eliberat de sub dictatura lui Lukasenko printr-o noua "Yalta", la care sa participe si Romania. "Este timpul sa ne intoarcem la Yalta", a declarat Saakasvili, adaugind ca, de aceasta data, participantii nu se vor mai angaja intr-o "diplomatie secreta, in care valorile sint compromise si oamenii nevinovati sint inlantuiti". "Acum este rindul nostru sa contribuim la reintregirea unei Europe libere si pasnice", a subliniat el. "Dupa recentele discutii avute cu presedintele roman, Traian Basescu, si cel ucrainean, Viktor Iuscenko, cred ca a venit momentul pentru o noua Conferinta de la Yalta, o asociatie voluntara a noilor democratii europene, avind trei obiective principale", a declarat Saakasvili. Implicarea Romaniei, fie si prin intemediul unor declaratii, in lupta pentru darimarea regimului dictatorial din Belarus este o premiera, cu atit mai mult cu cit presedintele Basescu nu s-a referit niciodata explicit la o astfel de posibilitate.

Agenda Conferintei de la Yalta

In viziunea lui Mihail Saakasvili, primul obiectiv consta in consolidarea democratiei in tarile din regiune. "Georgia si-a recistigat libertatea in urma cu 18 luni. Cu toate acestea, doua parti importante din teritoriul nostru - Osetia de Sud si Abhazia - ramin neatinse de libertatea de care se bucura restul Georgiei. Putem si trebuie sa rezolvam in mod pasnic aceste dispute, pentru a imbunatati viata georgienilor", apreciaza el. De asemenea, Viktor Iuscenko intimpina probleme in Ucraina in incercarea de a reconstrui economia tarii si de a combate coruptia si criminaliatatea, dupa decenii de represiune si conducere ineficienta, a adaugat el. Al doilea obiectiv al "noii conferinte de la Yalta" se refera la "extinderea libertatii in regiunea Marii Negre". Republica Moldova, ca si Georgia, se confrunta cu un regim separatist care mentine pe teritoriul sau arme datind din perioada sovietica si care obtine profit de pe urma traficului de arme, droguri si persoane. In plus, Saakasvili apreciaza ca noua asociatie ar putea exercita presiuni in vederea sprijinirii opozitiei din Belarus si pregatirii acesteia pentru organizarea de proteste pasnice impotriva regimului lui Aleksandr Lukasenko. Potrivit presedintelui georgian, al treilea obiectiv al organizatiei ar trebui sa fie "extinderea frontierelor libertatii dincolo de Marea Neagra". Toate tarile libere au o datorie fata de cei care nu se bucura de acest drept fundamental, cum sint locuitorii din Zimbabwe, Cuba, Myanmar, care traiesc sub conducerea unor "tirani plini de cruzime", apreciaza el.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.