Advertorial

Ghidul tău pentru folosirea unei friteuze

Ziarul de Vrancea
17 mar 2021 2310 vizualizări

Dacă te-ai săturat de vechea tigaie și ești pregătit de noi ajutoare, e timpul să alegi o friteuză. De ce? Cum? La ce îți folosește? Răspunsurile de mai jos sunt ghidul nostru pentru tine.

Ce este, de fapt?

Prăjirea în friteuză este o metodă de gătit utilizată pentru a găti alimente cum ar fi pui prăjit, cartofi prăjiți și chipsuri de cartofi. Procesul implică scufundarea alimentelor în ulei extrem de fierbinte până când ajunge la o temperatură internă minimă sigură. Când mâncarea este prăjită în mod corespunzător, va fi fierbinte și crocantă în exterior și gătită în siguranță în centru. Prăjirea în friteuză este foarte rapidă și, atunci când este efectuată în mod corespunzător, distruge bacteriile.

Este bună doar pentru cartofi?

Multe friteuze susțin că sunt capabile să gătescă o mare varietate de alimente proaspete și congelate - inclusiv carne, pește și chiar prăjituri și deserturi în unele cazuri. Verifică întotdeauna instrucțiunile de prăjire înainte de gătire, deoarece uneori este necesară pregătirea suplimentară, cum ar fi uscarea mâncării sau acoperireaa cesteia în pesmet.

Pot folosi și alte uleiuri?

Deși manualul de instrucțiuni pentru friteuză va recomanda care uleiuri sunt potrivite pentru o friteuză specifică, de obicei sunt folosite următoarel euleiuri: vegetal, floarea-soarelui, susan, arahide, porumb, soia, alune și ulei de rapiță.

Cei mai mulți producători de friteuze recomandă împotriva folosirii uleiului de măsline, a untului sau a margarinei, deoarece acestea nu sunt potrivite pentru gătit la temperaturi ridicate. Uleiul cu conținut ridicat de apă trebuie evitat, de asemenea.

Cât de mult pot folosi același ulei?

Sfaturile producătorilor variază de la cinci la 25 de utilizări și va depinde de ceea ce gătești în friteuză. Uleiul ar trebui să fie schimbat în mod regulat - în medie, la fiecare 8-10 utilizări - mai ales dacă gătești alimente acoperite în crustă. Respectă întotdeauna recomandările din broșura de instrucțiuni.

După gătit și odată ce uleiul s-a răcit, ar trebui să filtrezi uleiul cu o sită pentru a elimina resturile de alimente cum ar fi pesmetul. Odată ce l-ai filtrat, păstrează uleiu lîntr-un recipient etanș până la următoarea utilizare. Schimbarea uleiului poate fi dificilă cu unele friteuze, deoarece este posibil să trebuiască să ridici întreaga friteuză pentru a turna uleiul.

Cum scap de uleiul vechi?

Binenînțeles că turnarea lui în chiuvetă este cea mai comodă cale. Din nefericire, este și cea mai puțin indicată. Dacă tot ai ales să gătești mai modern, prin intermediul unei friteuze, îți recomandăm să scapi de ulei tot printr-o metodă modernă: toarnă-l într-o sticlă de care nu ai nevoie și arunc-o în conformitate cu recomandările autorităților.

Ce faci dacă ești fanul unturii?

Pe scurt: depinde de ce friteuză alegi. Deși folosirea grăsimilor solide nu este recomandată din motive de sănătate, este posibilă utilizarea în anumite friteuze, așa că verifică manualul de utilizare pentru a vedea.

Pentru friteuzele care pot folosi grăsimi solide,ar trebui să topești grăsimea mai întâi într-o cratiță și apoi să o transferi cu atenție în friteuză înainte de a o porni. Data viitoare când o utilizezi, fă găuri în grăsimea solidă până la fundul friteuzei. Aceasta va permite ca orice apă capturată sub grăsimea solidificată să scape ca abur în timp ce se topește.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.