Politică

DOCUMENT ATASAT!!! Ponta, scor peste cel naţional la Vrancea Primarii PDL şi PNL n-au funcţionat ca o maşinărie nemţească pentru Iohannis

Iulia Crețu
3 nov 2014 3430 vizualizări
PSD a scos la Vrancea un rezultat mai bun decât cel naţional, 49,95% u liberalii şi democraţii sunt sub media lui Klaus Iohannis la nivel naţional, cu 26,82% u la analiza numărului de voturi se vede clar că, în multe comune din Vrancea, edilii ACL n-au turat motoarele la maximum, lăsând PSD pe primul loc u ciudăţeniile votului: într-o secţie din Focşani, William Brânză (candidatul PER), i-a bătut măr pe Iohannis şi Ponta; în altă secţie, la Corbiţa, Ponta n-a primit niciun vot, fiind învins cu 111 voturi de Dan Diaconescu

Maşinăria de vot a PSD a mers ca unsă în Vrancea, unde candidatul social democraţilor, Victor Ponta, a obţinut un rezultat în primul tur de 49,95%, peste scorul naţional. Pe locul doi, candidatul ACL Klaus Iohannis, a obţinut în Vrancea un procent de 26,82%, sub rezultatul naţional, ceea ce ridică multe semne de întrebare asupra modului în care dreapta a făcut campanie în judeţ. Candidatul dreptei a fost sabotat din interior de mai mulţi edili ACL, dovadă stând rezultatele din anumite comune păstorite de primari liberali şi democraţi. Elena Udrea a reuşit locul trei la noi în judeţ, cu un procent la vot de 5,71%. Locul patru în opţiunea vrâncenilor aparţine lui Corneliu Vadim Tudor, cu 3,57%, un rezultat neaşteptat în Vrancea, mai ales că PRM nu mai are structuri. Călin Popescu Tăriceanu a obţinut de la vrânceni 3,33% din voturi, sub scorul naţional. De asemenea, Monica Macovei a fost votată în Vrancea de numai 2,81% dintre electori, un scor slab, în comparaţie cu cel naţional obţinut de candidatul independent.

15 secţii din Focşani au fost câştigate de Iohannis

Dacă primarilor PSD din judeţ partidul nu le poate reproşa aproape nimic, nu acelaşi lucru se poate spune despre edilii liberali şi democraţi, care n-au funcţionat ca o maşinărie nemţească în ajutorul lui Klaus Iohannis. Analizând rezultatele din toate secţiile de votare din Vrancea, după numărătoarea ACL, singurul oraş unde candidatul dreptei a câştigat câteva secţii de votare a fost Focşaniul. Aici, 15 secţii din totalul celor 58 au fost adjudecate de Klaus Iohannis, în alte multe a fost aproape la egalitate cu Victor Ponta, însă în altele a fost învins clar de candidatul social-democrat. Spre exemplu, Iohannis a adunat mai multe voturi decât candidatul stângii în secţiile unde au votat reprezentanţii PSD din Focşani, primarul Decebal Bacinschi, şeful CJ Marian Oprişan şi deputatul PSD de Focşani, Ciprian Nica. Iohannis a fost favorit la secţiile de la Teatru, Biblioteca Judeţeană-Titulescu, Colegiul Tehnic “Traian Vuia”, Colegiul Economic, Şcoala “Ion Basgan”, Ocolul Silvic, Colegiul “Cuza”, Şcoala nr. 3, Colegiul “Edmond Nicolau”, ITM, Policlinica 2, Şcoala “Duiliu Zamfirescu”, Grădiniţa nr. 18 şi Universitatea “George Bariţiu”. Se pare că focşănenii din centrul oraşului şi cei de la ANL, care votează în Sud la Bariţiu, preferă un preşedinte de dreapta.

O situaţie curioasă s-a înregistrat în secţia 27 din Focşani, de la Grădiniţa nr. 16. Aici, Iohannis a luat un singur vot, Ponta 44, Dan Diaconescu 189 de voturi şi, surpriză, candidatul Partidului Ecologist Român, William Brânză, a luat 348 de voturi. Asta în condiţiile în care candidatul PER nici nu intră în top în Vrancea.

