Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE:Refugiaţii irakieni le dau copiilor sânge pentru a nu muri de sete

Ziarul de Vrancea
14 aug 2014 510 vizualizări
Părinţii se taie la maini pentru a-şi salva copiii, povesteşte un reporter aflat la faţa locului

Irakienii care au fugit pe Muntele Sinjar pentru a nu fi exterminaţi de islamiştii din cadrul Statului Islamic (SI) supravieţuiesc cu greu fără hrană şi apă în plin soare, unii părinţi dându-le copiilor deshidrataţi să bea din sângele lor pentru a-i putea menţine în viaţă. Aproximativ 6.000-8.000 de persoane au reuşit să ajungă în tabăra improvizată din provincia Dohuk, dar aproximativ alte 30.000 sunt încă blocate pe Muntele Sinjar, într-o situaţie pe care lucrătorii umanitari britanici au descris-o drept o "criză umanitară copleşitoare". "Ne-au spus poveşti năucitoare", a declarat o jurnalistă, Sherine Tadros, aflată în tabăra Zakho, unde nu există curent electric şi sunt doar trei sau patru toalete. "Un bărbat tocmai ne-a povestit cum şi-a văzut cei patru copii murind de sete. Nu aveau unde să îi îngroape pe munte, aşa că au pus nişte pietre peste cadavrele lor", a adăugat ea. "Un alt bărbat susţine că deoarece copiilor le este foarte sete, părinţii au început să se taie pe mâini şi să le dea să bea sânge", continuă jurnalista.
Ea explică faptul că refugiaţii se angajează într-o călătorie foarte periculoasă către tabere, care durează uneori 12 ore. "Iar când ajung aici, condiţiile sunt destul de îngrozitoare. Nu este electricitate, nu sunt agenţii umanitare - este doar o tabără improvizată", afirmă ea.

"Nu ne putem uita cum mor 30.000 de persoane"

Refugiaţii din tabără, dintre care unii au răni provocate de gloanţe, supravieţuiesc cu apă şi hrană aduse de localnici. Comunitatea internaţională începe să ia atitudine, dar situaţia este fără precedent, potrivit lucrătorilor umanitari de pe teren. "Trebuie să facem ceva pentru a salva aceste persoane - 30.000 blocate pe munte de teama de a nu fi exterminate de SI. Nu se poate ajunge la ele decât cu elicopterul", afirmă britanicul kurd Taban Shoresh. "Nu au absolut nimic (...) nu au hrană, nu au apă. Sunt deshidratate. Nu au haine, încălţămintea le este uzată. Este extrem de cald şi stau în plin soare. Este pentru prima dată în istorie când 30.000 de persoane sunt blocate pe munte de teama de a nu fi ucise - toţi liderii trebuie să se adune şi să găsească cea mai bună modalitate de a salva aceste persoane. Nu ne putem uita cum mor 30.000 de persoane", adaugă el.

Rohani o felicită pe câştigătoarea medaliei Fields, cu o fotografie cu ea fără văl

Demersul preşedintelui iranian a fost interpretat ca un puternic mesaj politic

Preşedintele iranian Hassan Rohani a felicitat-o pe Twitter pe americanca de origine iraniană Maryam Mirzakhani, prima femeie câştigătoare a medaliei Fields pentru matematică, postând o fotografie cu ea fără văl, o declaraţie politică puternică într-o societate considerată foarte conservatoare.
Mesajul postat de Rohani miercuri seara conţine o fotografie cu tânăra în vârstă de 37 de ani născută în Iran purtând văl (aşa cum cere legea iraniană) alături de una în care aceasta apare fără văl. Ea este prima femeie care câştigă Medalia Fields, atribuită începând din 1936. Mesajul de felicitare a fost redistribuit de 2.217 ori, mulţi utilizatori ai reţelei salutând decizia preşedintelui iranian.
Anul trecut, Rohani s-a confruntat cu o serie de critici din partea conservatorilor iranieni din cauza atitudinii sale moderate. "Dacă o femeie sau un bărbat nu respectă regulile noastre privind îmbrăcămintea, virtutea lui sau a ei nu ar trebui pusă la îndoială ... În opinia mea, multe femei din societatea noastră care nu respectă legile noastre privind vălul sunt virtuoase. Noi ar trebui să punem accentul pe virtute", declara atunci Rohani.
După alegerea sa în iunie 2013, Rohani a avut frecvent divergenţe cu iranienii conservatori.
Maryam Mirzakhani s-a născut în 1977, la Teheran, şi este profesor la Universitatea Stanford din California, după ce şi-a obţinut doctoratul la Harvard în 2004.

Cel puţin 74 de civili ucişi în trei zile, în regiunea Doneţk

Cel puţin 74 de civili au fost ucişi şi 116 răniţi, în decurs de trei zile, în luptele dintre rebelii proruşi şi armata ucraineană, în regiunea Doneţk, a anunţat ieri Departamentul de sănătate al administraţiei regionale. "În ultimele trei zile, 74 de locuitori ai regiunii au fost ucişi şi 116 răniţi, din cauza luptelor", a precizat administraţia.
În total, 839 de persoane au fost ucise şi 1.623 rănite în regiunea Doneţk, de la începutul conflictului în estul Ucrainei, potrivit datelor administraţiei regionale. Doneţk, bastion al insurgenţilor proruşi încercuit de armata ucraineană, a făcut obiectul unor tiruri intense de armament greu ieri, care au provocat moartea a cel puţin două persoane.
În noaptea de miercuri spre joi, bombardamentele au provocat moartea unei persoane şi rănirea altor 11.

