Timp Liber

VIDEO | Atmosferă de sărbătoare la Concertul de Crăciun al Orchestrei Unirea

Silvia Vrînceanu Nichita
19 dec 2018 2415 vizualizări

Melomanii focșăneni au avut parte de o seară magică oferită de Orchestra de cameră Unirea a Ateneului Popular “Mr. Gheorghe Pastia”, care a pregătit un repertoriu de sărbătoare cu ocazia Concertului tradițional de Crăciun de marți seară. Așteptat cu emoție de publicul fidel al orchestrei, concertul de Crăciun a reprezentat un adevărat periplu muzical printre colinde, arii din opere și operete bine cunoscute de iubitorii de muzică, valsuri, polci și suite pentru orchestră de jazz.

 

Mai mult de două ore antrenante și pline de bună dispoziție cu piese pentru toate gusturile. Cu doi invitați din noua generație muzicală, soprana Mihaela Panca și tenorul George Vîrban, maestrul dirijor Vincent Gruger și orchestra Unirea au reușit cu adevărat să încălzeacă inimile celor prezenți în pragul sărbătorilor de iarnă. Dacă în prima parte publicul a putut asculta melodii tradiționale de Crăciun, cum ar fi White Christmas de Irvin Berlin, Ave Maria de Franz Shubert sau melodiile celebre ale lui Leroy Anderson, partea a doua a fost mult mai veselă și antrenantă. Seara muzicală a cuprins piese compuse de Johann Strauss, Franz Lehar, Dmitri Șostakovici sau Emmerich Kálmán. Pentru prima dată orchestra a introdus în repertoriu și o operetă a compozitorului și dirijorului român Gherase  Dendrono (1901–1973) , interpretată admirabil de artiști. Ultima piesă a serii, cea mai cunoscută parte a operei La Traviata, de Giuseppe Verdi, a fost un adevărat test pentru tânărul tenor Geore Vîrban, masterand la Universitatea Națională de Muzică din București, care a demonstrat că are viitor pe scenele lirice. Fost bursier al Fundației Principesa Margareta a României, în cadrul Bursei “Tinere talente”, George Vîrban este un nume de care vom mai auzi. Aflat pentru a doua oară pe scena Anteneului Pastia, George Vîrban i-a propus managerului orchestrei, Valentin Gheorghiță, să revină la concertul de Paște cu o interpretare a recviemului de Verdi alături de Corul Pastorala. Partenera sa de scenă, Mihela Panca, a început să cânte muzică populară în orașul natal Ploiești, însă a decis să intre în lumea operei fiind acum bursieră a Uniunii Interpreților Muzicieni din România și performând în roluri precum Adina din Elixirul dragostei de Gaetano Donizzeti sau Zerlina din opera Don Giovani de Mozart. Concertul de Crăciun a reunit și de această data instrumentiști apropiați ai orchestrei din mai multe orașe mari, însă i-am putut vedea și pe focșănenii noștri, respectiv Alina Buliga (violă), Liviu Topală (flaut), Vasile Calmîș (clarinet) și Constantin Chetreanu (violoncel). “În pragul Crăciunului și al Anului Nou, Orchestra de camera Unirea și colectivul Ateneului Popular Mr. Gh. Pastia vă mulțumesc pentru că ați rămas același public fidel actului cultural de înaltă clitate și vă urează sărbători frumoase, în care să regăsiți spiritul cald al prieteniei și să vă bucurați inimile cu dragoste și bunecuvântare”, se arată într-un mesaj al directorului Valentin Gheorghiță. Următorul concert al Orchestrei Unirea va avea loc pe 22 ianuarie 2019 și va fi dedicat celebrării Unirii Principatelor Române de la 1859. (Silvia Vrînceanu)

Text informații + foto + VIDEO:vranceaaltfel.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.