Politică

S-a activat “Clubul Femina” din politică: doamnele vor mai multe mandate

Iulia Crețu
19 dec 2015 2165 vizualizări
Femeile din PNL au anunţat că vor depune două proiecte pentru ca doamnelor din politică să li se ofere 30% din candidaturile la locale şi parlamentare în 2016.In Vrancea, din 73 de localităţi, numai două sunt conduse de edili femei - Tâmboieşti şi Slobozia Ciorăşti.La CJ, din 32 de mandate, numai şase sunt ocupate de femei.Situaţia stă şi mai discriminatoriu la CL Focşani

Liberalii au iniţiat două proiecte de lege pentru reprezentarea de gen în rândul candidaţilor la alegerile locale şi parlamentare. PNL intenţionează să modifice legislaţia referitoare la alegerile locale şi parlamentare prin introducerea reprezentării de gen la cele două scrutine, după cum a anunţat copreşedintele PNL Alina Gorghiu. Cele două proiecte prevăd o reprezentare a ambelor sexe la alegerile locale şi parlamentare în proporţie de cel puţin 30% din candidaturile înscrise pe fiecare listă. Alina Gorghiu a mai spus că se va iniţia şi o petiţie pentru susţinerea proiectelor pentru reprezentare. “Am decis să propun colegelor să iniţiem o petiţie. (...) Păcat că un număr mare de semnături nu obligă Guvernul sau Parlamentul să iniţieze un proiect, dar un număr atât de mare nu poate fi ignorat. Probabil că la începutul săptămânii viitoare vom genera această petiţie”, a spus Gorghiu. Două dintre colegele sale de Parlament şi partid, deputaţii PNL Cristina Pocora şi Andreea Paul, au subliniat motivele pentru care cele două proiecte ar trebui susţinute. “Cum ar fi ca în Parlament să avem 11% bărbaţi şi 89% femei - ar fi o monstruozitate nedemocratică, dar oare e mai puţin nedemocratic şi încalcă principiul egalităţii de gen această situaţie pe care o avem astăzi când sunt 11% femei şi restul sunt domni?”, a spus Cristina Pocora. Ea a adăugat că proiectele privind reprezentarea de gen la alegeri sunt susţinute de toate partidele. Andreea Paul a precizat, la rândul ei, că cele două proiecte vor stimula participarea femeilor şi implicarea lor în decizia publică. “Nu reprezintă un act de discriminare”, a punctat ea.

Mai multe femei în politică, de la anul

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii 115/2015 pentru alegerea administraţiei publice locale, pentru modificarea Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali prevede că listele de candidaţi pentru alegerea consiliilor locale şi a consiliilor judeţene trebuie întocmite astfel încât să asigure reprezentarea ambelor sexe în proporţie de cel puţin 30% din candidaturile înscrise pe fiecare listă în parte pentru fiecare dintre acestea, cu excepţia acelora care conţin un singur candidat. Proiectul referitor la modificarea şi completarea Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente stipulează că listele de candidaţi pentru alegerea senatorilor şi deputaţilor trebuie întocmite astfel încât să asigure reprezentarea ambelor sexe în proporţie de cel puţin 30% din candidaturile înscrise, cu excepţia acelora care conţin un singur candidat, precum şi pentru candidaturile organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care depun candidaturi şi care vor asigura reprezentarea a cel puţin unui reprezentant al ambelor sexe. Cele două iniţiative prevăd că în cazul în care listele de candidaţi întocmite nu respectă aceste condiţii se resping de către biroul electoral de circumscripţie.

“Femina” la Vrancea: două primăriţe, şase consilieri judeţeni femei

În Vrancea, politica a fost şi este un domeniu în care se învârt bărbaţii. Între primarii de localităţi, dintre cele 73 de localităţi, municipii, oraşe şi comune, sunt doar două primăriţe: Daniela Mihalcea la Tâmboieşti şi Elena Gârneaţă la Slobozia Ciorăşti, ambele fiind de la PSD. În Consiliul Judeţean Vrancea sunt şase femei între cei 32 de consilieri judeţeni. Cele mai multe mandate sunt la PNL, trei. Femeile politician sunt următoarele: Anişoara Aioanei - PNL, Rodica Boboc - PSD, Mărioara Ciorici - PNL, Aura Eşanu - PSD, Constantina Negoiţă - ALDE şi Dorina Vraciu - PNL. De asemenea, în Consiliul Local Focşani activează în rândul celor 21 de consilieri, numai două alese, Luminiţa Balaban de la PSD şi Elena Cucu de la UNPR, ambele fiind prezenţe extrem de discrete. La începutul mandatului au fost trei, însă Manuela Axente, PP-DD, a renunţat la politică pentru o slujbă în administraţie, la Bucureşti. În ceea ce priveşte mandatele de parlamentar, în actualul mandat, Vrancea nu are niciun deputat sau senator femeie. (Iulia CREŢU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
steluta, acum 3058 zile, 13 ore, 33 minute, 6 secunde
Uitati-va la numele lor.Toate fufele astea sunt nevestele smecherilor din politica.La cratita matracucelor !
ion, acum 3058 zile, 20 ore, 44 minute, 58 secunde
Daca apare o lege care sa dea un procent minim de reprezentare e o mare greseala . Acea lege ar trebui sa faca procent si pentru persoanele cu studii medii sau fara studii , sau sa se dea procent in citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.