Politică

Vicele Necula cere consilierilor să revoce Acordul colectiv de muncă al angajaţilor municipalităţii

Iulia Crețu
19 feb 2016 2871 vizualizări
Acest acord prevedea acordarea unei compensaţii lunare pentru sănătate şi securitate în muncă în valoare de 800 lei de salariat. In august 2015, la votarea acordului de către CL, Necula a spus că nu poate da aceşti bani pentru că nu are acordul compartimentelor Financiar şi Personal. O decizie pro sau contra Acordului colectiv de muncă pentru sutele de angajaţi ai Primăriei Focşani şi instituţiilor subordonate se va lua joi, 25 februarie.

Consiliul Local Focşani este convocat, săptămâna viitoare, la şedinţa ordinară aferentă lunii în curs. La mapa de lucru, aleşii au 31 de proiecte de hotărâre. Legislativul local va discuta despre alocarea a 5.000 lei pentru Ziua Mărţişorului şi Ziua Femeii, 1 şi 8 martie. Consiliul Local va da bani şi la şcoli, suma de 28.000 lei fiind programată Colegiului „Cuza” pentru cofinanţarea cheltuielilor cu pregătirea lotului naţional de informatică din luna mai 2016. Pentru premierea elevilor care frecventează cursurile de pregătire ale Centrului de Excelenţă Focşani organizat în cadrul Şcolii Gimnaziale „Duiliu Zamfirescu” este propusă suma de 2.583 lei. Finanţare va primi şi Consiliul Local al Tinerilor, de 2.000 lei, pentru organizarea proiectului „Primăvara tinerilor talentaţi”. Viceprimarul Gabriel Necula propune, prin proiect de hotărâre, acordarea stimulentului educaţional, sub formă de tichete sociale pentru grădiniţă, a modalităţii de identificare a beneficiarilor şi procedura de acordare a tichetelor sociale pentru grădiniţă. Municipalitatea are în plan şi construirea unei scări exterioare la Grădiniţa cu program prelungit nr. 2 Focşani, din strada. Al. Sihleanu nr. 6, în acest imobil venind acum la cursuri şi elevii mutaţi de la Şcoala nr. 3, care este în renovare.

Necula nu vrea să dea compensaţii pentru sănătate subordonaţilor săi

O eventuală răsturnare a unei decizii luate de CL în luna august 2015 i-ar putea supăra pe angajaţii din instituţiile subordinate Primăriei Focşani. Asta pentru că viceprimarul Gabriel Necula le cere consilierilor locali să revoce o hotărâre luată anul trecut, care oferea un bonus la salariul angajaţilor. Atunci, aleşii au votat pentru Acordurile colective şi Contractele colective de muncă pentru anul 2015-2016 pentru funcţionarii publici şi personalul contractual din cadrul aparatului de specialitate al Primarului, aparatul permanent de lucru al Consiliului Local şi din cadrul Instituţiilor publice locale aflate în subordinea CL Focşani. Acordul de muncă prevedea acordarea unei sume de bani pentru securitatea în muncă, lucru cu care, la momentul votului, vicele nu a fost de acord, motivând că nu ar întruni cadrul legal, chiar dacă proiectul avea acordul juristului Liviu Pogorevici.

Dispută între jurist şi şefa banilor din Primărie

În motivaţia proiectului care însoţea Acordul colectiv în august 2015, directoarele executive Carmen Grosu şi Micşunica Baciu, de la Financiar şi Personal, au precizat că această compensaţie lunară pentru sănătate şi securitate în muncă este nelegală. Bonusul respectiv venea ca o completare a salariului angajaţilor, fiind bineveniţi în special pentru cei cu salarii minime şi medii, care activează în special în instituţiile subordonate. “Compensaţia lunară pentru menţinerea sănătăţii şi securităţii muncii se asigură din «cheltuieli materiale» şi nu afectează fondul de salarii”, spunea atunci juristul Pogorevici. “Menţinerea sănătăţii şi securităţii muncii nu se realizează prin acordarea unor sume de bani salariaţilor instituţiilor, ci prin asigurarea unui cadru organizatoric adecvat elaborat de măsuri în acest sens, aşa cum e prevăzut în Codul Muncii. Încheierea în sine a unui acord/contract colectiv de muncă este oportună, legală şi chiar obligatoriu de executat, dar clauzele acestuia nu pot exceda drepturile şi obligaţiile reglementate prin lege în derularea raportului de serviciu. Considerăm (…) acordarea compensaţiei (…) nelegală întrucât prevederile legale interzic în mod expres negocierea, cuprinderea şi acordarea unor salarii sau a altor drepturi, în bani sau în natură, în afara celor prevăzute de legislaţia în vigoare”, au motivat Carmen Grosu şi Micşunica Baciu din Primăria Focşani. Rămâne de văzut ce părere vor avea consilierii, care acum sunt puşi să recunoască faptul că prin votul de anul trecut au greşit decizia.

Se schimbă preşedintele la CL

Aleşii locali mai au la mapă şi un proiect de hotărâre pentru aprobarea Nomenclatorului stradal al Focşaniului. Tot joi se va alege un nou preşedinte de şedinţă pentru întrunirile Legislativului local în următoarele trei luni. Acum, funcţia este deţinută de social democratul Cătălin Vrabie. (Iulia CREŢU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
cetateanu', acum 2991 zile, 53 minute, 11 secunde
Iar si-a bagat coada Basescu,doar s-au intrgit veniturile,iscarea este foarte proasta,ce va zice electoratul ?Nici nu s-au facut alegerile si incep taierile ?
foscanean, acum 2991 zile, 16 ore, 7 minute, 56 secunde
daca ar putea d-na baciu sa ne spuna si noua, ea merita acei peste 50 de milioane salariu lunar (sotul avand la fel peste 50 milioane, conform declaratiei de avere) iar restul prostimii sa ia minim pe citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.