Vrânceni in Lume

Foto | De 10 ani, pe 1 octombrie vrâncenii își sărbătoresc ziua la Roma. Comuna Nistorești s-a înfrățit cu localitatea Arlena di Castro

Doina Mustățea
6 oct 2023 2913 vizualizări

De 10 ani, 1 octombrie este ziua în care vrâncenii își sărbătoresc, la Roma, originile de pe plaiul Babei Vrâncioaia. Nici n-ai zice că vrâncenilor care locuiesc în Italia și în special în Lazio, le-ar lipsi România sau plaiurile natale până când nu afli că în fiecare an, ziua de 1 octombrie este o zi dedicată lor și județului de origine, Vrancea. Ziua vrâncenilor 2023 a fost una specială  pentru cei 10 ani consecutivi de când acest eveniment are loc în fiecare an și a fost plină de surprize. Pe lângă un număr impresionant de invitați, evenimentul a debutat cu o prezentare de carte (poezie) a Ionicăi Popa, originară din Nistorești. Ca și invitați speciali, poeta Ionica Popa i-a avut pe Teodor Dobre, primarul comunei Nistorești și Publio Cascianelli, primarul localității de reședință a poetei, Arlena di Castro. Prezența celor doi primari la eveniment, unul român și unul italian, nu a fost întâmplătoare. Asociația „Ulpia Traiana Romană” și Asociația „Răzeșii” (președinte Sânzianu Vasile Valentin) a cărui membru este însăși Ionica Popa, au mediat o înfrațire între cele două localități: Nistorești și Arlena di Castro.

 

 

La al zecilea an de organizare, cel care a îndrăznit să adune în inina Romei la un loc vrâncenii, presedintele Asociației „Ulpia Traiana Romană”, Neacșu Alexandru, a sperat ca prin acest eveniment să scoată în evidență mai bine tradițiile urmașilor Babei Vrâncioaia dar si descendența celor 7 fii ai ei din marele neam al Daciei ce cu greu s-a lăsat cucerită de Imperiul Roman care a dat contur istoriei intregii omeniri.

  Ziua vrâncenilor 2023 a fost una specială pentru cei 10 ani consecutivi de când acest eveniment are loc în fiecare an și a fost plină de surprize.

 Pe lângă un număr impresionant de invitați, evenimentul a debutat cu o prezentare de carte (poezie) a Ionicăi Popa, originară din Nistorești.

 Ca și invitați speciali, poeta Ionica Popa i-a avut pe Teodor Dobre, primarul comunei Nistorești și Publio Cascianelli, primarul localității de reședință a poetei, Arlena di Castro.

 Prezentatorul evenimentului, etnologul și directorul Revistei „Infozone”, Gabriela Popa și ziaristul Virgil Andronescu, ambii din Brăila, au avut alaturi în deschiderea prezentării cărții pe colaboratoarea Romit Tv, focșăneanca Eviana Mereuță.

 Cum este normal, un eveniment dedicat vrâncenilor este organizat, prezentat și animat de vrânceni.

 Cartea de poezii a Ionicăi Popa, ”Lacrima dorului”, este al doilea volum pe care aceasta îl aduce sub ochii cititorilor iar în el se regăsesc versuri care îî scot în evidență dragostea de familie, de țara natală, de satul natal și de tot ceea ce ține de apartenența ei de glia strămoșească.

 Ziaristul Virgil Andronescu o descie pe Ionica Popa așa:

  „Pe oriunde au purtat-o pașii vieții, pe nicăieri nu a întâlnit ceva mai deosebit ca meleagurile sale vrâncene, așa că sufletul Ionicăi va rămâne legat - prin veșnicia strămoșilor - tărâmul țării sale și de satul sau natal, Nistorești, poezia aceasta confirmă, prin blândețe și sinceritate, autenticitatea crezurilor și trăirilor sale, puse în acest volum scris departe de țară”.

 Prezența celor doi primari la eveniment, unul român și unul italian, nu a fost întâmplătoare. Asociația „Ulpia Traiana Romană” și Asociația ”Răzeșii” (președinte Sânzianu Vasile Valentin) a cărui membru este însăși Ionica Popa, au mediat o înfrățire între cele două localități: Nistorești și Arlena di Castro.

 La sfârșitul prezentării cărții cei doi edili au pus la punct o serie de priorități și activități pe care le vor face odată ce proiectul va fi aprobat în consiliul fiecărei primării și va fi materializat cu semnarea documentelor prin care cele două localități devin surori.

 Primarul din Nistorești-Vrancea, Teodor Dobre, a declarat despre această înfrățire: „pentru Nistorești este ceva nou și constructiv, copiii nistoreștenilor vor avea posibilitatea să meargă în vizită la copiii din Arlena di Castro, meșterii locali pot avea un extraordinar schimb de experiență cu omologii lor italieni iar tradițiile mocanilor din Nistorești chiar merită să fie cunoscute de toți europenii, nu doar de italieni. Suntem, ca și neam, descendenți din fiii Babei Vrâncioaia iar acest trecut istoric il putem povesti străinilor și le putem demonstra că ducem mai departe virtuțile celor 7 fii ai Babei Vrâncioaia”. In plus acest gest de infrățire este și o punte de o mai bună comunicare între noi și românii/ vrâncenii care locuiesc în Arlena di Castro și imprejurimi. Ar fi fost păcat ca unei astfel de propuneri să nu îi dăm curs pentru că această înfrățire nu înseamnă doar o prietenie nouă între români și italieni, ci și un mod de a reînnoda o relatie sănătoasă cu vrâncenii nostri emigrați în Italia.”

  Cei doi edili au primit mai multe daruri de la vrâncenii din Roma, cele mai reprezentative fiind câte tablou confectionat de Ionica Popa, format dintr-o inima cu steagul României pentru edilul italian și cu cel al Italiei pentru edilul român.

 Partea artistică a evenimentului a avut-o ca invitată specială pe vrânceanca Ionica Stan care, prin melodiile ei umple inimile celor prezenți de bucurie și frumos, Artemisa Onofrei, Elena Puiu, Spitelnicu Stelian, Rodrigo Stamate, Sonia Maxim, Didina Munteanu, Daniela Burca (toate trei formeaza formația „Dor Românesc”), Dinzza Cofler, Pop Gavril si nu în ultimul rând vrânceanca Lucica Stoica.

 La sfârșitul evenimentului, participanții au primit diplome din partea organizatorului, Neacșu Alexandru, și daruri de la meșterii populari din trei localități vrâncene: Nistorești, Jitia și Nereju. Aceste daruri au fost trimise de meșteri la Roma prin etnologul Gabriela Popa care a prezentat si premiat fiecare participant.

 O mică  parte a evenimentului a fost dedicata președintelui Asociației ”Ulpia Traiana Romana”, Neacșu Alexandru,  care își serbează ziua de naștere odată cu ziua vrâncenilor și care a fost binecuvântat cu cadouri de suflet din partea Revistei „Infozone”, cadouri care, peste timp îi vor aminti de frumoasa comunitate de la Roma și de toti prietenii care vin din țară pentru a aduce tuturor românilor din Lazio o bucățică din România.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.