Scorul ACL la Vrancea, sub cel la nivel naţional

Într-un judeţ roşu, în care edilii PSD au obţinut primul loc pentru candidatul PSD, Iohannis s-a lovit nu doar de plecarea unor primari PNL şi PDL către PSD, prin trădarea în baza OUG. 55, dar şi de sabotajul edililor rămaşi la ACL. Sau poate de incapacitatea acestora de a-şi convinge consătenii să-l voteze pe Iohannis. În mai multe secţii din comunele democrate şi liberale, Ponta a ieşit învingător la mare distanţă de ACL. Aici, co-preşedinţii Nini Săpunaru şi Costică Neaţă au de recuperat în turul doi, asta dacă întradevăr luptă pentru Klaus Iohannis şi nu mimează Opoziţia. Iohannis nu a câştigat nicio secţie din oraşele din judeţ, însă rezultate bunicele sunt la Panciu. Mărăşeştiul a fost pierdut complet de liberali după trădarea aşteptată a primarului Valerică Chitic. La Andreiaşu de Jos, comună condusă de primarul liberal Ionel Budeanu, din trei secţii, Iohannis a ieşit învingător în una singură. Aici, lupta cu PSD este la baionetă şi în Consiliul Local. La Băleşti, unde primarul Stancu Bălescu, care se declară monarhist convins, a plecat de la PNL pentru urmaşii comuniştilor, la PSD, Iohannis nu a învins în niciuna din cele două secţii. La Bilieşti, comună condusă de un democrat liberal, Vasile Chirilă l-a scos învingător pe Iohannis în ambele secţii. La Chiojdeni, comună condusă de liberalul Şerban Pârlogea, candidatul ACL a câştigat o secţie din trei.

Corbiţa: zero voturi pentru Ponta

La Ciorăşti, comună păstorită de democrat liberalul Nicolae Braicău, din şapte secţii, Iohannis l-a depăşit pe Ponta în numai două. La Câmpineanca, localitate condusă de primarul PDL Ştefan Paraschiv, edilul nu l-a făcut câştigător pe candidatul ACL în nicio secţie. O curiozitate a votului de duminică s-a petrecut şi la Corbiţa, comună PSD. Aici, într-o secţie de votare, Victor Ponta n-a adunat niciun vot, Iohannis a luat 32, însă pe primul loc s-a situat Dan Diaconescu, cu 111 voturi. Iohannis a reuşit să iasă pe primul loc şi într-o singură secţie din Dumitreşti, din 11 secţii în toată comuna. Dumitreşti este inima colegiului de deputat a lui Nini Săpunaru. De dragul lui Iohannis, acesta a făcut campanie alături de medicul Eugen Ghinescu, care i-a fost contracandidat la parlamentare în 2012.

Rezultate slabe în multe comune conduse de PNL

Agonie şi extaz pentru liberali la Jariştea şi Homocea. Dacă în comuna de podgorie, edilul Cătălin Toma şi-a făcut treaba onorabil şi l-a scos pe Klaus Iohannis câştigător la toate cele cinci secţii, la Homocea, PSD-ul începe să crească, în ciuda faptului că localitatea este condusă de ani buni de liberalul Neculai Ionescu. Acesta nu a reuşit să-l impună pe candidatul ACL ca favorit în niciuna din cele cinci secţii. Mera a fost pierdută definitiv de liberali, după trecerea primarului Ion Sticlaru la PSD. La fel, şi Gura Caliţei, unde primarul Nicolae Ţandără a plecat de la PDL pentru PSD. Nu se ştie ce s-a întâmplat nici la Năruja, comună condusă de primarul democrat liberal Nicu Ciprian Popescu, unde Ponta a ieşit învingător în secţii. La Moviliţa, altă comună condusă de edil liberal, Corneliu Cristian, din şase secţii, Iohannis a câştigat numai două, restul fiind adjudecate de PSD. La Jitia, Iohannis a fost preferatul sătenilor dintr-o secţie, în timp ce alte două a fost adjudecate de Ponta. Jitia are primar PNL, Ion Gheorghiţă.

Iohannis a “spart” la Răcoasa

În Păuneşti, localitate condusă de primarul Gheorghe Popa de la PDL, candidatul dreptei a fost preferatul păuneştenilor din două secţii, din totalul de cinci secţii. Dreapta a izbândit şi într-o secţie din comuna pesedistă Răcoasa. La Reghiu, localitate din colegiul Dumitreşti al lui Săpunaru, plecarea primarului Răduţă Macovei la PSD nu a adus nicio surpriză pentru PNL. Ponta a fost câştigător. Pe modelul Jariştea-Homocea, agonie şi extaz, alţi doi primari liberali au jucat în maniere diferite. La Sihlea, localitate PNL condusă de Ene Stoica, Iohannis nu a câştigat nicio secţie din cele patru. În schimb, la Slobozia Bradului, unde primăria este condusă de liberalul Valerică Zamfirescu, Iohannis a câştigat şase secţii.

Ţifeşti: când voturile se împart între Elena şi Klaus, ajung la Ponta

Surprize, surprize s-au înregistrat şi la Ţifeşti, comună condusă de primarul democrat liberal Gabriel Postolache, care este şi preşedinte al Fundaţiei Mişcarea Populară. Cu toate că majoritatea se aştepta ca aici să defileze fără probleme candidata PMP, Elena Udrea, surpriză! La numărarea voturilor din cele cinci secţii, una a fost câştigată de Iohannis şi restul de Victor Ponta. Totuşi, n-au fost foarte puţine nici voturile adunate pentru Elena Udrea, surse politice spunând că la Ţifeşti campania s-ar fi împărţit pentru Udrea şi Iohannis. Totuşi, efectul de bumerang a făcut ca Ponta să adune cele mai multe voturi în majoritatea secţiilor.

