Economic

Ministrul Campeanu confirmă! Angajaţilor AJPIS Vrancea li s-a cerut să-şi ia o zi liberă neplătită

Sorin Tudose
9 iul 2013 1831 vizualizări
Parlamentarul Florin Secară a făcut recent o interpelare ministrului Muncii, în care a întrebat-o despre zilele libere pe care angajaţii de la Prestaţii Sociale au fost “sfătuiţi” să le ia.Cotidianul nostru a relatat faptul că în instituţia condusă de Costel Dumbravă angajaţilor li se recomandă să îşi ia liber pentru a mai face economii la buget

Deputatul Florin Secară a cerut explicaţii ministrului Muncii cu privire la materialul de presă apărut recent în cotidianul nostru, potrivit căruia angajaţii de la Agenţia Judeţeană de Prestaţii Sociale (AJPIS) Vrancea erau “sfătuiţi” să îşi ia o zi liberă pe luna mai. “Mass media locală (locale, Ziarul de Vrancea – n.r.) din judeţul Vrancea a relatat asupra unei note telefonice adresată de la nivel central AJPIS Vrancea, prin care salariaţii sunt îndemnaţi, pentru a contribui la unele economii la buget, să solicite o zi de concediu fără plată, lunar. Vă rog să precizaţi dacă bugetul ANPIS include sumele necesare pentru plata tuturor angajaţilor în anul 2013, dacă această notă telefonică a fost adresată salariaţilor din AJPIS Vrancea, dacă acest demers a avut loc evident cu încălcarea drepturilor salariaţilor şi a prevederilor legale în vigoare”, se arată în interpelarea deputatului PDL către ministrul Mariana Campeanu.

Bugetul de salarii, la limită anul acesta

La randul ei, reprezentanta Guvernului Victor Ponta recunoaşte că stă cam prost cu bugetul şi că au fost necesare astfel de măsuri dure, dar susţine că s-au luat în limita prevederilor legale. “Din analiza şi monitorizarea lunară a cheltuielilor cu salariile rezultă că bugetul ANPIS nu acoperă sumele necesare pentru plata angajaţilor în anul 2013”, recunoaşte franc ministrul Cîmpeanu. Aceasta enumeră şi principalele cauze printre care se regăsesc reluarea activităţii a unor funcţionari publici care au fost suspendaţi de drept din funcţie (un caz fiind cel al creşterii copilului) şi reintegrarea pe post a unor funcţionari publici ca urmare a hotărarelor judecătoreşti. “S-a convenit ca măsura adoptată, respectiv concediu fără plată de o zi în luna mai a.c., să se realizeze numai prin acceptarea solidară a fiecărui salariat, pe baza unei cereri scrise, în conformitate cu prevederile legale. (…) măsura neavand un caracter restrictiv şi nu a fost impusă salariaţilor în mod abuziv, dovada fiind faptul că, în cadrul agenţiilor sunt salariaţi care nu au solicitat şi nu au efectuat acest concediu”, mai spune ministrul Mariana Campeanu.

Cine îşi permite să refuze şeful?

Sigur că sunt şi angajaţi care nu au luat o zi de concediu, dar acest lucru depinde de simpatiile politice pe care le are ori de cat de mult sunt dispuşi să îşi apere drepturile aceşti funcţionari publici. Dar oare caţi muncitori îşi refuză şeful cand acest le spune să facă o concesie? Vă reamintim că la vremea realizării artiicolului şeful instituţiei Costel Dumbravă nu a fost de găsit pentru a comenta situaţia creată, în vreme ce prefectul judeţului a spus că nu ştie de o asemenea recomandare din partea guvernaţilor. Singurii care ştiau în mod precis de cerinţele ministresei sunt angajaţii instituţiei. Mai mult, dat fiind bugetul sărac al Ministerului Muncii angajaţii de la Prestaţii Social ar mai putea să îşi ia liber şi în lunile următoare. În instituţie lucrează în jur de 30 de salariaţi. Instituţia are printre atribuţii administrarea fondurilor alocate de la bugetul de stat pentru plata beneficiilor de asistenţă socială, precum şi a celor destinate programelor de servicii sociale, conform legii. (S. TUDOSE)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.