Politică

Ziua cea mare! Mergi la vot! Vrâncenii aleg preşedintele: Victor Ponta sau Klaus Iohannis?

Iulia Crețu
10 nov 2014 2433 vizualizări
Peste 318.000 de vrânceni cu drept de vot sunt chemaţi să aleagă preşedintele u în runda finală se întrec Victor Ponta (Alianţa PSD - UNPR -PC) şi Klaus Iohannis (ACL) u fiecare are atuurile şi minusurile, în funcţie de care alegătorii vor decide u prezenţa la vot poate înclina balanţa în favoarea unuia sau altuia dintre candidaţi u astăzi se primesc cereri pentru urna mobilă, însoţite de acte medicale, în intervalul orar 18.00 – 20.00

Duminică are loc turul doi al alegerilor prezidenţiale, care va decide cine va fi preşedintele României pentru următorii cinci ani: Victor Ponta, candidatul PSD – UNPR – PC, şi Klaus Iohannis, candidatul ACL. De la primul tur până astăzi au mai intervenit modificări pe listele electorale, astfel încât astăzi se va cunoaşte numărul exact al votanţilor, după cum a arătat Andreea Necula, purtătorul de cuvânt al Biroului Electoral Judeţean din Vrancea. Pe listele electorale date publicităţii de Autoritatea Electorală Permanentă, în Vrancea sunt 318.755 persoane cu drept de vot. Schimbări faţă de primul tur nu se înregistrează decât la declaraţiile pe propria răspundere pentru cei care votează în alte localităţi decat cele de domiciliu. Acestea pot fi completate înainte, dar trebuie semnate şi datate la secţia de vot. Măsura nu are un impact important pentru Vrancea, pentru că ea fost luată în special pentru persoanele din străinătate care votează. Ieri s-au distribuit primăriilor materialele electorale destinate secţiilor. Astăzi se primesc cereri pentru urna mobilă, însoţite de acte medicale, în intervalul orar 18.00 – 20.00, la fel ca la turul întâi. Votarea începe la ora 7.00 şi se termină la ora 21.00. Persoanele care nu sunt în localitatea de domiciliu pot vota oriunde, dar cu semnarea unei declaraţii de răspundere prin care afirmă că nu au votat şi nu vor vota în altă parte. Credibilitatea acestui scrutin depinde de prezenţa unui număr cât mai mare de alegători la urne, pentru că în locul celor care stau acasă pot decide alegătorii mai puţini, mobilizaţi de partide şi fideli candidaţilor. De aceea, este foarte important să se prezinte cât mai multe persoane la vot.

Cine este Victor Ponta

Victor Viorel Ponta (Alianţa Electorală PSD-UNPR-PC) are 42 de ani şi candidează pentru prima dată la presedinţie din postura de prim-ministru. Acesta ocupă funcţia de prim ministrul din anul 2012 şi s-a clasat pe primul loc la primul tur al alegerilor prezidenţiale, din 2 noiembrie. Victor Ponta s-a prezentat în faţa alegătorilor cu sloganul “Mândri că suntem români” şi a afirmat că doreşte să unească această ţară şi să aducă linştea pe care nu a avut-o în timpul preşedintelui de până acum. Printre punctele forte ale candidatului PSD – UNPR – PC se numără poziţia de prim ministru, de unde a avut acces la resurse bugetare, faptul că este preşedintele partidului cu cea mai puternică structură în teritoriu şi are cei mai mulţi primari. În comparaţie cu contracandidatul său, Victor Ponta este un mai bun vorbitor şi mult mai rutinat, cel puţin în ceea de priveşte prezenţa în faţa camerelor de luat vederi. Preşedintele PSD are şi minusuri care decurg, în principal, din poziţia de şef al Executivului. Ţara nu merge foarte bine, chiar dacă sunt plusuri în economie potrivit datelor statistice, iar pe lângă reducerile de taxe au apărut şi multe impozite noi. Scandalul plagiatului şi numeroase persoane acuzate de corupţie din varful PSD, în frunte cu socrul premierului, sunt alte bile negre pentru candidatul PSD.

