Sport

Foto | Despre competiția de șah maraton organizată la Focșani pentru copii și juniori, Cupa ”Ziua Indepednedenței”

Anton Soare
24 aug 2021 1426 vizualizări

Începând cu luna octombrie 2020, C.S.M. Focşani 2007 şi Smart School Soare au organizat pentru copiii şi juniorii mici începători în curs de iniţiere, iniţiaţi, avansaţi neconsacraţi şi avansaţi în curs de consacrare mai multe concursuri după o nouă modalitate de desfăşurare – durata concursului a fost mult mai mare dar cu participanţi mult mai puţini în fiecare zi.

În primele luni extinderea duratei concursurilor a fost determinată de măsurile ce se luau pentru împiedicarea răspândirii pandemiei de coronavirus: numărmic de participanţi în zilele de pregătire şi de concurs, distanţare la cel puţin 1,5 m,durata de maxim o oră şi jumătate, pauze dese pentru aerisire etc. Această modalitate de concurs, pe lângă eforturile mai mari pentru organizatori, a adus şi câteva beneficii.Participanţii fiind puţini au putut fi mult mai bine observaţi, îndrumaţi şi corectaţi.Zilele de concurs fiind mai multe s-a creat posibilitatea cuprinderii la concurs a mai multor competitori care, fiind angrenaţi în multe activităţi din alte sporturi, artistice, şcolare sau personale, ar fi participat în număr mai mic la concursurile de o zi sau de câteva zile. Trecerea începătorilor de la atmosfera de pregătire la cea de concurs s-afăcut mult mai uşor pentru cei care aveau reţineri pentru intrarea într-o competiţie. Începătorii au fost foarte mult ajutaţi de disputare apartidelor cu avansaţii.S-a ajuns, în acestfel, ca numărul participanţilor la concursuri să fie foarte apropiat de numărul cursanilor. Aceste beneficiii-au determinat pe organizatori să continuie organizarea competiţiilor cu durată mare şi după eliminarea restricţiilor, de două ori ajungându-se până la trei săptămâni, astfel încât aproape toţi participanţii la pregătire să poată concura cu fiecare dintre ceilalţi,  competitori, indiferent de nivel de pregătire sau de vârstă.

C.S.M. Focşani şi Smart School Soare, în desfăşurarea acestor competiţii-maraton, au avut ca parteneri: Direcţia Judeţeană de Sport şiTineret Vrancea (la cele mai multe concursuri), C.S. Olimpn Şah Focşani, Asociaţia Judeţeană de Şah Vrancea, Filiala Vrancea a Asociaţiei Cultul Eroilor „Regina Maria“ şi Filiala Vrancea a Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere. Cele mai multe concursuri au fost relatate pe larg în presa locală, câteva nu.Deoarece circuitul competiţiilor de şah maraton s-a încheiat, dorim să facem o trecere în revistă a acestora: Cupa Ziua Armatei, Cupa Ziua Naţională, Cupa Unirea Principatelor, Cupa Mărţişorului, Cupa Ziua Eroilor, La revedere, grădiniţă!, Cupa Zilele Municipiului Focşani, Cupa Ziua Imnului Naţional şi Ziua Independenţei.

Acestea sunt doar competiţiile organizate de tandemul C.S.M. Focşani 2007 şi Smart School Soare,dar secţia de şah a C.S.M. Focşani a organizat multe alte competiţii cu juniorii consacraţi în parteneriat cu Direcţia Judeţeană de Sport şi Tineret Vrancea (în primul rând), cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Vrancea, cu toate cluburile de şah sau cluburile sportive cu secţii de şahşi cu asociaţiile sportive şcolare cu sau fără secţii de şah din Vrancea (Focşani, Adjud, Gologanu, Pufeşti, Tulnici), precum şi cu diferite structuri sportive din Galaţi, Buzău, Brăila, Slobozia etc. Şeful secţiei de şah a C.S.M. Focşani 2007, inginerul Mihai Strîmbu, vioara întâi a tuturor competiţiilor, şi-a dovedit din plin competenţa, corectitudinea şi puterea de muncă fiind de mai mulţi ani foarte apreciat în ţară şi la conducerea Federaţiei Române de Şah.

Recent încheiată, competiţia Ziua Independenţei este ultima din circuitul şah-maraton. Experimentul a dat foarte bune rezultate şi a avut efecte dintre cele mai benefice pentru şahiştii începători dar pentru organizatori a cerut un efort foarte mare iar pentru avansaţi unele întâlniri cu începătorii nu au fost prea instructive. Acestora totuşi le-a rămas după aceste concursuri satisfacţia că au sprijinit pregătirea începătorilor pentru susţinerea concursurilor de şah. Avansaţii este necesar să joace cât mai multe partide în compania şahiştilor cu nivel de pregătire cât mai apropiat şi mai ridicat. După această competiţie, deoarece s-a reuşit în bună măsură iniţierea multor începători, care a fost o prioritate, participanţii vor fi împărţiţi în trei grupe valorice, astfel ca avansaţii neconsacraţi şi cei în curs de consacrare să joace mai multe partide solicitante şi echilibrate. Rolul lor de parteneri-piloni de sprijin pentru începător ineiniţiaţi şi în curs de iniţiere, ca şi pentru cei care vor începe cursuri de şah, va fi preluat de actualii iniţiaţi. De asemenea, desfăşurarea concursurilor,ca durată,va fi după modalitatea tradiţională – o zi pentru concursurile de şah blitz, una sau două zile pentru şah rapid, două la patru zile (nu obligatoriu consecutive) pentru şah clasic.

