Sport

Foto | Cei mai mici șahiști din Focșani s-au întrecut și anul acesta, în concursul denumit „La revedere, grădiniță!“

Anton Soare
5 iul 2021 1675 vizualizări

Citiți în continuare un articol despre modul în care s-a desfășurat la Focșani, ediția 2021 a concursului de șah, „La revedere, grădiniță!“

CINE SE TREZEȘTE DEVREME DEPARTE AJUNGE

În Vrancea există frumoasa și benefica tradiție ca la sfârșitul fiecărui an preșcolar copiii de grădiniță să desfășoare un concurs de șah denumit „La revedere, grădiniță!“, în urma căruia este desemnat șeful promoției respective. Competiția a fost inițiată la sfârșitul anului preșcolar 2011 – 2012 la Grădinița Nr. 23 Focșani unde pentru câțiva ani a funcționat un cerc de șah. De atunci, cu excepția anului 2020 când pandemia nu a permis, la sfârșitul fiecărui an preșcolar, s-a desfășurat acest concurs rezervat copiilor de grădiniță, uneori numai pentru cei care urmau să înceapă cursul primar de învățământ, alteori atât pentru cei care urmau să înceapă cursul primar de învățământ cât și pentru cei care continuau cursul preșcolar. După primii doi ani, când preponderența copiilor a fost de la Grădinița nr. 23, la organizarea competiției începând cu 2014 a participat în fiecare an C.S.M. Focșani, cu implicarea mai multor grădinițe din Focșani.

Prima ediție a fost câștigată de Baciu Mihnea-Iustin care a fost declarat șeful promoției 2012. Lui i-au urmat ca șefi de promoție Ioniță George-Călin în anul 2013, Potlog Sebastian-Mihail în 2014, Negoiță Matias-Ioan în 2015, Andrei-David-Mihai în 2016, Apostu Ana-Maria în 2017 (până acum singura fată șefă de promoție), Toia Filip-Andrei în 2018 și Mureșan Robert-Andrei în 2019. Ulterior toți aceștia au avut pe o perioadă mai scurtă sau mai lungă un parcurs foarte bun sau bun. Să remarcăm, dintre aceștia, în mod deosebit, tot în ordine cronologică, pe cei care au avut rezultate foarte bune la competițiile naționale și interjudețene: Baciu Mihnea-Iustin, Ioniță George-Călin, Andrei-David-Mihai, Apostu Ana-Maria și Toia Filip-Andrei.

Deoarece anul acesta școlar numai în ultimele luni a fost posibilă confruntarea directă, iar cu cei foarte mici nu s-a putut face șah on line, s-au aliniat la start mult mai puțini participanți decât în anii precedenți – doar patru băieți și două fete. Dar acest număr mic nu a constituit un impediment pentru a relua tradiția cu desemnarea șefului de promoție la copii de grădiniță, tradiție despre care nu avem cunoștință că ar mai exista în alt județ.

Pentru a nu crea disconfort celor clasați în ultima parte a clasamentului, vom anunța ordinea în partea superioară doar pentru primii doi, Râpanu Edward – Andrei (noul șef de promoție) și Boicu Sebastian, iar pe ceilalți participanți îi vom enumera în ordine alfabetică: Dragomirescu Julia, Galu Matei, Nicolau Alexandru și Roman Raisa – Andreea. Cu mai mult curaj din partea celor care amână botezul focului, cu o mai bună colaborare încă cinci copii ar mai fi putut participa la acest concurs, cel puțin Moldoveanu Andrei – Robert și Spulber Luisa. Tuturor le urăm bun venit și mult succes în mirifica lume a șahului.

Pentru a li se prezenta copiilor câteva modele și a le insufla dorința de a ajunge ca ei, șefii de promoție ai ultimelor două ediții (Toia Filip-Andrei și Mureșan Robert – Andrei) au fost invitați de organizatori la festivitatea de premiere să se întâlnească și să facă schimb de impresii cu participanții la concursul din acest an. Apoi au făcut împreună poze, cea cu noul șef de promoție dorindu-se a rămâne o poză de arhivă, mai ales că la toți trei unul dintre cele două prenume ale fiecăruia este Andrei.

Organizatorii acestei competiții au fost C.S.M. Focșani 2007 și SC SMART SCHOOL SOARE SRL.

 Informații + fotografii:Anton Soare


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.