Politică

Dosarul Referendumul l-ar face pe Dragnea coleg “penal” cu Fenechiu

Iulia Crețu
18 iul 2013 1328 vizualizări
Surse juridice susţin că în curand vicepremierului Liviu Dragnea i se va prezenta materialul de urmărire penală, ceea ce ar transforma Guvernul Ponta în “Guvernul penalilor” u în dosarul fraudei la referendum este anchetat şi Vili Stan, preşedintele secţiei de votare nr. 278 de la Suraia

Încercarea de demitere a preşedintelui Traian Băsescu printr-o serie de nereguli la referendumul de suspendare din vara anului trecut se întoarce ca un bumerang împotriva vicepremierul PSD Liviu Dragnea. Surse judiciare susţin că în curand adjunctul lui Victor Ponta ar urma să fie trimis în judecată în Dosarul Referendumului. Liviu Dragnea ar urma să fie citat la DNA pentru a-i fi prezentat materialul de urmărire penală. Cand acest lucru se va întampla, asupra Guvernului USL vor apăsa noi presiuni de a scăpa de încă un ministru cercetat penal. Liviu Dragnea ar putea face echipă de “penali” cu liberalul Relu Fenechiu, înlocuit de la Ministerul Transporturilor pentru problemele în justiţie din Dosarul Transformatorul. Ancheta în Dosarul Referendumul a început în octombrie 2012, faţă de 67 de persoane acuzate de fraude la referendum, printre care 49 de preşedinţi şi membri ai unor secţii de votare din Teleorman, Vrancea şi Gorj şi 18 observatori din partea unor ONG-uri, de fapt membri de partid, care l-au ajutat pe Liviu Dragnea. În ceea ce priveşte Vrancea, atenţia anchetatorilor s-a îndreptat şi asupra neregulilor de la secţia de votare nr. 278 din Suraia, unde reporterii ZdV au descoperit săteni care au declarat că în momentul în care s-au dus la vot, au găsit menţiunea „Votat” în dreptul numelui lor şi al altor rude. În atenţia anchetatorilor a intrat preşedintele secţiei, Vili Stan, care a agresat şi o jurnalistă la referendum, dar şi restul membrilor comisiei. În Dosarul fraudei la referendum, Dragnea este acuzat că, în calitate de preşedinte al CJ Teleorman şi secretar general al PSD, şi-ar fi folosit autoritatea şi influenţa în scopul obţinerii unei prezenţe de minimum 60% la votul de la referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu.

Sistem piramidal de influenţă pentru fraudă

Interesul lui Dragnea era să garanteze validarea referendumului. „Liviu Dragnea a constituit un sistem naţional de influenţă pentru fraudarea referendumului”, explicau procurorii DNA. Ei îl mai acuză pe Dragnea şi de instigare la promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze. Operaţiunea de fraudare a referendumului de care este acuzat Dragnea ar fi fost pusă la punct cu ajutorul unui sistem informatic utilizat de liderul PSD. Acest sistem era compus din mai multe servere, un soft şi un call-center. Sistemul a fost conceput pe o structură piramidală. Primul palier era constituit din aproximativ 14.000 de utilizatori, membri în secţiile de vot. Aceştia se înscriau în sistem prin trimiterea unui sms la 1855. S-ar fi creat o bază de date cu secţia din care raporta. În ziua referendumului, au raportat prin mesaje prezenţa la vot în secţie şi numărul de voturi exprimate: DA şi NU. Palierul doi era constituit din lideri PSD, care aveau acces la o hartă interactivă care afişa în timp real prezenţa la urne. (Iulia CREŢU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.