Educație

Cei 11 absolvenţi cu nota 10 pe linie!

Silvia Vrînceanu Nichita
6 iul 2013 8040 vizualizări
Cu o singură excepţie, tinerii performeri cu zece pe linie provin de la şcolile din Focşani şi spun că succesul lor se datorează muncii şi perseverenţei.Inspectoratul Şcolar Judeţean a procedat total neprofesionist, dacă nu cumva chiar şi ilegal, avand în vedere importanţa subiectului pentru mii de copii şi părinţi, dand presei dependente politic, încă de joi, ierarhia mediilor de admitere la liceu.In perioada 5-9 iulie se completează opţiunile în fişele de înscriere

11 tineri elevi din Vrancea nu au nici o emoţie la admitere pentru că au obţinut nota maximă atat în timpul celor patru ani de gimnaziu cat şi la Evaluarea Naţională. Ceea ce înseamnă că vor intra fix la ce liceu şi profil îşi doresc. Copiii cei mai buni ai acestei generaţii, cel puţin după medii, sunt Alina Rodica David, Cristina Ramona Mateescu, Emma Roxana Mocanu, Elisabeta Paraschiv şi Vlad Teodor Ştefănescu, toţi de la Şcoala “Ştefan cel Mare” Focşani, Marina Raluca Baciu de la Şcola nr. 7, Adelina Cristiana Bălan de la Şcoala “Duiliu Zamfirescu”,Dana Cristiana Dima de la Liceul Teoretic “Emil Botta” Adjud, Andreea Lupu de la Şcoala “Anghel Saligny”, Florina Nicoleta Marin, de la Şcoala “Ion Basgan” şi Mihnea Andrei Nistoroiu, de la Colegiul “Al. I. Cuza”. Inspectoratul Şcolar Judeţean a dat publicităţii ieri, după ora 14.30, ierarhia mediilor de admitere la liceu, cuprinzand atat situaţia defalcată a notelor celor 2.764 de candidaţi la Evaluarea Naţională cat şi media rezultatelor de la cele două probe, respectiv media claselor V-VIII. Aşa cum spuneam, 11 copii au obţinut media 10 curat. Dintre aceştia cinci sunt de la Şcoala “Ştefan cel Mare” ceea ce spune multe despre calitatea educaţiei la această unitate. De asemenea, dintre “zecişti” doar doi sunt băieţi. Doar primii 50 de copii au reuşit să obţină o notă de minim 9 şi 90 de sutimi. Totodată, circa 700 de copii au reuşit să obţină minim 9 la media de admitere. Mai puţin de 150 de copii au luat note sub 5 în vreme ce doar nouă copii nu au reuşit să ia nici măcar nota 4.


Inspectoratul Şcolar – corigent la corectitudine


Decidenţii din Inspectoratul Şcolar Judeţean au procedat total neprofesionist, dacă nu cumva chiar şi ilegal, avand în vedere importanţa subiectului, dand exclusiv presei dependente politic ierarhia mediilor de admitere la liceu încă de joi. Aceste informaţii au fost publicate în ediţia print a ziarului înainte ca Ministerul Educaţiei Naţionale să dea publicităţii ierarhia oficială, potrivit regulamentrului care guvenează acest examen. Practic, cine a dorit să afle ierarhia înainte de termenul oficial a fost nevoit să cumpere ziarul afiliat PSD, principalul partid de guvernămant, fapt care arată complicitatea dintre cei de la putere şi ziarul afiliat. De altfel, nu-i prima dată cand acest lucru se întamplă şi nici singura instituţie care lucrează în mod indirect în interesul lui Marian Oprişan şi nu al vrancenilor. Ziarul de Vrancea îşi rezervă dreptul de a reclama autorităţilor naţionale din Educaţie “vanzarea” acestor informaţii, avand în vedere că oficialii Inspectoratului Şcolar neagă că ar fi furnizat lista înainte ca Ministerul Educaţiei să o aprobe. Contactată ieri, şefa Inspectoratului Şcolar, Vasilica Zaharia, a susţinut că “scurgerea de informaţii” s-a făcut peste capul ei. Profesoara a promis că va face cercetări şi va reveni cu explicaţii, fapt care, evident, nu s-a mai întamplat.


