Vrânceni in Lume

FOTO | Cum păstorește preotul Lucian Vasilache, originar din satul vrâncean Ciușlea, o comunitate de români din Italia

Doina Mustățea
14 mai 2023 2263 vizualizări
Sâmbătă, 6 mai, la Roma, în cadrul unui eveniment de excepție, la Episcopia Română a Italiei, a avut loc o slujbă extraordinară care a marcat 15 ani de la înființarea acesteia și tot atâția ani  de la întronizarea Preasfințitului Părinte Episcop Siluan, ca Întâistătător al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei. 
 La slujirea Sfintei Liturghii au participat Preasfințitul Părinte Episcop Siluan,  Preasfințitul Vicar Atanasie din Bogdania și un sobor 50 de preoți veniți din parohiile românești de pe tot teritoriul Italiei iar printre ei și câțiva preoți cu origini vrâncene, stabiliți de mai mulți ani în Italia.

 Au participat ca oaspeți de onoare și reprezențanți oficiali,  ambasadoarea României la Roma, Gabriela Dancău, ambasadorul R. Moldova, Anatolie Urecheanu, Adina Lovin, ambasador atașat pe lângă Sfântul  Scaun și părintele Giuliano Savina – directorul oficiului pentru dialog interreligios al Conferinței Episcopale Italiene.

 Comunitatea românească din Italia, una foarte numeroasă de altfel,   își păstrează identitatea în special prin Biserică și cu ajutorul preoților care sunt într-un permanent contact cu familiile românești, motiv pentru care prezenți la eveniment au fost câteva sute de români și au sărbătorit prin participarea la slujba aniversară si la rugăciunile colective.

  La fiecare sfârșit de săptămână, atât Episcopia cât și parohiile românești sunt pline de enoriași credoincioși care vin să găsească în sânul bisericii liniștea spirituală de care au nevoie, sprijin dar și îndrumare.

 Printre cei 50 de preoți adunați în jurul Preasfințitului Parinte Siluan, se găsește și preotul Lucian Vasilache, originar din Ciușlea-Vrancea și în prezent  paroh la Biserica „Sfantul Ioan de la Prislop” din localitatea Marcelina-Roma.

 Părintele Lucian păstorește și îndrumă comunitatea românească din Marcellina și împrejurimi din anul 2011 și de atunci este un mentor spiritual și îndrumător laic pentru toți cei care au nevoie de un astfel de suport.

  Saptămanal, în cadrul Parohiei  “Sf. Ioan de la Prislop” sunt desfășurate  activitati culturale, au loc discutii pe teme religioase sau despre viața de zi cu zi, cu toate problemele ei pe care românii le au departe de tară, de casă și unii chiar de familiile lor rămase în România. Totodată, datorită faptului că educația este forma prin care se  modelează și se formează caracterul fiecărui individ, parohiile românești sunt, pentru copiii români, nucleele care transmit acestora perenitatea limbii române, tradițiile și cultura cu tot ceea ce înseamnă identitate. 

 Lăudabilă este ințiativa Episcopiei ca fiecare parohie românească să aibă o bibliotecă încărcată de cărți scrise în limba română, din literatura clasică și ori de câte ori copiii însoțesc părinții la biserică nu doar că aud vorbindu-se românește ci pot citi în limba română sau pot împrumuta cărți pentru le citi acasă.

 În ultimii ani care s-au dovedit a fi vitregi umanității din cauza unor evenimente nefaste la nivel global, cum ar fi criza economică, pandemia, razboiul, etc, oamenii au fost puși în situația de a se izola  sau marginaliza de ceilalți ceea ce a dus la o lipsă acută de comunicare. Ei bine, aici Biserica a avut și are un rol foarte important în echilibrarea individuală și colectivă a societății iar multe  activități, campanii și acțiuni întreprinse de parohiile românești, ajută comunitatea să își recapete normalitatea și să poată merge înainte. 

 Aici am găsit, printre românii prezenți la slujbă, o fetiță de 10 ani care era venită la Roma special pentru un tratament oncologic. De doi ani și jumătate, Ana și mama ei trăiesc speranța miracolului însănătoșirii  pentru că, printr-un program de susținere a copiilor români bolnavi oncologic, este ajutată de Episcopie să poată locui la Roma, astfel beneficiază de terapiile necesare vindecării.

 Tot Ana a spus că ceea ce o face să vină cu mama ei la "părinte" sunt ceilalți copii cu care se întâlnește aici și în jurul cărora se simte "ca acasă".

Părintele Lucian Vasilache a spus la sfârșitul evenimentului: " suntem aici pentru frații și surorile noastre și ori de câte ori aceștia au nevoie de noi,  suntem oricând pregătiți să le venim în întâmpinare cu ajutor."

