Brand voice

Biblioteca Județeană Vrancea invită pe cei interesați să citească: „Istoria Mămăligii-povestea globală a unui preparat național”

Ziarul de Vrancea
19 apr 2024 933 vizualizări

Prin intermediul unei postări activată pe contul de facebook Biblioteca Județeană ”Duiliu Zamfirescu” Vrancea cei interesați sunt invitați să citească: „Istoria Mămăligii-povestea globală a unui preparat național” 

Istoria mămăligii

Alex Drace-Francis

Eu am fost întotdeauna un mare fan al pâinii. Numai că, de cate ori mi se ivea prilejul să mănânc mămăligă, renunțam la pâine şi savuram bucata proaspătă de mălai fiert.

Mămăliga este un fel de mâncare simplu, un fel de terci de mălai. Se amestecă mălaiul în apă fiartă în cratiță sau ceaun. Uneori se pune lapte, unt sau brânză moale. În unele zone ale țării se pun şi ouă.

Mămăliga are nume asemănătoare în diverse zone din Bulgaria, Moldova, Serbia, Ucraina, Polonia.

Conținutul nu diferă radical de feluri foarte asemănătoare care se consumă în Mozambic, în Mexic, dar şi în China.

Pe de altă parte, felul în sine şi asocierile sale culturale în societatea românească sunt considerate a fi ceva specific nouă şi greu dacă nu imposibil de comunicat străinilor.

Uneori mămăliga a hrănit populația, alteori a lipsit şi oamenii au făcut foame. Au fost şi situaţii în care mămăliga a generat probleme de alimentație precum pelagra.

Mămăliga a fost un aliment de bază al unei populații preponderent agrare. Bogații nu se atingeau de ea.

Problema porumbului şi a mămăligii izvorâte din el preocupă autorul, care o urmărește pe o perioadă de vreo 500 de ani, din Caraibe şi până în Carpați.

Ascensiunea porumbului, clima, conflictele, comerțul, libertatea şi mămăliga, globalizarea mămăligii dar şi explozia sa la un moment dat în istorie sunt prezentate în mod ordonat, pe un ton sobru şi doct puternic contrastant cu aparenta ușurință a subiectului.

În final, este abordată şi mămăliga imaginară prezentă în textele literare de la Dracula lui Bram Stoker şi continuând cu Țiganiada lui Budai-Deleanu, Amintiri din copilărie a lui Creangă sau Viața la țară a lui Duiliu Zamfirescu.

Cine s-ar fi gândit că mămăliga poate avea o istorie? Cei care doresc să afle povestea păpușoiului redată de autor din arhive, documente vechi şi cronici, o poate face dacă va citi această carte pe care o poate găsi la Filiala Sud a bibliotecii noastre.

Date de contact: telefon 0237220068 sau e-mail biblioteca@bjvrancea.ro”-Biblioteca Județeană ”Duiliu Zamfirescu” Vrancea 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.