Politică

Ce oameni propun partidele pentru primăriile din mediul rural!?

Mihai Boicu
15 mai 2016 4756 vizualizări
Cu puţin timp înainte de alegeri, PSD mai are doar pe hârtie 53 de primari, deoarece la cinci dintre ei a renunţat.Liberalii au 15 primării cu care intră în alegeri, după ce au ”pierdut” un edil, dar au câştigat un altul.Teoretic, PNL nu prea are de unde pierde primării, spre deosebire de PSD care are câteva comune unde rezultatele sunt incerte.Nu întotdeauna însă teoria se verifică întocmai în practică.Mai ales în politică!

Alegerile din 5 iunie dau startul schimbării unor primari care stau de o viaţă în funcţii. Unii au fost traşi pe tuşă din acest an, alţii candidează din partea altor partide, în vreme ce o altă categorie se pregăteşte de ultimul mandat. Este vorba de acei primari care au ajuns în funcţii imediat după 1990, alţii chiar înainte, iar acum au ajuns în preajma vârstei de 70 de ani. Toţi sunt de la PSD, ceea ce spune mult despre supremaţia pesediştilor în Vrancea, care au preluat activul PCR dinainte de 1990 şi pe toţi cei care au intrat în politică imediat după 1990. Din acest motiv, în judeţ, şase primari au adunat şase mandate şi se pregătesc de al şaptelea. PSD încheie mandatul 2012 2016 cu un număr de 58 de primari, din care şapte au fost luaţi de la PNL şi PDL în anul 2014, când ”ordonanţa traseiştilor” a lui Liviu Dragnea a permis schimbarea partidului fără pierderea funcţiei. În mediul rural sunt 53 de primari PSD, dar în alegeri vor intra mai puţini, deoarece Marian Oprişan a renunţat la cinci dintre ei. Liberalii au rămas cu 15 primari, toţi în rural, cei mai mulţi candidaţi pe 5 Iunie 2016 pentru un nou mandat.
 

PSD a renunţat la trei primari cu vechime
 

PSD merge în alegeri pe mana primarilor în funcţie

 PSD a schimbat mai mulţi candidaţi ai partidului, cei mai mulţi ajunşi la o vârstă destul de înaintată. La Vidra, primarul Nică Micu, rămas decanul de vârstă al primarilor, a fost înlocuit cu viceprimarul.Silviu Pintilie.Nică Micu ,în vârstă de 73 de ani, a condus comuna între 1975 – 1989,după care a revenit în fruntea administraţiei locale în anul 2000 pentru încă 16 ani.Marian Oprişan nu a avut nicio problemă să ia oameni de la alte partide.Unii de la chiar mult huliţii - de cele mai multe ori teatral, desigur-"portocalii"! Astfel la Năneşti, din partea PSD candidează viceprimarul Nuţi Balica,care iniţial intrase în cursa electorală din PNL. În aceste condiţii, fostul social democrat Neagu Stoica , care conduce primăria din anul 1996 a trecut la PNL.Unul din motive fiind probabil calculul ,nu lipsit de pragmatism,care arată faptul că dacă va câştiga un nou mandat atunci trebuie să aibă în spate o echipă de consilieri. Deşi rocada dintre candidaţi ar fi avut loc deoarece actualul primar nu stătea prea bine în sondaje, e posibil ca acesta să câştige din nou. La Tătăranu, primarul Nicolae Pavel a fost înlăturat de PSD într-un mod care să nu-i mai permită să aibă timpul necesar pentru a-şi depune dosarul de candidat. În locul lui,Marian Oprişan a optat pentru fostul ”portocaliu” ,"duşman al vrancenilor" Bănel Bărbieru.Nicolae Pavel şi-a depus însă candidatura ca independent şi poate să câştige din nou.Variantă  în care   reintrarea  în graţiile lui Marian Oprişan devine foarte posibilă.O altă schimbare a avut loc la Răstoaca, unde PSD a renunţat la Vasile Dima şi a optat pentru Lucian Postolache.Un alt primar la care Oprişan a renunţat este fostul liberal Ion Alanei,de la Broşteni, pe care l-a luat în anul 2014 de la PNL. În schimb, Marian Oprişan l-a păstrat candidat la Popeşti pe Nicolae Ciocănel, despre care spunea în urmă cu mai mulţi ani că îl va schimba. Între timp însă”schimbarea” s-a schimbat.
 

PNL are şansa să mai ia primari
 

 

La Năneşti, din partea PSD candidează viceprimarul Nuţi Balica, care iniţial intrase în cursa electorală din PNL, în vreme ce primarul PSD Neagu Stoica a trecut la PNL-ul lui Cătălin Toma

 

Liberalii au făcut două schimbări forţate. La Năneşti l-au luat pe Neagu Stoica,după ce PSD i-a lăsat fără candidat. O altă schimbare este la Homocea, unde Neculai Ionescu va reprezenta la alegeri UNPR. Fostul  liberal este primar din anul 2004 şi a avut probleme cu un dosar penal în care a fost condamnat cu suspendare, fiind nevoit să se întoarcă în funcţie cu ajutorul instanţei de judecată. PNL mai are aproape sigur un primar,conform "calculelor hartiei"la Ţifeşti, după ce Gabriel Postolache a părăsit PMP. În general, în afara primarilor, candidaţii partidului sunt cunoscuţi în localităţile în care candidează, fie pentru că au mai reprezentat PNL, fie pentru că au făcut parte din alte partide. Printre ei se află un liberal cu state vechi, fostul prefect Octavian  Vieru, care s-a suspendat din funcţia de director al APIA Vrancea pentru a candida la primăria Rugineşti

 

Foto Octavian Vieru,  s-a suspendat din funcţia de director al APIA Vrancea pentru a candidat la primăria Rugineşti, condusă de social – democratul Ion Avram.