Citiți și:Monografia Parohiei „Sfantul Ioan de la Prislop” din localitatea Marcelina, Italia scrisă în octombrie 2012

Parohia „Sfântul Ioan de la Prislop” din localitatea Marcelina, Italia, a fost înființată în anul 2011, la data de 25 septembrie, sub pastorirea Preasfințitului Episcop Siluan,episcop al Bisericii Ortodoxe Române a Italiei.Din punct de vedere jurisdicțional, parohia se află sub jurisdicția Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridioaneale, cu sediul la Paris.

Necesintatea înființării parohiei a fost una iminentă, deoarece nevoile sufletești ale celor din această zonă au început să-și spună repede cuvântul și spre marea bucurie a închinătorilor, demersurile pentru înființarea parohiei și a amenajării viitorului locaș de cult au început prin inițiativa părintelui Lucian Vasilache, actualmente paroh și slujitor la altarul bisericii cu hramul “Sf. Ioan de la Prislop”. Părintele Lucian a venit în localitatea Marcelina pentru păstorirea credincioșilor împreună cu familia sa, prezbitera  Georgeta  și cei doi copii, Valentin și Gabriela,care împreună se nevoiesc întru sporire duhovnicească, fiind astfel model de viață creștină și totodată factor de păstrare și de promovare a dreptei credințe creștine în parohie.

 Deși nu a trecut decât un an de la înființare și până în prezent, biserica a devenit un loc de întâlnire a tuturor românilor din oraș, unde au învățat să trăiască laolalta și în cele din urma să se ajute frățește, în această perioadă a "crizelor" de tot felul,dar mai ales o perioadă în care începe să își facă simțită prezența în primul rând o criză de încredere a oamenilor unul în altul.Astfel, ca multe alte parohii ortodoxe române de pe teritoriul Italiei, parohia din Marcelina a reușit să devină în același timp un locaș de cult dar și un loc de regăsire, care permite românilor ce locuiesc aici să se reculeagă și să se sprijine între ei, sporind duhovnicește prin împreuna participarea la slujbele ce se săvârșesc în cadrul parohiei.Totodatăa, practica frecventă a agapelor și a comemorărilor reprezintă un moment de convivialitate care prelungește Liturghia și dă șansa tuturor membrilor comunității să se apropie între ei.

Săptmânal, în cadrul parohiei cu hramul “Sf. Ioan de la Prislop” se săvârșesc activități cultural misionare, în cadrul cărora, după slujbele de seară, au loc discuții pe teme religioase, între preot  și credincioșii care sunt împreună rugători ai acestei Biserici. Totodată, datorită faptului că educația este forma cea mai înaltă în lucrarea de modelare și formare a caracterului și personalității copiilor și tinerilor,biserica din Marcelina încearcă, alături de familie și școală, să fie activă și creatoare în educația acestora. Având în vedere caracterul dinamic, ușor modelabil, al copiilor  și tinerilor, biserica, în frunte cu Părintele Lucian Vasilache, sprijinit  îndeaproape de prezbitera Georgeta, încearcă să  își îndrepte eforturile către o educație bazată pe valorile unei vieți creștine  desăvârșite în credinţă, cultură, speranţă, iubire, libertate și responsabilitate.Deoarece au mai ramas doar doua luni pana la sarbatoarea plina de bucurie a Nasterii Domnului si Mantuitorului  nostru Iisus Hristos, printre activitatile educationale se deruleaza acum, la fel ca si anul trecut, un program in  care copiii sunt invatati colinde pe care le vor canta in preajma sarbatorii de Craciun.

La data de 24 Octombrie a.c., biserica ortodoxa din Marcelina a avut bucuria de a gazdui intalnirea protopopiala  a Protopopiatului Roma 2.In cadrul intalnirii au fost puse in discutie de catre Preacuviosul parinte Atanasie,vicar eparhial, cateva aspecte administrative iar mai apoi  parintele protopop Ioan Florea a expus deciziile Permanentei eparhiale privitoare la protopopiate.Tema centrala a intalnirii a fost “Suferintele si vindecarea”, si in acest sens in cadrul intalnirii s-a sustinut o conferinta protopopiala de catre Preacucernicul parinte Bogdan Petre,consilier eparhial.Intalnirea s-a incheiat in rugaciune, asa cum se cuvine crestineste, iar mai apoi ,intr-o atmosfera frateasca a avut loc o masa festiva oferita de Preacucernicul parinte Lucian Vasilache.

Parohia “Sf. Ioan de la Prislop” este una tanara, inca la inceput de drum, un drum anevoios dar care fara indoiala va putea  fi strabatut cu credinta si nadejdea in Milostivul Dumnezeu.Ajutat de dinamismul și entuziasmul credincioșilor însetați de cuvântul  Domnului, preacucernicul parinte Lucian Vasilache  va lupta pentru ca in cele din urma romanii care locuiesc in Marcelina sa se poata bucura de un adevarat locas de cult.De aceea, rugam pe bunul Dumnezeu sa binecuvanteze acest inceput si sa daruiasca tuturor pace si liniste sufleteasca.

Text informații:episcopia-italiei.it


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.