Educație

Dumitru, "copilul" de 44 de ani uitat de toţi, şi-a recăpătat pensia

Silvia Vrînceanu
19 iun 2015 2195 vizualizări
In urma demersurilor făcute de Ziarul de Vrancea, autorităţile i-au redat drepturile pierdute în 2011 După ce timp de patru ani de zile a trăit fără niciun fel de venit, Dumitru Olaru, un bărbat de 44 de ani, din satul Ciuşlea, care suferă de handicap grav, din naştere, îşi recapătă drepturile pierdute din pricina lipsei de comunicare dintre instituţiile statului.

Asta după ce Ziarul de Vrancea a relatat despre cazul său revoltător, ca urmare a sesizării făcute de o vecină miloasă. "După ce aţi scris dumneavoastră în ziar, s-a rezolvat situaţia fratelui meu. A fost dus la Comisia de expertizare a persoanelor cu handicap de la Focşani, unde a fost reîncadrat şi a primit din nou certificat de handicap, urmând să-şi recapete şi pensia pierdută. De asemenea, pentru că fratele meu este grav bolnav, eu voi fi însoţitorul său permanent şi voi fi angajat ca asistent personal de primărie. Eu şi până acum am avut grijă cu credinţă de el, dar este mai bine dacă voi avea un salariu să ne putem descurca mai uşor", ne-a spus fratele lui Dumitru Olaru, care ne-a sunat ieri la redacţie pentru a ne mulţumi pentru că am ajutat la soluţionarea cazului său. Născut cu paralizie cerebrală şi infirmităţi fizice grave, bărbatul din satul Ciuşlea a rămas fără pensie de handicap din 2011 pentru că nu a putut să se teleporteze la comisia de expertizare a persoanelor cu handicap de la Focşani.Dumitru Olaru s-a născut cu o tetrapareză spastică pe fond encefalopatic. Paralizia cerebrală i-a afectat nu doar intelectul ci şi cele patru membre, fiind dependent permanent de îngrijirea altor persoane. Drama omului s-a agravat în 2011, atunci când s-au reanalizat certificatele de handicap emise pe ochi frumoşi unor oameni care nu erau chiar atât de handicapaţi precum scria prin certificate. Cum mama bărbatului, care îl îngrijea de mic, a decedat, fratele său nu a putut răzbi de unul singur prin hăţişurile birocraţiei pentru a-i recupera pensia. Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) şi Primăria comunei Garoafa au fost sesizate de Ziarul de Vrancea cu privire la acest caz disperat şi împreună au început demersurile pentru ca Dumitru Olaru să-şi recapete drepturile pierdute din pricina birograţiei şi a comodităţii instituţionale. "Cazul este rezolvat", ne-a transmis şi Daniela Nicolaş, directorul DGASPC Vrancea, care a dispus şi plata drepturilor financiare restante pentru perioada cât indemnizaţia a fost suspendată. Echipa mobilă a instituţiei s-a ocupat de cazul lui Dumitru Olaru, astfel că familia a scăpat de povara transportului pentru îndeplinirea tuturor formalităţilor legale. Fratele lui Dumitru a promis că atunci când va primi banii va igieniza şi locuinţa. Articolul publicat de ziarul nostru pe 12 iunie s-a dorit a fi şi un semnal de alarmă la adresa comunităţilor locale care tratează adesea cu indiferenţă cazurile de acest fel. (Silvia Vrînceanu)

Cittii si 

Satul unde omenia trage să moară! Dumitru, "copilul" de 44 de ani uitat de toţi după ce i-a murit mama

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
urloiu valentin, acum 3254 zile, 13 ore, 24 minute, 2 secunde
Acesta este unul din cazurile care sint in Vrancea noastra pitoreasca. Sint multe persoane care merita ajuorul cuvenit si nu il iau, iar altii iau ajutor degeaba ba iau si bani pe proiecte cu albine, citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.