Jurnalism cetatenesc

Vrancenii despre nefuncţionarea cardului de sănătate: „un atentat la sănătatea naţională”

Cristina DASCĂLU
6 nov 2016 3209 vizualizări
Cardul de sănătate a creat, săptămana trecută, din nou, probleme medicilor din întreaga ţară. Se pare că de vină ar fi componentele hard-ware vechi ale sistemului informatic. Deşi CNAS a anunţat că a rezolvat problema, potrivit medicilor de familie, sistemul a funcţionat cu intermitenţe toată săptămana trecută.

Am întrebat focşănenii ce părere au despre blocajul sistemului cardurilor de sănătate şi în ce măsură îi afectează disfuncţionalităţile sistemului. 

 

Andreea Tofan, make-up artist, 25 de ani, Focşani

„Din punctul meu de vedere, ideea cardurilor de sănătate este una extraordinară, dacă s-ar şi utiliza corect. Sincer, nu ştiam faptul că nu au funcţionat cardurile săptămana aceasta, însă, din păcate nu mă miră acest fapt pentru că m-am întalnit de multe ori cu situaţia de a nu putea folosi cardul: fie că nu mergea "sistemul", fie diverse motive mai puţin relevante pentru cineva care are nevoie de card în acel moment. Toate aceste scuze se traduc pentru mine în nepăsare faţă de locuitorii acestei ţări. Cred că ar trebui lucrat atat la sistemul operaţional, cat şi la instruirea persoanelor care le utilizează şi chiar la educarea populaţiei, de ce nu? Cu siguranţă sunt persoane care încă nu au intrat în posesia acestor carduri. Consider că ar fi benefică utilizarea obligatorie a cardului chiar şi la farmacii. Cand mergi pentru o răceală să te trateze farmacistul, de ce să nu existe un istoric atat al pacientului în caz de alergii etc, ba mai mult decat atat, numele farmacistului care îţi recomandă medicamentele?! Dar la noi, nici medicii în caz de vreo greşeală nu îşi asumă decesul unui pacient, ce speranţe avem să existe transparenţă şi cunoaştere pentru pacienţi? Oamenii chiar suferă din cauza acestei nepăsări, dar cui îi pasă?”

 

 

 

 

 


Dănuţ Belu, profesor de religie, 28 de ani, Urecheşti

„Aproape în orice domeniu, sistemul e de vină... Sistemul e vulnerabil. Sistemul e prost. Şi e normal, într-o ţară anormală, orice sistem se blochează. Părerea mea e că nu eram noi pregătiţi pentru cardurile de sănătate. Suntem o ţară săracă (economic) şi marile puteri fac ce vor cu noi. Experimente... Cardul de sănătate este un alt experiment. După ce că sistemul medical e la pământ şi toate merg prost în ţara asta (din cauza politicilor socio-liberale eronate...) noi altceva nu aveam de introdus în afară de carduri. Toate sunt perfecte, numai asta lipsea. Deci cardurile de sănătate nu sunt rele, dar au fost introduse ori prea devreme, ori într-un mod gândit cu picioarele. Cardul de sănătate e un moft. Hai să avem şi noi ceva ce au alţii! Dar noi avem infrastructura, economia, industria, agricultura şi turismul aproape de zero... Noi din păcate punem accent pe un număr, pe o fişă, pe un CNP, pe un cod, pe un card... nu pe persoană, pe om, pe suflet... şi cu card şi fără card, identitatea umană are un rost. Omul nu e un card, ci un pacient sau un bolnav. Iar dacă vrem să fim în rând cu lumea bună şi să avem carduri de sănătate, mai bine să punem la punct respectul faţă de om. Când nimic nu merge în ţara asta, e normal să se blocheze sistemul. Care sistem? Sistemul corupt, logic.”

 


Georgiana Buzatu, medic dentist, 26 de ani, Focşani

„Nefuncţionalitatea cardurilor de sănătate reprezintă o piedică pentru desfăşurarea în condiţii optime a actului medical, fie că vorbim despre medicina generală, fie despre medicina dentară. În cabinetul stomatologic consecinţele se răsfrang asupra pacienţilor, care nu pot beneficia de tratament compensat sau gratuit, în funcţie de manoperă. Soluţia, în opinia mea, ar fi perfecţionarea sistemului informatic, pentru ca astfel de situaţii să nu se mai repete.”

 

 

 

 

 

 

 


Constantin Riciu, agent vanzări, 27 de ani, Focşani

„Din cate ştiu, acest sistem a costat peste 20 de milioane de euro la momenul implementării lui, ceea ce nu este deloc puţin, iar statul sau reprezentanţii lui nu au ştiut să gestioneze achiziţia şi clauzele privind mentenanţa sistemului. Este de neînţeles cum un sistem, chipurile elaborat de o firmă specializată în domeniu, să nu funcţioneze zile întregi, iar tu ca firmă ce ai creat acest sistem să nu ştii de unde apare problema şi cum să o remediezi. Nu pot cataloga această nepăsare a statului decat ca fiind un atentat la sănătatea naţională. Este grav să nu poţi beneficia de serviciile medicale, în condiţiile în care unui roman i se opreşte aproximativ 10% din salariu pentru asigurări medicale. Eu nu pot să concluzionez decat astfel: prin plata asigurărilor medicale obligatorii ne semnăm sentinţa la moarte, asta dacă nu alegem să apelăm la serviciile medicale private.” (Sondaj realizat de Cristina DASCĂLU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.