Ce zic “zeciştii” despre performanţele lor


Elevii care au obţinut media 10 la admitere spun că munca, perseverenţa, determinarea dar şi profesorii pe care i-au avut la clasă i-au adus în topul celor mai buni. De exemplu, Mihnea Andrei Nistoroiu, de la Colegiul “Al. I. Cuza”, fiul unui militar din Focşani, a performat pe parcursul gimnaziului la multiple concursuri şi olimpiade, iar nota finală 10 nu a mirat pe nimeni. Emma Mocanu, de la “Ştefan cel Mare”, spune că performanţa sa este rezultatul a multor ani de muncă, deoarece nimic nu se poate obţine pe căi uşoare, după cum insistă ea. Copii cu care am stat de vorbă au remarcat lejeritatea subiectelor de anul acesta, în special la matematică. Alina David, o altă “zecistă” care a ales profilul de matematică-informatică al Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu” din Bucureşti, spune că “examenul a fost foarte simplu” şi că îşi dorea mai multă provocare. Tanăra a ales să studieze în Capitală pentru a putea lua un start mai bun spre “oriunde”, după cum ne-a spus. “În orice caz, nu în Romania! Vreau să am un job care să-mi permită să călătoresc foarte mult. Vreau să studiez mate-info intensiv dar nu mă văd 24 din 24 de ore în faţa unui calculator”, ne-a spus Alina. Ea ţinut să-i mulţumească dirigintei sale, Lenuţa Drăguşanu, dar şi învăţătorului Lucian Neagu, doi oameni excepţionali, care ştiu să motiveze copiii din fiecare generaţie. Şi mama puştoaicei, Nicoleta David, spune că Alina a fost supărată din pricina lejerităţii subiectelor, pe motiv că notele nu o să arate diferenţa între copii care au învăţat constant şi cei care trag tare pe ultima sută de metri. Şi Vlad Theodor Stefanescu, care vreea să studieze la Colegiul Unirea, spune că tot ce a reuşit a fost posibil prin muncă, dar adaugă că examenul e doar o problema de atitudine. Cat de greu e să iei 10 pe linie? "Nu este imposibil, dar trebuie să depui efort şi să te axezi mai mult pe materiile respective", spune Vlad, care vrea să aleagă între a fi medic sau programator.


Atenţie la fişele de opţiuni


Ca de obicei, colegiile „rivale” „Al. I. Cuza” şi „Unirea” vor lua şi anul acesta „spuma” absolvenţilor ciclului gimnazial, însă nici Liceul Pedagogic „Spiru Haret” sau Colegiul Economic „Mihail Kogălniceanu” vin din urmă. De exemplu, în 2012, ultimul admis la CNU a avut nota 9.25 la mate-info, 9, 65 la Ştiinţe ale Naturii, 9,12 la Ştiinţe Sociale şi 9,08 la Filologie. La CNC, în schimb, ultima medie de admitere la mate – info a fost anul trecut 8,82, la Ştiinte ale naturii 8,59, la Filologie ultima medie a fost 8,44, iar la Ştiinţe sociale 8,53. Cum anul acesta notele sunt mult mai mari este bine ca elevii să-şi cantărească foarte bine şansele şi să pună cat mai multe opţiuni pentru admiterea computerizată. Aşadar, elevii au de “reflectat, comparat şi trecut optiuni, fix în ordinea dorintelor. Ca şi cum ai avea media 10 şi ai scrie toate optiunile în ordinea preferinţelor!”, după cum îi sfătuieşte profesorul Cornel Noană pe viitorii liceeni. Potrivit calendarului admiterii în clasa a IX-a, învăţământ liceal de stat pentru anul şcolar 2013/2014, în perioada 5-9 iulie va avea loc completarea opţiunilor în fişele de înscriere de către absolvenţii clasei a VIII-a. Elevii vor completa fişele, apoi vor aştepta afişarea ierarhiei. Calendarul admiteriiRepartizarea computerizată în licee va avea loc în trei etape. În prima etapă de admitere, la care se pot înscrie candidaţii din seria curentă, precum şi cei din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului şcolar 2013 - 2014, repartizarea computerizată va avea loc în 16 iulie. Listele cu candidaţii vor fi afişate în 17 iulie la şcolile în care elevii au învăţat şi la liceele la care au fost repartizaţi, iar până în 26 iulie pot fi depuse dosarele de înscriere. A doua etapă de admitere va avea loc în perioada 17 iulie - 1 august. Candidaţii repartizaţi vor putea depune dosarele de înscriere la licee în perioada 25-26 iulie. În 26 iulie, liceele vor transmite situaţia locurilor rămase libere în urma neînscrierii candidaţilor admişi în cele două etape, iar în perioada 29 iulie - 1 august vor fi rezolvate, de către comisia judeţeană de admitere, situaţiile speciale, respectiv cele privind candidaţii care nu şi-au depus dosarele de înscriere în termen şi cei care nu au participat la primele două etape. În etapa a treia de admitere în licee, repartizarea computerizată va avea loc în 5 - 6 august, pentru elevii care nu au participat la nicio repartizare, care nu au fost repartizaţi în etapele anterioare, care nu s-au înscris în perioada prevăzută de metodologie sau care şi-au încheiat situaţia şcolară mai târziu. (Silvia VRÎNCEANU, Sorin TUDOSE)