 

Liberalii mai au un primar care provine de la APIA,Vasile Chirilă de la Bilieşti,care încearcă să obţină acum un nou mandat. Sub conducerea lui Cătălin Toma, PNL nu prea are, teoretic, de unde să piardă primari, deoarece aceştia pleacă în alegeri ca favoriţi în localităţile lor.Partidul poate câştiga însă,în virtutea aceluiaşi tip de calcule,  în localităţile unde Marian Oprişan a pus alţi candidaţi decât primarii în funcţie şi să recupereze astfel ceva din pierderea din 2014, când PNL şi PDL aveau împreună 22 de primari.Alegătorii pot face însă ca socotelile din sediile partidelor să difere substanţial de realitatea constată după numararea voturilor introduse pe 5 Iunie 2016  în urne.
 

Patru partide mici pot face cărţile în consilii
 

Pe lângă PSD şi PNL, în alegeri au intrat în destul de multe comune candidaţi de la alte patru partide:UNPR, ALDE, PMP şi PND.Oamenii care îi promovează, de regulă, sunt dintre cei care nu şi-au mai găsit loc la alte partide şi cei care au rămas, după ce liberalii şi pesediştii i-au luat pe cei care i-au considerat ei cu şanse să câştige alegerile. Faptul că UNPR a fost la putere se cunoaşte, pentru că are 46 de candidaţi pentru funcţiile de primari. ALDE, condus la nivel local de Ionel Cel – Mare,vicepreşedintele  Consiliului Judeţean,are 36 de candidaţi la primării. PMP şi PND merg în alegeri cu 26, respectiv 24 de primării unde au candidaţi. Pe lista partidelor care vor să aibă primari a intrat şi Partida Romilor,cu un candidat. Aceste partide pot avea şanse mai mari sau mai mici la primării,funcţie de comunitatea unde se derulează scrutinul, în schimb pot obţine consilieri care pot conta foarte mult la stabilirea majorităţilor în diverse Consilii locale din judeţ dar şi în alegerea viceprimarilor.(M. BOICU)

 
Pe perioada campaniei electorale, Ziarul de Vrancea şi-a propus să vă prezinte candidaţii de la toate primăriile din judeţ.


Vă reamintim deasemenea că  este activ subsite-ul ZdV alegeri locale 2016  al Ziarului de Vrancea

Poate fi accesat la adresa alegeri.ziaruldevrancea.ro.În el veţi regăsi  informaţii legate de scrutinul  din 5 Iunie 2016 structurate pe: Consiliul Judeţean ,municipiile Focşani şi Adjud.oraşele Mărăşeşti,Panciu,Odobeşti precum şi pentru cele 68 de comune din Vrancea ZdV alegeri locale 2016 reprezintă cu certitudine pe perioada campaniei electorale pentru alegeri locale 2016, sursa de informare cea mai promptă, echidistantă şi credibilă în mediul online din judeţ.Dar şi-foarte,foarte important!!!- cel mai eficient,accesibil şi util mijloc de promovare electorală, aliniat noilor reglementări în materie,în vigoare, pentru candidaţii reprezentanţi  ai formaţiunilor politice sau independenţi ,concurenţi  în competeţia electorală din Vrancea,cu verdict final în 5 Iunie 2016,ora 22,00.Obs.:Completat la cererea + dorinţa clientului nostru colaborator şi cu ediţia tipărită a Ziarului de Vrancea ,dar şi cu pagina de facebook şi canalul propriu de youtube ZdV TV.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 6

Adaugă comentariu
Belise Carasu, acum 2905 zile, 14 ore, 38 minute
Daca voi ajunge primar,le promit focsanenilor dansuri din buric si din k-rici.
ilie, acum 2905 zile, 15 ore, 13 minute, 42 secunde
Ma uit si nu imi vine sa cred ca Iorga spera sa castige primaria, un personaj penibil, care a reusit sa urmeze cursurile unei facultati din Focsani, un mare centru universitar, la 47 de ani. Utandu-ma citeste integral
bahne, acum 2905 zile, 16 ore, 6 minute, 37 secunde
schimbarea trebuia sa se produca odata si odata,pesedeul a gresit mergând pe mana unor martafoi care nu au habar nici cum ii cheama,mai sunt si mosnegoi si depasiti fizic si psihic multi candidati citeste integral
hogu, acum 2905 zile, 16 ore, 8 minute, 29 secunde
Cred ca popa ca el face campanie.
cetitor, acum 2905 zile, 19 ore, 59 minute, 17 secunde
Informatiile prezente in articol sunt fie partinitoare fie lipsesc cu desavarsire. In opinia domnului Boicu singurele partide care candideaza sunt PNL si PSD iar de votat ar trebui bineinteles votat citeste integral
nicu t, acum 2906 zile, 1 ora, 38 minute, 22 secunde
Măi da la Vintileasca cine candideaza ca nu se aude nici musca , nu sint afise si nu misca nimeni in front. E uneala pe toata linia sau teroare?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.