Putin vrea că Rusia nu trebuie "să se izoleze de restul lumii"

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a apreciat ieri că Rusia nu trebuie "să se izoleze de restul lumii", în timp ce relaţiile sale cu Occidentul sunt la cel mai scăzut nivel din cauza conflictului din Ucraina. "Trebuie să ne dezvoltăm ţara cu calm, cu demnitate şi în mod eficient, fără să ne izolăm de restul lumii, fără să rupem relaţiile cu partenerii noştri, dar fără să permitem totuşi să fim trataţi în mod dispreţuitor", a declarat Putin de la Ialta, în Crimeea.
Rusia este pregătită să facă tot posibililul pentru a ajunge la o reglementare a conflictului în Ucraina, a declarat preşedintele rus, care s-a exprimat în faţa deputaţilor din cadrul Dumei (Camera inferioară a Parlamentului rus), reuniţi în Crimeea, peninsulă ucraineană alipită de Rusia în martie.
"Urmărim îndeaproape situaţia de acolo, vom aborda această problemă cu liderii din Ucraina, comunitatea internaţională, cu principalele organizaţii internaţionale. Vom face tot ce ne stă în putere pentru ca acest conflict să se încheie cât mai repede posibil, pentru a nu se mai vărsa sânge în Ucraina", a declarat el. Putin a denunţat, de asemenea, situaţia umanitară catastrofală din estul ţării, calificând situaţia de la faţa locului drept un "haos sângeros" şi "conflict fratricid".
Peste 2.000 de persoane au fost ucise în patru luni de conflict în Ucraina, între forţele guvernamentale şi separatiştii proruşi, potrivit ultimului bilanţ al ONU.
Kievul şi Occidentul acuză Rusia că aprovizionează cu arme separatiştii de la începutul conflictului, ceea ce Moscova dezminte.
Putin a subliniat, de asemenea, ieri că societatea rusă ar trebui să se mobilizeze "nu pentru război sau orice alt conflict" ci "pentru a lucra din greu pentru Rusia şi în numele Rusiei".

Un spital a anunţat din greşeală moartea a 200 de pacienţi

Un spital australian şi-a prezentat scuze, ieri, după ce a anunţat din greşeală medicii de familie a 200 de pacienţi că aceştia au decedat, deşi ei erau în viaţă. Austin Hospital din Melbourne şi-a dat seama de eroare după câteva ore şi a contactat imediat medicii respectivi pentru a-i informa că este o greşeală. Unul dintre ei a avut totuşi timp să sune un membru al familiei unui pacient pentru a-i transmite condoleanţe, potrivit cotidianului Herald Sun. Grupul Austin Health a afirmat că trimiterea notelor la 30 iulie este rezultatul unei "erori umane", comise în urma unei schimbări a procedurilor informatice. Cei 200 de pacienţi erau de fapt pe lista externărilor. "Problemele legate de informatică nu pot în niciun caz să prejudicieze îngrijirile pe care le primesc pacienţii şi nici încrederea în sistemul de sănătate", a reacţionat preşedintele Asociaţiei medicilor australieni din statul Victoria, Tony Bartone.

O dietă bogată în peşte ajută la protejarea materiei cenuşii

O dietă alimentară care include peşte, consumat cel puţin o dată pe săptămână, ar putea ajuta la protejarea unor părţi ale creierului care sunt afectate puternic de procesul de îmbătrânire, potrivit unui studiu recent.
Cercetătorii au descoperit că, în cazul persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani care mănâncă peşte în mod regulat, creierul prezintă cu 14% mai multă materie cenuşie în regiunile asociate memoriei şi cu 4% mai multă materie cenuşie în zonele responsabile cu cogniţia, comparativ cu creierul vârstnicilor care nu includ peştele în dieta lor.
Efectul asupra creierului a fost independent de prezenţa acizilor graşi omega-3 în sângele participanţilor la studiu, sugerând că persoanele cărora le place peştele au un stil de viaţă mai sănătos în general, lucru benefic creierului, spun cercetătorii. "Includerea în alimentaţie a peştelui, fie fript sau la cuptor, arată existenţa unor diferenţe mai mari privind stilul de viaţă decât am fi putut deduce prin măsurarea unei singure componente biologice", a declarat profesorul James Becker, de la Universitatea Pittsburgh din Pennsylvania, autorul principal al studiului. "Chiar şi după ce am verificat o serie de alţi factori care ar fi putut fi responsabili pentru diferenţele legate de sănătatea creierului, o dietă bogată în peşte fript sau la cuptor rămâne un semn important privind un creier sănătos", a mai spus Becker.
Acizii graşi omega-3, care se găsesc în specii de peşte ca tonul şi somonul, sunt consideraţi benefici pentru inimă şi creier, fiind, posibil, responsabili de prevenirea micşorării normale a creierului care apare odată cu îmbătrânirea, potrivit unui studiu anterior, publicat în ianuarie 2014.
Cercetarea, publicată în American Journal of Preventive Medicine, precizează că, la nivel mondial, există peste 20 de milioane de oameni care suferă de demenţă, iar specialiştii se aşteaptă ca această cifră să se dubleze la fiecare 20 de ani, ajungând la 80 de milioane de oameni în 2040.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.