Cupa ”Ziua Independenţei” a avut cea mai lungă durată de desfăşurare, a avut cel mai mare număr de participanţi, de premii şi de parteneri organizatori (C.S.M. Focşani 2007, Direcţia Judeţeană de Sport şi Tineret Vrancea, care a asigurat cupele, medaliile şi diplomele, C.S. Olimp Şah Focşani, Smart School Soare, Filiala Vrancea a Asociaţiei Cultul Eroilor „Regina Maria“ şi Asociaţia Judeţeană de Şah Vrancea).S-a jucat şah clasic, fiecare cu fiecare, indiferent de vîrstă, nivel valoric sau sex şi au participat 26 de şahişti.

Pe primele trei locuri în clasmentul general s-au situat la egalitate de puncte: Săpunaru Emilian, Săpunaru Dimitrie, ambii de la Şcoal Gimnazială „Ştefan cel Mare“şi Subţirelu  David de la Colegiul Naţional „Unirea“ Focşani, această ordine fiind stabilită după criteriul vârstei. Aceşti trei concurenţi au primit cupe.În funcţie de vârsta participanţilor, pentru oferirea medaliilor au fost stabilite şase categorii de vârstă: U 6 ani, U 7 ani, U 8 ani, U 10 ani, U 11 ani şi U 13 ani. Pentru a se putea oferi mai multe medalii unii copii au fost incluşi la categorii mai mari de vârstă, lucru permis şi foarte des utilizat la concursuri, în schimb, nu este permisă includerea şahiştilor de o anumită vârstă la o categorie mai mică, principiu mereu respectat de noi.

La U 6 ani, pe primele trei locuri s-au situat: Motoc Eric-Mihai de la Grădiniţa Nr. 18 Focşani, Spulber Aris, mezinul competitorilor, de la Grădiniţa Nr. 7 Focşani, şi Rios Maria de la Şcoala „Les Rayons du Soleil“ Paris. La U 7 ani pe primele trei locuri s-au clasat Rîpanu Edward-Andrei, (locul al VII-lea în clasamentul general) de la Şcoala Gimnazială „Nicolae Iorga“ Focșani, Boicu-Mihail Sebastian de la Şcoala Gimnazială „Ştefan cel Mare“ şi Mihăilescu Iustina-Adela de la Şcoala Europeană Bruxelles. La U 8 pe primele trei locuri au reuşit să urce Moldoveanu Andrei-Robert,(locul al VIII-lea în clasamentul general) de la Şcoala Gimnazială „Ştefan cel Mare“Focşani, Manolescu Filip-Mario, de la Şcoala Gimnazială „Anghel Saligny“ Focşani, şi Gavrilă Irina, de la Şcoala Gimnazială „Ştefan cel Mare“ Focşani. La U 10 pe primele trei locuri s-au clasat Rios Sara, (locul al IV-lea în clasamentul general) de la Şcoala „Les Rayons du Soleil“ Paris, Dragomirescu Julia şi Drilea Julia, ambele de la Școala Gimnazială „Anghel Saligny“ Focșani.La U 11 ani pe podium au urcat Bocu David,(locul al VI-lea în clasamentul general)  de la Şcoala Gimnazială „Duiliu Zamfirescu“ Focşani, Iordan Nuria-Maria-Anastasia, de la Şcoala Gimnazială „Ştefan cel Mare“ Focşani, şi Spulber Elisa, de la Şcoala Gimnazială „Duiliu Zamfirescu“ Focşani.La U 13 ani cei mai buni au fost Tudor David, (locul al V-lea în clasamentul general) de la Şcoala Iancului Bucureşti, Mihăilescu Daria-Ana, de la Şcoala Europeană Bruxelles, şi Cucu Ada-Ştefania, de la I.S.B. Bucureşti.Aceşti 18 concurenţi au primit medalii.Un număr de alţi cinci participanţi au primit diplome. Din diferite motive, aceştia nu au putut participa la toate partidele: TothTeodor, care vine rar la pregătiri deoarece face naveta la Vidra/Vizantea, Boicu Maria-Teodora, care a venit doar în câteva zile, fiind mai mult plecată din Focşani, fraţii Sterian Cristian-Mihail şi Sterian Ioana-Maria, care au început pregătirea mai târziu şi au prins doar două zile de concurs şi Tufaru Andy-Florin, cel mai nou cursant la şah, care a putut participa doar în ultima zi.

Următorul concurs de şah pentru copii şi juniori mici este CUPA ZIUA LIMBII ROMÂNE, zi sărbătorită la 31 august şi în România, şi în Moldova, şi în toate comunităţile româneşti din lume.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.