Vrânceni in Lume

Exclusiv! Vrânceanul care s-a realizat profesional și familial în Cehia. Acum este ambasador onorific în România al regiunii Brno

Ziarul de Vrancea
20 feb 2023 5094 vizualizări

Cotidianul nostru vă prezită povestea de succes pe plan profesional și familial a vrânceanului Cezar Babeș în regiunea Brno din Cehia

Numele meu este Cezar Babeș. În 2007 am plecat din România din cauza lipsei oportunităților de dezvoltare și a situației financiare precare. Mama mea era casnică iar tatăl meu a lucrat la MOPAF pâna când s-a închis. În Iulie 2007 am fost chemat la un interviu la IBM, o multi-națională IT, în Brno, Cehia. La momentul respectiv lucram la Depozitul de Calculatoare ca agent de vânzări și tehnician IT. De-a lungil anilor, mi-am dezvoltat cunoștiințele în IT și Management, specializându-mă pe Managementul Operațional IT (IT Service Management).

În 2013 am făcut o schimbare de carieră și am trecut pe Management de Proiecte (Project Management), domeniu în care am pornit o afacere de consultanță în 2017

După mai mulți ani de succes, mi s-a oferit oportunitatea de a reprezenta regiunea Brno ca ambasador onorific în România

Rolul meu primar este promovarea oportunităților disponibile în regiunea Brno, în special pentru studenții aspiranți și lucrătorii din domeniile STEM.

Un alt rol este de a-i ajuta pe cei interesați să exploreze oportunitățile regiunii.” a relatat pe scurt povestea sa pentru Ziarul de Vrancea, Cezar Babeș, vrânceanul ajuns ambasador onorific în România al regiunii Brno din Cehia. 

Citiți în continuare povestea de succes a vrânceanului Cezar Babeș scrisă chiar de el și făcută publică pe contul său de linkedin.com 

”Un nou <<acasă>>

Nu cred că sunt singurul care a plecat din România cu speranța că se va întoarce.

Detaliile planului de întoarcere, însă, erau la fel de vagi ca tulburelul în septembrie. M-am gândit că oricum planul de acasă nu se potrivește cu cel din târg. O să fie mai ușor să planific la fața locului.

Spoiler: nu e. Și o să vedeți de ce mai târziu.

La scurt timp după ce m-am mutat am observat câteva diferențe majore între orașul unde eram și orice alt loc din România.

Spre exemplu:

  • Sistemul medical era funcțional si eficient

  • Lipseau total ”cocălăria„ și ”ruptul în figuri„

  • Oamenii se respectau între ei și își respectau țara

  • Procedurile administrative erau clare și funcționale

  • Infrastructura era menținută și se făceau investiții constant

  • Șpaga nu exista (dacă încercai să dai, exista posibilitatea să se cheme poliția)

Orașul despre care vorbesc, se numește Brno și este în Republica Cehă.

Sincer, dacă mă întrebai în 2007 unde exact e Brno, nu știam să-ți zic.

Brno e un oraș cam de mărimea Bucureștiului dar cu o populație de vreo 5 ori mai mică.

E curat, cu un sistem de transport în comun impecabil și care dă dovadă de o bogăție culturală neașteptată.

Dacă ai fost vreodată in Brașov, Brno ți se va părea foarte cunoscut. Clădiri cu o arhitectură tipică Imperiului Austro-Ungar se găsesc la tot pasul iar multe dintre ele sunt pe coline.

Din 2007 de când m-am mutat aici, am văzut orașul transformându-se dintr-un oraș de provincie unde nu se vorbea aproape nici o boabă de engleză, într-un oraș multinațional, cu o ofertă de locuri de muncă excepțională și cu o ofertă educațională pe măsură, fiind centrul universitar al Cehiei.

Brno, cel puțin pentru mine, e acasă.

De ce îl tot laud?

Eu, fiind dintr-un sătuc din Moldova, dintr-o familie relativ săracă și fără ”pile”, aveam șanse mici să clădesc viitorul pe care îl vroiam în România.

În Brno am înființat o afacere profitabilă și cinstită, fără frica controalelor nejustificate și a competiției nedrepte. 

Asta nu ar fi fost posibil fără oportunitățile oferite de acest oraș și de mentalitatea Cehă, în general.

Talentul străin, binevenit!

Anul acesta, Primăria orașului Brno a lansat mai multe programe de atracție a talentului de pretutindeni, talent care poate profita de aceleași oportunități de care am avut și eu parte.

Unul dintre aceste programe se numește Brno Ambassadors, la care mi-am voluntariat participarea special pentru a ajuta oameni talentați care ori nu au avut oportunități până acum de a-și realiza visurile, vor o viață mai bună, sau, pur și simplu, vor să încerce ceva nou. 

Cum poți beneficia de aceste oportunități

În primul rând, trebuie să vorbești limba Engleză la un nivel conversațional. După care, poți urma acești pași:

După recepționarea mesajului, te voi ghida către instituțiile relevante planului tău.

Ce s-a întâmplat cu planul meu de a mă întoarce

După cum era de așteptat, planul meu a eșuat fatal când m-am îndrăgostit de o localnică și am decis să o iau de nevastă. Restul, e destul de ușor de presupus.

Gânduri de final

Dificultatea schimbării locului de trai depinde foarte mult de caracterul fiecăruia și cât de puternice sunt relațiile cu părinții, prietenii și comunitatea locală.

Pentru mine a fost o schimbare necesară deoarece oportunitățile erau foarte limitate acasă. Cu siguranță nu aș fi ajuns unde sunt acum, în România.

Alte resurse

Contacteaza-mă: cezar.babes@brno-ambassadors.cz”-Cezar Babeș


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.