Pe portalul www.ziaruldevrancea.ro, aveţi lista integrală cu mediile obţinute de elevii vranceni.


05.07.2013-ora 15,00: Absolventi, ierarhia finala mediilor de admitere la liceu!

 

Inspectoratului Şcolar Judeţean a procedat total neprofesionist, dacă nu cumva chiar şi ilegal, avand în vedere importanţa subiectului, dand presei dependente politic ierarhia mediilor de admitere la liceu încă de ieri. Inspectoratul Şcolar Judeţean a dat publicităţii în această după amiază, după ora 14.30, întreaga ierarhie a mediilor de admitere la liceu, anul şcolar 2013-2014, publicand pe site-ul instituţiei atat situaţia defalcată a notelor celor 2.764 de candidaţi la Evaluarea Naţională cat şi media rezultatelor de la cele două probe, respectiv media claselor V-VIII. 11 copii au obţinut media maximă -zece curat. Dintre aceştia cinci sunt de la Şcoala Generală “Ştefan cel Mare” ceea ce spune multe despre calitatea învăţămantului la această unitate şcolară. De asemenea, dintre aceşti copii cu notă maximă doar doi sunt băieţi, iar restul fete. Doar primii 50 de copii au reuşit să obţină o notă de minim 9 şi 90 de sutimi. Totodată, circa 700 de copii au reuşit să obţină minim 9 la media de admitere. Mai puţin de 150 de copii au luat note sub 5 în vreme ce doar nouă copii nu au reuşit să ia nici măcar nota 4. În ataşament aveţi lista integrală cu mediile obţinute de elevii vranceni, care este extrem de utilă pentru completarea opţiunilor la admiterea în liceu. (S. T.)


Nota redacţiei - Precizăm că reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean au procedat total neprofesionist, dacă nu cumva chiar şi ilegal, avand în vedere importanţa subiectului, dand presei dependente politic ierarhia mediilor de admitere la liceu încă de ieri. Aceste informaţii au fost publicate în ediţia print a ziarului înainte ca Ministerul Educaţiei Naţionale să dea publicităţii ierarhia oficială. Practic, cine a dorit să afle ierarhia a fost nevoit să cumpere ziarul afiliat PSD. De altfel, nu-i prima dată cand acest lucru se întamplă şi nici singura instituţie care lucrează în mod indirect în interesul lui Oprişan şi nu al vrancenilor. Ziarul de Vrancea îşi rezervă dreptul de a reclama autorităţilor naţionale din Educaţie “vanzarea” acestor informaţii, avand în vedere că oficialii Inspectoratului Şcolar neagă că ar fi furnizat lista înainte ca Ministerul Educaţiei să o aprobe.


Fisiere atasate

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Cosmy de la Paunesti , acum 3949 zile, 5 ore, 19 minute, 39 secunde
Munca devotament si dorinta de a depasi anca un nivel antr-o lume in care esti inconjurat peste masura de obscuritate de prost gust si o zeflemie peste limite.Si totusi nu putem decat sa le multumim citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.