Educație

În sfarşit! Istoricul lui Caian, din nou în spaţiul public

Sorin Tudose
5 iul 2013 2379 vizualizări
Ieri a avut loc la Ateneul Popular aşteptata lansare a volumului “Focşanii de altădată”, lucrare îngrijită de profesorul Costică Neagu.Fiind vorba despre cel mai important eveniment cultural de la Zilele Muncipiului Focşani, sala a fost neîncăpătoare

Ieri a avut loc la Ateneul Popular “Maior Gh. Pastia” cel mai important eveniment de la această ediţie a Zilelor Municipiului Focşani şi anume lansarea cărţii “Focşanii de altădată” ce curprinde două dintre cele mai bune lucrări despre oraşul nostru. Este vorba de “Istoricul Oraşului Focşani” de Dimitrie F. Caian, respectiv “Însemnări cu privire la oraşul Focşani” de I. M. Dimitrescu, reeditate de Asociaţia Personalului Didactic “Simion Mehedinţi” Focşani, cu sprijinul Primăriei. Sala mică a Ateneului s-a dovedit neîncăpătoare, mulţi focşăneni dorind să participe la acest eveniment cultural în toată regula. La preziudiu au fost prezenţi Sorin Francu, directorul Teatrului Municipal, Gabriel Funica, bibliotecar, Costică Neagu, coordonatorul lucrării, Dumitru Huţanu, muzeograf, Cezar Cherciu, profesor de istorie şi Florin Dardală, arhivst, fiecare dintre ei vorbind despre iluştrii focşăneni ce au făcut istorie nu numai la nivel local, ci chiar şi la nivel naţional. În sală a fost prezent şi primarul Decebal Bacinschi, acesta acceptand imediat propunerea lui Neagu de a sprijini iniţiativa.

Teatrul de pe primul loc

“Mă bucur că într-un sondaj de opinie dintr-un ziar local (Ziarul de Vrancea SIC!) cu privire la cea mai reprezentativă clădire a Focşaniului Teatrul şi piaţeta sa sunt în memoria localnicilor cel mai important obiectiv focşănean. Anul acesta la 21 noiembrie vom celebra 100 de ani de existenţă a Teatrului «Maior Gh. Pastia» şi tocmai de aceea ne vom strădui să refacem faţada teatrului cu sprijinul primăriei şi al Consiliului Local pentru că în zece ani de la redarea în folosinţă a acestei bijuterii arhitectonice edificiul a mai avut de suferit”, a spus invitaţilor Sorin Francu, directorul Teatrului. Tot el a spus că dacă am face o călătorie în Europa am găsi peste 30 de edificii cu destinaţie teatrală care au elemente asemănătoare cu teatrul nostru. Acest lucru e cauzat de faptul că arhitecţilor teatrului li s-a plătit o vizită de studiu peste hotare, vizită din care să se inspire cu privire la modul în care va arăta teatrul focşănean.

Pastia nu a vrut bust

Florin Dardală, arhivist la Serviciul Judeţean al Arhivelor Naţionale, a spus cateva lucruri mai puţin ştiute. “Maiorul Gh. Pastia a spus clar, în testamentul său, că nu doreşte să i se ridice vreodată un bust în memoria sa, dar acest lucru nu a fost respectat. Pană la urmă i s-a făcut un bust amplasat chiar în faţa teatrului. De asemenea, odată cu venirea comuniştilor la putere de pe frontonul edificului dispare numele donatorului şi este trecut numele unui ilustru anonim – Gheorghe Dimitrov (comunist bulgar n.r.)”, a spus Florin Dardală. Cel mai probabil denumirea bulgarului a fost folosită în perioada stalinistă a regimului comunist roman. Francu i-a replicat arhivistului că Pastia a fost decorat de regele Carol I şi că măcar pentru acest lucru merita bustul. În acelaşi timp i-a spus lui Dardală că persoanele curioase pot afla mai multe de pe bust despre cine a fost Pastia. În mod ironic pe bust nu este scrisă decat perioada în care Pastia a trăit.

25 de lei pentru o lucrare avut în bibliotecă

Profesorul Costică Neagu scrie în prefaţa valorosului volum despre ceea ce l-a inspirat pe el să unească cele două cărţi sub titlul de “Focşanii de altădată”. “Titlul generic – Focşanii de altădată - al acestei lucrări ne-a fost sugerat de academicianul  Gheorghe G. Longinescu, cel care în prefaţa la Însemnările…lui I. M. Dimitrescu spune: «Puneţi pe copiii voştri să le cetească întocmai ca pe o carte de rugăciune, aşa ca la randul lor să treacă în sufletul copiilor lor amintirea scumpă a focşănenilor de altădată»”, scrie Costigă Neagu, personaj care ar merita o distincţie din partea autorităţilor pentru cate a făcut pentru promovarea valorilor romaneşti. “Vorbeam la un moment dat cu un prieten care îmi povestea despre Buzău cu o atata căldură încat doream să simt această căldură şi cand se vorbeşte despre Focşani. Pornind de la aceste cărţi, de la legendele Focşaniului poate că ar trebui să schimbăm această situaţie”, a spus auditoriului Costică Neagu. “Pentru mine Dimitrie Caian este un mare patriot, poate cea mai mare personalitate a Focşaniului. Cand spun asta mă refer la cei care au activat în Focşani pentru că el a venit din Ardeal, dar a realizat multe în şi pentru oraşul nostru”, a mai spus Neagu. Preţul lucrării este în jur de 25 de lei şi se poate achiziţiona de la sediul Asociaţiei Personalului Didactic “Simion Mehedinţi” care îşi are locaţia în Casa Corpului Didactic. (S. TUDOSE)


Caian si Dimitrescu, doi focşăneni adevăraţi

Funcţionar al prefecturii şi ziarist, I. M. Dimitrescu a scris mai multe cărţi despre Focşani şi despre fostul judeţ Putna. Dintre toate cea mai cunoscută şi propabil cea mai valorasă este “Însemnări cu privire la oraşul Focşani”, carte apărută în 1931. În ea sunt prezentate o sumedenie de peronalităţi ale Focşanilor şi conţine o mulţime de fotografii din Focşaniul mai cu seamă antebelic. “Cu toată munca grea ce aveam de desăvarşit în funcţie, am găsit încă destul timp să iau parte la mişcarea culturală a judeţului şi a oraşului din ultimii 30 de ani, făcand parte dintre întemeitorii bibliotecii publice a oraşului, din comitetele ligii culturale şi Fundaţiilor Culturale Regale. Prin muncă mi-am caştigat un loc în publicistică şi unufoarte modest în literatură. Le-am spus toate acestea nu pentru laudă personală, ci pentru un îndreptar de activitate socială ce doresc să se desfăşoare de azi înainte de către funcţionarii prefecturii cărora le doresc spor la muncă”, scria chiar Dimitrescu la un moment dat. Despre Caian ziarul nostru a avut un articol întreg însă vă amintim că fost printre cei care au stăruit la înfiinţarea Liceului Unirea, că a fost primar pentru circa doi ani de zile şi că a avut chiar mai multe lucrări premiate de Academia Romană. (S. T.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
hi hi hi, acum 3970 zile, 22 ore, 22 minute, 42 secunde
"... aşteptata lansare a volumului “Focşanii de altădată”,..." - cine astepta cu atat de mult interes aceasta lansare de carte? "E usor a scrie tomuri/ Cand nimic nu ai a citeste integral
NDN, acum 3971 zile, 4 ore, 7 minute, 34 secunde
Felicitari domnului Neagu!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.