Social

Medicii de familie din Vrancea s-au săturat și au început protestele

Gabriel Sava
2 nov 2017 3547 vizualizări

Joi, mai mulți medici de familie au protestat în fața sediului CAS Vrancea u nemulțumirile acestora sunt legate de modul în care a ajuns să fie privită medicina de familie u dacă revendicările acestora nu vor fi luate în calcul, reprezentanții medicilor de familie avertizează că se va ajunge la blocarea activității

Primul avertisment al medicilor de familie și al pacienților acestora a fost dat începând cu ziua de joi. ”Suntem aici pentru că am adunat în ultimii ani mai multe nemulțumiri față de întregul sistem de sănătate și în special față de situația medicinii primare care a fost ignorată complet de autorități. Deși am făcut nenumărate demersuri către instituțiile cu care avem relații (Casa Națională de Asigurări de Sănătate, Ministerul Sănătății), toate aceste demersuri au fost ignorate și am decis că trebuie să recurgem la o serie de proteste în speranța că ne vom face, într-un final, auziți și luați în seamă. În urmă cu câteva zile am făcut o coaliție împreună cu asociațiile de pacienți din România pentru că susținem în primul rând îmbunătățirea relației medic-pacient”, a declarat medicul Cristina Ducan, vicepreședinte al Patronatului Medicilor de Familie din Vrancea. Medicul a explicat că primul contact al pacienților cu sistemul medical este cu medicii de familie și că această relație a avut de suferit în ultimi ani din cauza birocratizării excesive și a unor protocoale de prescriere a medicamentelor care s-au dovedit a fi inutile.

 

Care sunt revendicările Coaliției Solidari pentru România

 

Nou înființata coaliție a dat publicității un memoriu în care explică pe îndelete care sunt motivele protestelor care au debutat joi. ”Cetățeanul nu este în centrul atenției sistemului sanitar. Timpul petrecut de pacient cu medicul său de familie a scăzut dramatic, relația medic-pacient a fost transformată într-o relație birocratică. Accesul bolnavilor la tratament este îngrădit de protocoale de prescriere necorelate cu realitățile sistemului si cu dovezile stiintifice actuale. Există limitări nepermise în accesarea unor investigații necesare pentru diagnosticul precoce. De aceea, alături, medici de familie și pacienți, solicităm o schimbare serioasă și responsabilă de paradigmă pentru ca sistemul de sănătate să aducă în atenție ceea ce îl definește - sănătatea pacientului, solicităm următoarele:

1. Asigurarea condițiilor necesare pentru desfășurarea activității medicului de familie în scopul îmbunătățirii asistenței medicale a populației României.

2. Creșterea finanțării medicinii de familie, pentru echilibrarea finanțării în sistemului public de sănătate.

3. Recunoașterea importanței rolului medicului de familie și respectarea drepturilor constituționale ale medicilor și pacienților,așa cum sunt acestea descrise în continuare”, se arată în textul Memoriului semnat de Coaliția Solidari pentru România formată din zece membri, respectiv Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF), Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF), Salvați Copiii - România, Federația Asociațiilor Bolnavilor cu Cancer (FABC), Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune (APAA), Asociația Națională pentru Protecția Pacienților (ANPP), Asociația Pacienților cu Afecțiuni Neurodegenerative din România (APAN), Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH-RO), Asociația „Mame pentru mame” și  Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC). Dacă revendicările Coaliției nu vor fi luate în seamă, următorul pas este organizarea unui miting de amploare la București, pe 15 noiembrie, după care, punctul final al protestului ar putea fi blocarea integrală a activității prin nesemnarea contractelor cu CNAS începând cu data de 1 ianuarie 2018.

 

Consultația la medicul de familie- 12 lei impozabili

 

Medicii de familie au apreciat că este o jignire modul în care se plătește de către stat prin CNAS o consultație la medicul de familie. ”Este vorba despre 12 lei impozabili, mai puțin decât un tuns la bărbați”, a apreciat medicul Cristina Tucan. ”Este o jignire”, a apreciat și Alexandru Ghenadi, medic de familie și secretarul PMF Vrancea. Acesta a făcut vorbire despre lipsa finanțării din sistem. ”Toate organizațiile în domeniul sănătății, inclusiv Organizația Mondială a Sănătății, au recomandat în mod expres creșterea finanțării medicinii de familie la un nivel rezonabil, de la 4-5% la 12-14%. Noi avem în acest moment aproape 6% deci, la jumătate. Procentul ar trebui să crească”, a declarat medicul Alexandru Ghenadi. 

Casa de Asigurări a răspuns memoriului Coaliției Solidari pentru România

Printr-un comunicat de presă, Casa Județeană de Asigurări de Sănătate a răspuns prompt acțiunii de protest a Coaliției Solidari pentru România. ”Casa de Asigurări de Sănătate Vrancea a luat act de solicitările cuprinse în memoriul depus de reprezentanţii Coaliţiei „Solidari pentru Sănătate” şi, în spiritul deschiderii şi transparenţei pe care o are instituţia faţă de partenerii din sistemul de sănătate, dar şi faţă de asiguraţi, ale căror interese le reprezintă, a invitat reprezentanţii Coaliţiei la o discuţie în care să-şi exprime direct problemele. În cursul discuţiei, conducerea Casei de Asigurări de Sănătate Vrancea a informat reprezentaţii Coaliţiei că se vor căuta soluţii la aspectele semnalate care pot fi rezolvate la nivel local iar aspectele care ţin de competenţa C.N.A.S. vor fi înaintate în vederea soluţionării. Totodată s-au dat asigurări că atât la nivel local cât şi central se vor organiza o serie de consultări, urmărindu-se imprimarea unei stări de normalitate în sistemul sanitar şi a unei mai bune definiri a rolului şi atribuţiilor furnizorilor de servicii medicale”, se arată în comunicatul CAS Vrancea. (D. LEPĂDATU, G. SAVA)

 

CASETĂ

 

În secțiunea webTv a ediției online a Ziarului de Vrancea puteți urmări imagini și declarații de la acțiunea de protest a Coaliției Solidari pentru România.

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.