Timp Liber

Expoziţia de pictură a Elenei Stoiciu, evenimentul cultural al lunii

Sorin Tudose
3 oct 2013 1835 vizualizări
Astăzi, la Galeriile de Artă din Focşani va avea loc un eveniment cat se poate de deosebit u începand cu ora 17.00, criticul de artă Valentin Ciucă va vorbi despre cea mai recentă expoziţie a artistului plastic Elena Stoiciu

Focşăneanca s-a remarcat în mai multe ramuri ale artei, iar acum îşi va prezenta picturile pe care le-a realizat în ultimii ani într-o expoziţie intitulată “Parabole”. “Artistul plastic Elena Stoiciu are atata rezervă de energie fizică şi intelectuală încat ar accepta bucuros şi o comandă de a picta bolta cerului. Ştie să utilizeze limbajul artelor vizuale şi încă ceva pe deasupra, ca să nu mai vorbim de atracţia pentru comentariul plastic. Refuzul de a se cantona la limitele cat de largi şi generoase ale unei tehnici, exprimă o poftă insaţiabilă de a-şi verifica potenţialul. Pictura, grafica, ilustraţia de carte, lucrările de artă monumentală, inclusiv ceramica colorată îi permit amplificarea unui orizont cultural de tip Renaştere. În pictură, trece lejer de la un figurativ înnobilat de palpitul vital al tushei la delicate acuarele sau compoziţii ample de o tematică mereu variată”, spunea criticul Ciucă despre artista noastră. De altfel, nu doar specialistul a apreciat-o pe Elena Stoiciu, ziarul nostru dedicandu-i la un moment dat un amplu articol.

Elena Stoiciu şi-a pus amprenta pe Focşani

Dacă picturile ei au putut fi văzute de-a lungul timpului în expoziţii locale, judeţene şi naţionale, respectiv în albume, lucrările de artă monumentală au putut fi văzute de toţi focşănenii şi cei ce ne-au vizitat oraşul. Dacă unele au dispărut o dată cu trecerea anilor, altele mai pot fi văzute şi acum. Prima sa lucrare de artă monumentală a fost făcută în 1975 şi a constat în realizarea unor vitralii la faţada principală Ateneului Popular “Maior Gh. Pastia”. Suprafaţa lucrării era de nu mai puţin de 60 de metri pătraţi. Aceasta avea să dispară definitiv în 1990, în urma cutremurelor din anii ’80. Un an mai tarziu, în 1976 avea să facă un mosaic din marmură în jurul Bornei de Hotar din Piaţa Unirii, mozaic ce avea şi un rol de protecţie, dar şi unul ambiental. Compoziţia figurativă mai exista şi acum în stanga cinema-ului Balada, însa este foarte deteriorată, autorităţile lăsand să se degradeze şi mai tare mozaicul. În 1977 Elena Stoiciu avea să coordoneze montarea ţiglelor de pe acoperişul vechiului Palat Administrativ de langa Teatru. La finele regimului comunist artista polivalentă mai face o lucrare de artă monumentală pe care cu siguranţă o ştie orice liceean care a trecut pe la Colegiul Economic “Mihail Kogălniceanu”. Este vorba despre mozaicul de pe faţada principală a şcolii reprezentand o carte deschisă şi o flacăra. Cea mai recentă lucrare de acest gen datează din 1995 cand a coordonat montarea acoperişului la Banca Agricolă din Vidra.

Vernisaj prefaţat de un moment muzical

Circa 20 de tablouri vor putea fi văzute de toţi cei care vor să afle ce a făcut Elena Stoiciu în ultimii ani din punct de vedere artistic. Şi pentru ca momentul să fie unul cat mai dinamic au fost invitaţi să prefaţeze evenimentul Corul “Pastorala”, respectiv Georgeta Manea şi Mircea Ianchevici care vor interpreta un duet la vioară. Absolventă a Facultăţii de Arte Plastice Bucureşti, promoţia 1969 la clasa profesorilor Marin Gherasim şi Stoica Răzvan focşăneanca Elena Stoiciu a avut o activitate didactică îndelungată ca profesoară de desen la Liceul Cuza şi Şcoala Nr. 2 Focşani. Cei care o cunosc ştiu că expoziţia merită a fi vizitată în prezenţa autoarei, iar cei care încă nu o ştiu se pot convinge astăzi de valoarea acesteia. (Sorin TUDOSE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.