Educație

Spectacol de… culoare la Ateneul Popular de Ziua Romilor

Ziarul de Vrancea
8 apr 2016 2776 vizualizări
Elevii de etnie romă din Vrancea au petrecut de ziua lor printr-un spectacol ce a adus în prim-plan tradiţiile lor

Elevii de etnie romă din Vrancea au sărbătorit vineri la Ateneul Popular “Maior Gh. Pastia” Focşani Ziua Internaţională a Romilor. Cateva sute de copii de etnie  romă din unităţile de învăţămant din judeţ, cu populaţie şcolară numeroasă provenind din această categorie, au urcat pe scenă, în cadrul unui spectacol ce a adus în prim-plan tradiţiile romilor. Elevi din localităţile Slobozia Bradului, Tamboieşti, Jitia, Homocea, precum şi de la Centrul de Zi “Pinochio” din Panciu au dansat, au cantat, au recitat şi au interpretat scenete, premiate în final cu diplome şi daruri din partea Partidei Romilor „Pro Europa” , filiala judeţeană. De altfel, aceasta a premiat şi elevii care au ocupat locuri fruntaşe la faza judeţeană a Olimpiadei de limba romani în anii 2015 şi 2016, precum şi rezultatele de la faza naţională a olimpiadei din 2015.

Foto Turcitu Adi,recitand în limba romani

Spectacolul a fost organizat de Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ), prin inspectorul pentru minorităţi Maria Costache, Partida Romilor „Pro Europa”, Consiliul Judeţean şi Prefectura Vrancea. Valerică Ceobotaru, preşedintele Partidei Romilor, a vorbit despre importanţa zilei de 8 aprilie pentru romi şi despre semnificaţia culorilor steagului acestei etnii. “Este o zi în care trebuie să ne amintim că reprezentaţi o parte importantă a societăţii noastre. Aveţi dreptul la accesul la locuri de muncă, la condiţii mai bune de trai şi la educaţie”, le-a transmis romilor din Vrancea subprefectul Cristi Misăilă.

În Vrancea sunt 15.000 de romi

Spectacolul a fost deschis de elevii Şcolii Slobozia Bradului care au interpretat imnul romilor „Gelem, Gelem” şi au ridicat sala în picioare cu dansurile ţigăneşti pregătite de trupa “Khetaness”, sub îndrumarea profesorului Auraş Gugoaşe. Nu au lipsit nici dansurile populare aduse pe scenă de elevii Şcolii Tamboieşti şi ai Şcolii Jitia. Calităţile actoriceşti ale elevilor au fost puse în valoare în cadrul catorva scenete, Hohote de ras fiind starnite în sală de elevii de la Slobozia Bradului cu piesa “Căldură mare”, de I. L. Caragiale, sub îndrumarea profesoarei Calciu Viorica, şi de elevii de la Jitia care au jucat în “Fata babei şi fata moşneagului”,  sub îndrumarea soţilor Petruţa şi Gabriel Lalu. Tot la secţiunea teatru, elevii din Tamboieşti au jucat, cu mult talent, piesa “Cartea contra internetului”, sub îndrumarea profesoarei Corina Antonache, iar cei din Homocea au adus pe scenă “Prăjitura în şatră”, coordonaţi fiind de profesoara Ramona Munteanu.

Spectacolul a fost prezentat de Arun Durancea, solist vocal al Casei de Cultură din Tecuci, acesta interpretand, alături de Larisa Dinu din Slobozia Bradului, imnul romilor, dar şi alte cateva melodii. După spectacolul de la Ateneul Popular din Focşani, care a durat mai bine de trei ore, momente dedicate Zilei Romilor s-au ţinut în toate localităţile în care există comunităţi însemnate de etnie romă. Ziua Internaţională a Romilor este sărbătorită pe 8 aprilie întrucât la această dată în 1971, la Londra, a fost creată Uniunea Internaţională a Romilor. Atunci a fost adoptat cântecul “Gelem, Gelem” ca imn al romilor de pretutindeni şi steagul Romilor . În România se marchează ziua de 8 aprilie ca “Sărbătoare a etniei Romilor din România”, adoptată de Parlamentul României, prin lege. În Vrancea trăiesc în jur de 15.000 de romi. (Mihaela VLĂDESCU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.