Educație

Elevii vranceni au dus “Lada de zestre” în direct la Radio Antena Satelor

Ziarul de Vrancea
21 apr 2016 1042 vizualizări
Elevii vranceni au participat la o emisiune radiofonică unde, timp de o oră, au vorbit despre tradiţiile din Vrancea u evenimentul face parte din cadrul unui proiect intitulat “Lada de zestre” iniţiat de Palatul Copiilor Focşani

16 elevi vranceni, însoţiţi de cinci cadre didactice, au avut parte miercuri de o experienţă inedită în viaţa lor: participarea la o emisiune radio, în direct, difuzată de Radio Antena Satelor , realizată de Polina Gheorghe, redactor muzical. Copiii de la Palatul Copiilor Focşani, Cluburile Copiilor Odobeşti şi Panciu, precum şi de la Şcoala Tamboieşti au vorbit despre activităţile de la cercurile pe care le frecventează, de la şcoală, precum şi despre tradiţiile şi obiceiurile din zona Vrancei. Experienţa a fost una deosebită pentru copii, fiind prima lor vizită într-un studio media şi prima emisiune în direct. „Participări la emisiuni radio noi am mai avut, dar telefonic, nu la microfon în studio. Copiii au fost spontani şi le-a plăcut foarte mult. La Radio Romania au cantat melodii populare specifice folclorului vrancean, au recitat, au spus ghicitori şi au povestit despre tradiţiile şi meşteşugurile din diferitele zone ale judeţului Vrancea. Au vizitat studiourile din incinta radioului,  au vorbit cu redactorii şi majoritatea copiilor au spus că le-ar plăcea să lucreze aici”, ne-a spus Didina Mocanu, directorul Palatului Copiilor Focşani, cea care a avut această idee. Tot miercuri, copiii vranceni au partcipat la un schimb de experienţă cu cei care frecventează Palatul Copiilor din Bucureşti şi au vizitat Biserica Radu-Vodă. Vizita din Capitală a continuat desfăşurarea proiectului educaţional „Lada de zestre” organizat de Palatul Copiilor Focşani la iniţiativa directoarei Didina Mocanu, avand ca instituţii partenere Clubul Copiilor Odobeşti, Clubul Copiilor Panciu şi Şcoala Gimnazială Tâmboieşti.  Colaboratori în cadrul acestui proiect sunt profesorii Octavia Jora, Sorina Negrei, Lenuţa Panaete, Maria Cristescu, Ana Gavrilescu. Scopul acestui proiect l-a constituit identificarea valorilor istorice locale şi conştientizarea copiilor privind rădăcinile neamului nostru, precum şi promovarea tradiţiilor şi obiceiurilor locale.

Poartă deschisă de transmitere a tezaurului folcloric

„Proiectul «Lada de zester» este o poartă deschisă de transmitere şi de perpetuare a tezaurului nostru folcloric în rândul elevilor. Prin acest proiect ne-am propus să valorizăm tradiţiile şi obiceiurile poporului nostru în contextul actual socio-cultural. Tradiţiile noastre, moştenite din moşi-strămoşi, dorim să fie preluate şi transmise următoarelor generaţii, pentru a sădi în inimile copiilor dragostea pentru frumos şi autentic, armonie, graţie, ritm. Dorim să învăţăm elevii să aprecieze frumuseţea portului popular, a cântecului românesc, a meşteşugurilor tradiţionale atât de mult apreciate în ţară cât şi în afara ei. De aceea am considerat oportun acest proiect educaţional în vederea evidenţierii valorilor, tradiţiilor şi obiceiurilor româneşti, prin care cultivăm de la cea mai fragedă vârstă sentimentul de apartenenţă, de iubire şi dragoste pentru rădăcinile şi valorile poporului roman”, ne-a spus profesoara Didina Mocanu. Proiectul “Lada de zestre” este parte a unui proiect educaţional mai amplu, desfăşurat de caţiva ani la Palatul Copiilor Focşani, intitulat “Şezătoare la Didina”. (M. VLĂDESCU)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.