Evenimente speciale

Eveniment în onoarea unui artist plastic de elită al comunității culturale locale, în Foaierul Teatrului Municipal Focșani

Ziarul de Vrancea
15 apr 2024 1429 vizualizări

Proiectul „Garsoniera Culturală” al Asociației Rogo Art anunță organizarea luni, 15 aprilie la ora 18:00, în Foaierul Teatrului Municipal „M.Ghe.Pastia” a unui evenimentul prin care dorește să onoreze un artisit plastic de elită al comunității culturale locale pentru activitatea de o viață în domeniul didactic și artistic, artistul plastic Virginia Georgesc-Hosszu. Citiți în continuare comunicatului de presă transmis de Asociația Rogo Art Focșani în legătură cu organizarea evenimentului menționat.

 

Asociația RogoART Focșani vă invită la un eveniment cultural care celebrează arta plastică și oamenii ei. Luni, 16 aprilie, de la ora 18.00, în foaierul Teatrul Municipal „Mr. Gh. Pastia”, se va vernisa expoziția ORIGINI care reunește lucrări de șevalet ale cunoscutului artist plastic Virginia Georgescu-Hosszú.

Evenimentul este organizat de Garsoniera Culturală, proiect al Asociației RogoART, în parteneriat cu Teatrul Municipal.

Prezintă Gabriela Andone, președinta Asociației RogoART, și Ovidiu Octavian Opaiț, artist plastic și profesor la Colegiul Național „Al. I. Cuza” Focșani. Curator: Rodica Croitoru.

După încheierea carierei didactice, Virginia Hosszú a continuat să rămână activă în lumea artei, ca grafician, poet și autor de proza scurtă, lucrând intens în atelierul personal.

Gabriela Andone, președinta Asociației RogoART:

Un artist trăiește complet și total în lumea artei și nu se retrage din activitate niciodată. Așa se întâmplă și cu dna Virginia Georgescu-Hosszú , <<mama>> noastră artistică, de la Garsoniera Culturală. Dna profesor este mentorul artistic-senior al proiectului <<Garsoniera Culturală>> încă din anul înființării acesteia, 2019, participând aproape la fiecare atelier de sâmbătă. Am parcurs împreună o călătorie frumoasă, în care am promovat arta și am atras și slefuit noi talente. Am gândit expoziția <<ORIGINII>> împreună pentru a onora originile sale fizice și spirituale. De la rădăcinile dacice prin tablourile <<Spirala dacică>> si <<Dansul fecioarelor dace>> la rădăcinile spirituale prin tablouri ce înfățișează <<Pomul vieții>> sau imagini christice, în toate regăsim aceeași înțelegere profundă a materiei și a spiritului din care suntem zămisliți. Deși stilul inconfundabil se regăsește în toate tablourile în care reda în tehnica grafica de șevalet, transpuneri stilizate ale unor simboluri naționale sau universale, amprenta ei personală face ca fiecare lucrare să fie unică și absolut impresionantă. Asupra unor teme se apleacă mai intens și le reia în forme diferite pe măsură ce, asemeni lui Brâncuși, caută sa ajungă la esența dezbracată de adaosurile inutile ale formei.

Lucrările Virginiei Georgescu-Hosszúse se află în colecții particulare din țară și din străinătate, în ambasade sau spații muzeale, iar câteva împodobesc pereții “Garsonierei culturale”.

Expozitia „ORIGINI” contine o selecție din lucrările aflate în atelierul artistei, precum și din câteva colecții private. Suntem convinși că selecția de lucrări va aduce în atenția publicului iubitor de artă și frumos un artist care merită onorat pentru activitatea de o viață, de întreaga comunitate culturală vrânceană.

Vă așteptăm cu drag!

Focșani, aprilie 2024

Virginia Georgescu-Hosszú

Născută în Humulești, Neamț

Absolventă a Facultății de Arte Plastice din Iași, clasa profesorului Dan Hatmanu în 1966;

Membru al U.A.P. din România, Filiala Vrancea, și membru fondator al „Grup 5”;

Expoziții personale în țară, organizate la Baia Mare, Brăila, Focșani, Targoviste, Odobesti, Adjud și în străinătate Atlanta, Georgia, SUA, Centrul Cultural Româno-American „Athaemeum”, Elveția , Odessa.

Expoziții de grup – Participări la Bienale si Anuale organizate în cadrul cenaclului „Gh. Tattarescu” Focșani

Expoziții judetene, interjudetene, zonale, naționale, organizate la Focșani, Tecuci, Bacău, Tg. Mureș, Brașov, Iași, București, Galați, Sibiu, Botoșani, Târgoviște, Suceava, Chișinău, Dorohoi.

Expoziții ale Societății profesorilor de muzică și desen din România. Festivalul artelor „Miorița”;

“Varstele toamnei”, expoziții anuale “Grup 5” la Galeriile de Arta Focșani, “Interferențe vrâncene”,Galeriile„Ion Andreescu”, Buzău.

Participari anuale la expoziții de grup organizate de Filiala UAP Vrancea la Galeriile de Arta Focșani

Saloane naționale si internaționale

Bienala „Ion Andreescu”, Buzău, Bienala „Lascar Vorel” Piatra Neamț, Saloanele „Moldovei”, Saloanele „Voronetiana”, Saloanele Moldovei, ediția a XXIII-a, Bacău-Chișinău, Salonul de Primavara, Salonul Martisor, Salonul de Vară, organizate de Filiala UAP Vrancea, Galeriile de Arta, Focșani Grafica de carte

Ilustrații pentru: articole și desene studiu care însoțesc lucrarea Bisericile de lemn din Țara Vrancei, Ion Cherciu, (1981); revista “Studii și comunicări de istoria artei”, Revista muzeelor și monumentelor, Revista „Datini”; ilustrații și coperte la volumele scriitorului Pavel Coruț, ale cercetatorului etnografic Ion Cherciu, ale poetei Alexandra Cherciu; ilustrații la multe volume de versuri și povești pentru copii. Apariții editoriale – „Dialog cu sufletul tău. Grafica” (Ed. Terra, Focșani, 2012)

“Vocație si destin – 600 de fișe-portret pentru un tablou spiritual – istoric al județului Vrancea” – autori Valeriu Anghel, Alexandru Desliu, Editura Terra, 2000.

„Dicționarul ilustrat al artelor frumoase în Moldova – 1800-2010”, Valentin Ciuca, Editura ArtXXI, 2011

„Un secol de arte frumoase în Moldova”, vol 2, Valentin Ciuca, Editura ArtXXI, 2008. Lucrări în colecții particulare și publice din țară și străinătate.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.