Educație

Picturile “Grup 5”, expuse la Galeriile de Artă

Sorin Tudose
8 oct 2013 2058 vizualizări
Grup 5 e format din artiştii Nicolae Rădvan, Virginia Hossu, Elena Barhală, Viorica Calani şi Elena Stoiciu

Peste 20 de tablouri aparţinand grupului “Grup 5” au fost expuse ieri la Galeriile de Artă Focşani, zeci de focşăneni participand la vernisaj. Grupul de pictori vranceni îi are în componenţă pe artiştii plastici Nicolae Rădvan, Elena Barhală, Virginia Hossu, Elena Stoiciu şi Viorica Calani, cea din urmă neputand participa la eveniment. Ideea grupului a avut-o Elena Stoiciu în urmă cu trei ani de zile. “Am făcut în urmă cu caţiva ani propunerea de a ne organiza într-un grup mai mare, aşa s-a născut «Grup 5» denumit iniţial «Varstele Toamnei» . Noi am fost colegi şi suntem cunoştinţe foarte vechi, am avut o mulţime de expoziţii comune, iar cand am văzut că e greu să organizăm evenimente, am zis să ne unim, să fim mai mulţi”, ne-a spus artistul plastic Elena Stoiciu. Aceasta şi-a amintit de 1985, an în care s-au deschis Galeriile de Artă şi toată muncă depusă pentru a-şi prezenta propriile lucrări. “Cand s-au înfiinţat galeriile, noi stăteam noaptea, noi ne cocoţam pe scări, băteam cuie, prindeam sfori, stăteam o noapte să organizăm o expoziţie. Avand în vedere că eram obişnuiţi cu munca, am zis să ne organizăm mai mulţi. Decanul de varstă este domnul Rădvan, pictor şi caricaturist, Viorica Calani este pictoriţă şi lucrează în special acuarele şi peisaje. Doamna Hossu de la Odobeşti, care face mai mult grafică, doamna Barhală care e considerată pictorul florilor şi… eu, juna grupului”, ne-a mai spus Elena Stoiciu.

Pictoriţa Elena Stoiciu ne-a prezentat cateva tablouri reprezentand Cunoaşterea

Artista focşăneancă a stat cateva minute de vorbă cu reporterii noştri şi despre cateva tablouri ale ei. “Aici este vorba de un triptic (un tablou din cele 3 a fost mutat de pe perete n.r.), primul tablou exprimă omul care caută, caută în natură nişte răspunsuri la întrebări fundamentale - Cine sunt? De unde vin? Încotro merg? Al doilea tablou reprezintă omul care caută cunoaşterea în oameni, iar al treilea spune «Am căutat în zadar, mi-am dat seama că adevărul e în mine»”, a conchis Elena Stoiciu. (S. TUDOSE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Focsanean,iubitor de arta, acum 3875 zile, 10 ore, 53 minute, 20 secunde
Minunata idee,minunati oameni! Totusi,ca arta lor si a celor care mai expun in Vrancea sa fie vazuta ,Galeriile ar trebui sa fie deschise permanent si nu temporar sau doar la vernisaje.Asa ar putea fi citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.