Cine este Klaus Iohannis

Klaus-Werner Iohannis (Alianţa Creştin-Liberală PNL-PDL) are 55 de ani. Este primarul Sibiului din anul 2000 şi candidează la funcţia supremă în stat după ce fostul lider al PNL, Crin Antonescu, a renunţat la candidatură. Sloganul acestuia a fost “România lucrului bine făcut”, dar a mizat şi pe schimbarea modului de a face politică, jucând cartea seriozităţii “neamţului”. Modul în care arată Sibiul este vârful de lance al campaniei sale. Klauss Iohannis a arătat că a avut realizări importante ca primar, iar acestea îl recomandă pentru funcţia de preşedinte al ţării. Candidatul ACL are o imagine atipică pentru un politician român: este serios, vorbeşte puţin şi încearcă să dea greutate vorbelor sale. Tocmai plecând de la această imagine, Klauss Iohannis a încercat să convingă electoratul că poate schimba modul de a face politică în România. Punctele slabe ale acestuia provin chiar din aceste diferenţe şi în principal modul de exprimare mai greoi în comparaţie cu Victor Ponta, de exemplu. De aici, au plecat destul de multe acuzaţii ale adversarilor săi. Alte minusuri ale lui Klaus Iohannis sunt cele legate de cele şase locuinţe pe care le deţine şi modul care le-a dobândit, faptul că nu este ortodox, ceea ce cântăreşte în ochii unei părţi a electoratului, dar şi alte subiecte, cum ar fi retrocedările din Sibiu.

Ce scoruri au luat în primul tur?

În Vrancea, Victor Ponta a obţinut în urma primului tur de scrutin 49,9 %, iar Klaus Iohannis 26,8 %, iar în Focşani, Victor Ponta a obţinut 37,3%, iar Klaus Iohannis 31,8 % din voturi. Candidatul dreptei pare că aa fost sabotat din interior de mai mulţi edili ACL, dovadă stând rezultatele slabe din anumite comune păstorite de primari liberali şi democraţi. În judeţul Vrancea, prezenţa la urne a fost de 51,4%, numărul voturilor valabil exprimate a fost de 159.205, 15.916 alegători au votat în alte secții decât cele în care au fost arondați, în vreme ce 4.688 de voturi au fost anulate. Numărul total al persoanelor aşteptate la urne pe 2 noiembrie a fost de 318.290.  La nivel naţional, rezultatele din primul tur al alegerilor au fost următoarele: Victor Ponta, 40,33% Klaus Iohannis, 30,44%.  (M. BOICU)

Tu ştii unde votezi?

Vrâncenii au la dispoziţie o metodă on-line de verificare a secţiei la care sunt arondaţi, în vederea participării la turul doi de scrutin pentru alegerea preşedintelui României. În cazul în care nu aţi fost la turul I şi nu ştiţi unde puteţi vota, puteţi verifica acest lucru la registrulelectoral.ro. De aici, urmăriţi paşii prezentaţi la adresă şi vi se va indica secţia de care aparţineţi. “În vederea verificării secţiei de votare la care sunteţi arondat în vederea exercitării votului dumneavoastră la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2014, puteţi accesa adresa de internet https://www.registrulelectoral.ro. Pentru a afla secţia de votare veţi selecta Alegeri pentru Preşedintele României şi veţi completa următoarele date: Codul numeric personal, numele. În urma introducerii codului de validare afişat pe ecran veţi afla numărul secţiei de votare la care sunteţi arondat, sediul acesteia, precum şi delimitările aferente acesteia”, se arată în informarea Primăriei Focşani. (I. CREŢU)

Primăria Focşani încurcă bulevardele din pricina alegerilor

Primăria Focşani a anunţat, din nou, că preşedinţii ar putea închide bulevardele în municipiu, după închiderea urnelor, duminică. Este vorba despre bulevardul Unirii pe care reprezentanţii administraţiei locale îl tot încurcă, chiar din turul întâi, cu bulevardul Bucureşti. “Pentru facilitarea primirii documentelor de vot din judeţ şi din municipiul Focşani, Primăria Focşani va lua măsura închiderii circulaţiei rutiere pe bulevardul Unirii începând de duminică, 16 noiembrie 2014, ora 22.00 şi până la finalizarea activităţii de primire a documentelor”, se arată în informarea municipalităţii. (I. CREŢU)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
vot, acum 3452 zile, 18 ore, 18 minute, 35 secunde
inapoi la ungaria...hai iohannis
gherghisanu, acum 3452 zile, 19 ore, 18 minute, 32 secunde
Carnea de vaca JAPONEZA se pare ca era efect de TURNUL LUI BABEL, adica a incurcat limbele acestei tari. Se pare ca domnul M.R.U. se cam trage de prin stirpea stepei KALMUCE. Bravo domnilor. Am avut citeste integral
danb, acum 3453 zile, 3 ore, 48 minute, 3 secunde
Cel mai demential clip electoral, un ex-prim-ministru al Romaniei ne indeamna sa mergem la vot pe UNGURESTE :) :) :) https://www.youtube.com/watch?v=nm58ufOSDnk
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.