Evenimente speciale

VIDEO+FOTO | Distracție și voie bună la prima ediție a Festivalului Plăcintelor de la restaurantul „Hora Miresei” din Vânători

Gabriel Sava
7 oct 2022 8027 vizualizări

La Restaurantul Hora Miresei din Vânători s-a desfășurat prima ediție a Festivalului Plăcintelor, organizat de Marius și de Angela Crăciun. Peste 150 de persoane au dat curs invitației de a participa și s-au bucurat de bucate alese, de muzică și dans dar și de suprize pregătite de organizatorii festivalului. Una dintre ele a fost dansul executat fără cusur de un cal dresat, totul în aplauzelele participanților. Evenimentul se dorește a fi o alternativă de petrecere de zi, mai ales că sezonul nunților este pe final.

Duminică, 2 octombrie 2022, după orele prânzului, Marius și Angela Crăciun, de la cunoscutul local cu specific tradițional din Vînători, ”Hora Miresei”, au dat adunarea la un eveniment privat la care au fost invitați să participe și producători tradiționali de brânză și preparate din carne, de vinuri dar și de costume populare. Pentru că toate și-au făcut loc la ”Hora Miresei”, într-o armonie firească, mai ales că restaurantul are un specific tradițional, din peisaj nu puteau lipsi muzica și dansul. Mare dilemă însă pentru cei care s-au ridicat la dans. Dacă unii s-au legat în horă sau la o sîrbă mai săltăreață, alții și-au luat farfuriile și au așteptat gustoasele plăcinte cu brânză și verdețuri să se coacă rând pe rând și să prindă măcar câte o bucățică. Așa că tradiționalul grătar a fost înlocuit cu mai puțin tradiționala plită de copt plăcintele.

În primul rând, noi vrem să schimbăm obiceiurile de a petrece în județ. Am fost deschizător de drumuri pentru evenimentele de zi. Pandemia a fost unul dintre motive: am trecut oarecum forțat de la petrecerile pe timp de noapte la cele pe timp de zi. În primul rând este vorba și despre organismul uman, despre metabolism. Omului, care de obicei este ființă diurnă, nu poți să îi dai patru feluri de mâncare toată noaptea și să ai pretenția că se va și distra. Cu burta plină, este mai greu. Este adevărat că se mai și bea, dar când este prea multă băutură este un simulacru de distracție. Am văzut și înainte de pandemie cât de frumos se pot distra oamenii în petreceri de zi cu tranziția petrecerii de seară către cea de noapte, cu miezul nopții ca punct de final. Invitații sunt din zonă, prieteni, prieteni ai prietenilor sau cei care au auzit despre evenimentul pe care noi l-am anunțat pe rețele de socializare și în mass media”, a spus Marius Crăciun, inițiatorul Festivalului Plăcintelor de la Vînători. ”Sunt, pe undeva, dezămăgit de număr, de numărul celor care au venit. Mă așteptam la circa 500, o să vină în jur de 150 plus alți invitați. Am fost foarte suprins după ce am vorbit cu prieteni care au încercat să-și facă grupuri pentru a veni aici și nu au reușit pentru că pur și simplu nu au bani. Unii au spus că așteaptă să le vină facturile și nu cred că le mai rămân bani”, a spus Marius Crăciun, care crede și că situația financiară sensibilă din această perioadă și prudența oamenilor în a mai cheltui sunt din ce în ce mai evidente.

Pentru cei prezenți însă, această primă ediție este un succes. ”Ne-au plăcut foarte mult plăcintele, am încercat de mai multe feluri, în primul rând de curiozitate dar și de poftă, pentru că arătau foarte bine. Ne place și muzica și chiar ne simțim bine, a spus o participantă la această primă ediție a evenimentului. Reprezentanți ai autorităților județene și locale nu au prea reușit să ajungă la Vînători dar am regăsit-o printre invitați pe Alexandra Tătaru, unul dintre viceprimarii municipiului Focșani dar și pe Alina Drumea, unul dintre consilierii municipali. ”Prima impresie este întotdeauna bună și sunt convinsă că ea se va menține bună, abia aștept să gust din plăcintele gătite aici, la prietenii mei cei mai buni” a spus Alexandra Tătaru care ulterior a confirmat că plăcintele au fost delicioase. ”Știu că întotdeauna, într-o locație în care bunii gospodari își manifestă și își etalează ideile, toate inițiativele sunt cu succes. Îi felicit pe organizatori și le doresc acestora să extindă festivalul la cât mai multe ediții”, a completat Alexandra Tătaru.

Unul dintre cele mai deosebite momente a fost cel în care, un căluț dresat a impresionat publicul cu dansul său sincronizat pe muzică iar la final, a îngenuncheat în semn de mulțumire pentru publicul frenetic. ”A fost o surpriză pe care am gândit că o vor aprecia invitații noștri și ne bucurăm că a fost așa, a spus Marius Crăciun.

Pe scenă au venit să cânte muzică populară copii care fac parte din ansambluri sau formații din zonele de unde provin. Alături de cunoscuta artistă Ana Maria Botezatu, au venit în fața invitaților Sara Iordache, din Bolotești, Andreea Surăianu din Vulturu, Iustin Vișan din Golești, Daria Lungu din Odobești și Antonia Alexandru din Găgești, comuna Bolotești.

Produsele tradiționale, expuse și căutate la Festivalul Plăcintelor

Familia Cristina și Dorel Nistor din Negrilești au venit la festival cu produse atestate montan cașcaval afumat de vacă  dar și cu brânză frământată de oaie, caș de oaie, urdă proaspătă, unele dintre acestea fiind printre specialitățile cu care se pot face plăcinte. ”Le facem în familie și putem să spunem că sunt destul de căutate pentru că lumea a început să aprecieze calitatea și ceea ce este natural”, a spus Dorel Nistor.

Sunt din comuna Gemenele, județul Brăila și am venit aici la invitația doamnei Angela Crăciun Am adus ii și costume populare dar și un război de țesut pe care îl dețin și cu care confecționez fote” ne-a spus Geanina Matei, care a mai adăugat că, în afară de modele expuse, poate face și la cererea clienților. Dulcețuri și siropuri din fructe și diferite și felurite tipuri de carne și de preparate au completat colțul producătorilor tradiționali iar invitații și-au delectat papilele gustative din produsele expuse.

Nu ar fi putut să lipsească din toată această armonie vinul, specific zonei de podgorie a Vrancei și de unde ar fi putut să vină dacă nu de la Panciu? ”Astăzi am venit cu opt vinuri din cele 13 pe care le comercializăm, din gama Începuturi , cele trei vinuri care ne reprezintă, Alb de Panciu, Rose de Panciu și Roșu de Panciu. Toate trei sunt cupaje din trei vinuri din vinificație în demisec cu un mic rest de zahăr. Din gama Apus de Soare avem o Fetească Albă cu Fetească Regală sec și rose din Pinot Noir cu Fetească Neagră și din gama Începuturi un Chardonnay Barique, un Traminer sec și un cupaj roșu baricat din 2019 Cabernet Sauvignon cu Fetească Neagră”, a spus Marius Pricope, asociat și vinificator la Moșia Domnească, o cramă tânără din cunoscuta zonă a Panciului. Așa că, alături de un pahar de vin, de o muzică și de mai multe feluri de plăcintă servite de organizorii primei ediții a Festivalului Plăcintelor de la Vînători, se dovedește că Vrancea dezvoltă din ce în ce mai mult evenimente care atrag și care pot deveni tradiție.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.