Evenimente speciale

Foto | Comemorarea scriitorului Alexandru Vlahuță, la Muzeul Memorial din Dragosloveni, la 104 ani de la moartea sa

Nina Elena Plopeanu
23 nov 2023 1718 vizualizări

Scriitorul Alexandru Vlahuță ( 1858-1919) s-a născut la Pleșești, județul Tutova, în familia unui mic proprietar de pământ. Studiile primare și cele liceale le-a făcut la Bârlad, iar examenul de bacalaureat l-a absolvit în 1879 la București.

 Un an mai târziu a debutat cu poezie în paginile revistei Convorbiri literare. A scris mai multe volume de poezie, schițe și povestiri, nuvele, teatru și un roman ( Dan în 1994). A colaborat cu proză și poezie la numeroase reviste literare: România literară, Revista literară, Revista noua, Epoca, Galații, Naționalul, Gazeta săteanului, Lupta, Lupta literară, Voința națională, Universul, Luceafărul, Viața Românească. Dintre volumele sale de poezii amintim: Poezii ( 1887), Poezii vechi și noua (1894), Iubire (1895), Poezii – 1880-1904 (1904), La gura sobei (1911), Poezii - 1880-1915 (1915). Pentru volumul Poezii publicat în 1915 i s-a decernat, în anul 1919, Marele Premiu al Academiei.

Cea mai cunoscută lucrare a sa este România pitorească, publicată în 1901 și reeditată în 1902, premiată cu Premiul Academiei, despre care Dumitru Micu spunea că este un „atlas geografic comentat, traversat de o caldă iubire de țară”.

Alexandru Vlahuță s-a căsătorit în 1905 cu Ruxandra Gâlcă din Dragosloveni și a locuit o vreme în conacul moștenit de soție în zona podgoriilor de pe dealurile Coteștilor și Bordeștilor.În această casă, i-au fost oaspeți scriitorii I. L. Caragiale, Barbu Ștefănescu Delavrancea, George Coșbuc, Octavian Goga și pictorul Nicolae Grigorescu, care i-au devenit prieteni pe viață. În 1916, în timpul primului război mondial, Alexandru Vlahuță a fost nevoit să părăsească acest „cuibușor” și să se retragă la Iași și apoi la Bârlad. Casa din Dragosloveni a fost distrusă în 1917. Cu toate că, din cauza condițiilor grele și a  lipsurilor materiale provocate de război, scriitorul s-a îmbolnăvit, la 24 februarie 1918 a plecat pe front. A murit în 1919 la București și a fost înmormântat în Cimitirul Bellu. La 28 octombrie 1948 a fost ales membru de onoare post-mortem al Academiei Române.

 Casa din Dragosloveni a devenit Muzeu Memorial în 1958. De peste treizeci și cinci  de ani, Muzeul este în grija doamnei Valentina Porumb, care s-a preocupat, cu mult drag și abnegație,  de amenajarea și popularizarea acestei bijuterii memorialistice și documentare din județul Vrancea.

Pe 19 noiembrie 2023 s-au împlinit 104 ani de la moartea scriitorului Alexandru Vlahuță. Cu acest prilej, Muzeul Vrancei a  organizat la Muzeul Memorial din Dragosloveni o activitate de comemorare a scriitorului desfășurată în zilele de 17 și 18 noiembrie. În prima zi, protagoniști au fost elevii de la Școala Gimnazială Alexandru Vlahuță din Focșani, care, după ce au vizitat muzeul ghidați cu mult profesionalism de doamna Valentina Porumb, au susținut un recital de poezie din opera scriitorului.

A doua zi, pe 18 noiembrie 2023, activitățile de comemorare au debutat cu o slujbă de pomenire a scriitorului și a soției sale Ruxandra ținută de un sobor de preoți din parohiile Dragosloveni, Dumbrăveni, Cândești și Gugești.

Programul literar și muzical a fost susținut de către elevii Centrului Cultural Cuza de la Colegiul Național „ Al. I. Cuza” din Focșani și de  membrii Cenaclului  Dimitrie Dăscălescu. Au evocat opera și personalitatea scriitorului Alexandru Vlahuță și au citit din creațiile proprii: Petrache Plopeanu, Radu Borcea, Geanina Bârlădeanu, Lucica Nistor, Constanța Cornilă, Gheorghe Suchoverschi, Toader Răduță, Laur Turcu și alții.În încheierea activității și-au prezentat ultimele apariții editoriale criticul literar Mioara Bahna și scriitorul Constantin Marafet din Râmnicu Sărat.

Nina Elena Plopeanu

Citii și: Scriitorul Alexandru Vlahuță va fi omagiat pe 17 și 18 noiembrie la Muzeul care îi poartă numele din Satul Dragosloveni


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.