La Urecheşti s-au votat gropile

La Urecheşti, comună condusă de un edil democrat liberal, Nistor Bratosin, Iohannis a câştigat ambele secţii de votare. Asta în ciuda protestelor de vineri ale localnicilor, care îl acuzau pe Marian Oprişan de la Consiliul Judeţean că nu le repară drumurile. La Vizantea Livezi, localitate condusă de Fănică Ciobotaru, din cele cinci secţii, două au fost câştigate de Iohannis, restul de candidatul stângii, Victor Ponta. Iohannis a fost preferat şi într-una din cele şapte secţii de votare de la Vânători.

Rezultate la nivel naţional

La nivel naţional, rezultatele din primul tur al alegerilor au fost următoarele: Victor Ponta, 40,33%
Klaus Iohannis, 30,44%
Călin Popescu Tăriceanu, 5,40%
Elena Udrea, 5,18%
Monica Macovei, 4,46%
Dan Diaconescu 3,99%
Corneliu Vadim Tudor, 3,66%.

În Focşani, Victor Ponta a obţinut 37,3%, iar Klaus Iohannis 31,8 % din voturi. În judeţul Vrancea, prezenţa la urne a fost de 51,4%. Numărul voturilor valabil exprimate a fost de 159.205, 97,13%, iar voturile nule au reprezentat 2,86%. Au votat pe tabele un număr de 15.916 alegători, iar cu urna mobilă 2.203 de persoane. Numărul total al persoanelor aşteptate la urne a fost de 318.290. (Iulia CREŢU)

Rezultate alegeri prezidenţiale Vrancea
Victor Ponta - 49,95%
Klaus Iohannis - 26,82
Elena Udrea -  5,71%
Dan Diaconescu  - 5,41%
Corneliu Vadim Tudor - 3,57%
Călin Popescu Tăriceanu - 3,33%
Monica Macovei - 2,81%
Teodor Meleşcanu – 0,94%
William Brânză - 0,60%
Hunor Kelemen  - 0,39%
Gheorghe Funar – 0,34%
Constantin Rotaru – 0,30%
Zsolt Szilagyi  - 0,15%
Mircea Amariţei – 0,12%


Fisiere atasate

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 9

Adaugă comentariu
din marasesti, acum 3459 zile, 10 ore, 23 minute, 36 secunde
se mira cineva de rezultatul acl-ului la marasesti ? ...nu e de mirare , e absolut normal ! imaginea acl-ului la marasesti este dragan , ce vreti mai mult?
nelu c., acum 3463 zile, 13 ore, 45 minute, 10 secunde
Sa vedeti cum aduce oamenii la Ve tare cu iohanis domnu rimar de la ciorasti si cum le promite multe daca votam acl. Sa va duceti in turul 2 sa vedeti
Vizantea, acum 3463 zile, 14 ore, 56 minute, 56 secunde
Se pare ca in comuna Vizantea bate vantul schimarii.Dupa atatia ani de PNL ne orientam spre PSD.Asa e cand dupa ani de guvernare nu se schimba nimic in comuna, iar edilii nu isi vad decat de propriile citeste integral
etiennelegrand, acum 3463 zile, 17 ore, 32 secunde
ne mai miram ca Vrancea e pintre judetele cele mai putn dezvoltate, asa locuitori as nivel de dezvoltare!
didi, acum 3463 zile, 17 ore, 4 minute, 40 secunde
simti ca romania se trezeste din prostie si da intr-o betie morbida cu imagini gen "romania lucrului bine facut"....ce idiotenie tipic propagandista...ce daca era un candidat din arabia citeste integral
sandu, acum 3463 zile, 17 ore, 24 minute, 53 secunde
Ba da-l dracu ca nici nu-l stim ai scrie si a-i pronunta numele corect!!!
Costi, acum 3463 zile, 18 ore, 20 secunde
Oare cei care voteaza Ponta stiu care este planul PSD, daca aceasta ciuma sinistra acapareaza toata puterea in Romania? La o lectura mai profunda a declaratiilor si a programului de tara, putem citeste integral
wolf, acum 3463 zile, 21 ore, 26 minute, 5 secunde
Doamna Cretu , echipa lui Neculai Ionescu , penalul primar al com. Homocea de la P.N.L.si coordonator al campaniei candidatului A.C.L.-iOHANNIS KLAUS-WERNER,pentru zona de nord a judetului citeste integral
Grigore, acum 3463 zile, 22 ore, 58 minute, 8 secunde
Felicitari Jaristea si felicitari edilului Catalin Toma pentru rezultate ! Memorati doua cuvinte "Iahannis Presedinte !"
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.