Opinii

Basescu, ajuns la vorba lui Tariceanu

Liviu Ioan Stoiciu
26 mar 2009 1730 vizualizări
Cred că dupa patru luni de guvernare PDL-PSD, de incertitudine generala instituita de premierul cu doua capete Emil Boc si Traian Basescu (Traian Basescu are stil de conducere ceausist, implicat în toate si în nimic; el susţine mai nou ca Institutia Prezidentiala e executiva ), înteleg de ce fostul premier Calin Popescu Tariceanu, dupa alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2008, a dorit sa se perpetueze în functie.

Va amintiti, Tariceanu n-a cedat presiunilor PSD si PDL de a face o coalitie cu PNL dintr-un singur motiv: ca PSD si PDL n-au acceptat ca el sa continue sa fie premier! De ce? Fiindca a inteles ca numai el "stie mersul dedesubturilor la guvernare", ca e nevoie de continuitate, nu de ruptura, cu atit mai mult cu cit Romania intra in vremuri de criza si era o eroare sa o iei de la capat cu masuri pompieristice si cu demagogie politica (date de gol in campanie electorala din 2008, cind, de exemplu, erau anuntate cresteri salariale cu 50 la suta; cum era de asteptat, cei ce au promis nu s-au tinut de cuvint) de realitatile unei guvernari chibzuite, pragmatice. Dupa patru luni de guvernare (cu majoritate parlamentara PDL-PSD) am inteles de ce Tariceanu a tinut atita sa fie premier intr-o coalitie PSD-PNL sau PDL-PNL "" fiindca s-a considerat singurul capabil sa continue un proiect guvernamental bazat pe program liberal anti-criza"¦ si, ma tem ca trebuie azi sa-i dam dreptate lui Tariceanu "" cu experienta celor patru ani de guvernare liberala (in pofida suturilor si agresiunii presedintelui Traian Basescu la adresa ei, si mai ales a premierului Tariceanu si a PNL, din care a desprins aripa-Stolojan si a trecut-o la PDL), guvernare care a facut sa creasca economia cu 8-9 la suta, speriind Uniunea Europeana, el ar fi gasit si drumul de iesire din criza financiara si economica aparuta la sfirsitul mandatului, pe plan mondial! Era pariul lui. Faptul ca la sfirsitul anului 2008 cam totul s-a prabusit, trebuie pus in circa presedintelui Traian Basescu si a actualului guvern PDL-PSD, care n-au controlat finantele si s-a cheltuit in prostie. Sa nu uitam, totodata, ca PSD (azi la guvernare, in frunte cu Dan Nica, jubilind ca un fraier), alaturi de PDL, a obligat PNL, amenintat cu motiune de cenzura, sa creasca pensiile cu o luna mai devreme, in speranta ca va atrage de partea PSD pensionarii! Azi, diletantul Emil Boc se mira ca nu s-au"¦ economisit bani publici la sfirsitul anului 2008! Cita fatarnicie! Nu sunt un sustinator al PNL (simpatizez conservatorismul eminescian), dar ii recunosc meritele "" a guvernat si in folosul Rominiei si al prostimii, culmea (masurile de protectie sociala neintrind in doctrina lor), nu numai si-a imbogatit liberalii in functii pe seama acestei guvernari.

Abordarile diferite de la cer la pamint ale celor doi, actualul premier Boc si fostul premier Tariceanu spun totul "" ai impresia ca amatorismul si profesionalismul se bat cap in cap: Boc impune un deficit bugetar mic, de 2 la suta prin buget (sa salveze aparentele in 2009), Tariceanu cere sa creasca deficitul bugetar, la 4-4,5 la suta (fie si riscind sa fie Romania penalizata de Comisia Europeana, care nu accepta deficit bugetar mai mare de 3 la suta din PIB), fiindca numai prin cheltuieli in investitii (in economie, singura care produce bani care sa fie cheltuiti in infrastructura) vei avea parte de modernizare, pe termen lung! Asa au facut tarile dezvoltate de azi din Occident imediat dupa al doilea razboi mondial si in anii 50-60, au avut deficit bugetar urias, si s-au modernizat din mers, spune Tariceanu. în timp ce Boc se intoarce in trecut si sustine ca deficitul bugetar lasat de Guvernul Tariceanu a fost urias, de 5,2 la suta din PIB, cheltuindu-se inclusiv banii din privatizare, si la ce a ajutat? Chiar asa? Banii cheltuiti de Guvernul Tariceanu au fost bagati in buzunarul liberalilor? De ce actualul guvern nu-i baga in puscarie pe Tariceanu si pe ministrii lui daca au cheltuit 6 miliarde de euro in plus, subminind interesul national? E clar ca trebuie pus piciorul in prag Guvernului PDL-PSD, pina nu e prea tirziu"¦ Poate ca Tariceanu ar merita sa fie repus in functia de premier si PNL ar trebui sa revina la guvernare. Cu atit mai mult cu cit Basescu a ajuns la vorba lui Tariceanu: spera sa obtina un deficitul bugetar marit la 4-4,5 la suta, de la FMI! Doar ca Tariceanu s-ar descurca si fara FMI. Oricum, romanii de rind vor plati costurile crizei.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.