Educație

Promovabilitate de invidiat la proiectul “Meditaţii la biserică”

Ziarul de Vrancea
9 iul 2014 2483 vizualizări
25 dintre elevii care s-au pregătit în Capela Militară din Focşani pentru bacalaureat au promovat examenul maturităţii, notele de 10 fiind mai multe decat anul trecut u proiectul, unic la nivel naţional, va continua şi anul viitor u "Nimic nu s-ar fi putut face fără doamnele profesoare cărora le mulţumesc”, ne-a declarat Mihaela Tătaru, manager de proiect la Fundaţia „Capela Militară – Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul”

28 de absolvenţi de liceu au avut şansa anul acesta să se pregătească gratuit pentru examenul de bacalaureat în cadrul proiectului caritabil intitulat “Pregătirea la biserică”. Proiectul a demarat în urmă cu un an, la iniţiativa părintelui Ionel Vrînceanu. Pus în practică de inimoasa voluntară Mihaela Tătaru, acest proiect şi-a finalizat o nouă etapă cu un bilanţ deosebit. 25 din cei 27 de absolvenţi de liceu incluşi în programul 2014 au promovat examenul maturităţii, şi nu oricum. Unii au medii foarte mari, iar la matematică, disciplina care îi sperie pe majoritatea candidaţilor, s-au obţinut trei note de zece. Lucrări perfecte au realizat elevii şi la alte discipline. Deşi numeroşi la început în acest proiect, elevii au fost triaţi pe parcurs în funcţie de nevoile şi dorinţa de a se pregăti cu adevărat pentru unul dintre cele mai importante examene din viaţa lor. Astfel, au rămas 28 de elevi care, zi de zi, în cursul săptămanii, după cursuri, au mers la Capela Militară – Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul, cadru în care caţiva profesori deosebiţi i-au ajutat să pătrundă tainele unor discipline pe care unii dintre ei le considerau greu de înţeles. Elevii au provenit de la Colegiul „Edmond Nicolau”, Colegiul Naţional „Unirea”, Liceul cu Program Sportiv, Liceul de Arte şi Liceul Pedagogic.

Topul notelor

Proiectul a fost premiat de Ziarul de Vrancea în cadrul Galei  „Fapte bune"

Rezultatele lor sunt pe măsura efortului depus, organizatorii acestui proiect realizand şi un top al notelor. Astfel, note de 10 au fost 3 la matematică obţinute de elevi ai Colegiului ”Edmond Nicolau”. Aceştia sunt: Valentin Lupu, Florina Filip şi Nicoleta Sandu. O lucrare perfectă, care a fost notată ca atare, a realizat şi Maria Hagiu la geografie, elevă a Colegiului Economic. De altfel, aceasta este şefa promoţiei celor care s-au pregătit pentru bac în cadrul proiectului „Pregătirea la biserică”, media Mariei Hagiu de la examen fiind de 9,53. Locurile următoare, ca medie, sunt ocupate de Valentin Lupu, 9,03, de la Colegiul „Edmond Nicolau” şi de Florina Filip, 8,96, de la Colegiul „Edmond Nicolau”. Unul dintre cei doi picaţi a avut note mari, de peste 7, la limba romană şi la matematică, însă a avut probleme biologie, în timp ce unul dintre absolvenţii 2012 a trecut la biologie, însă a avut probleme la matematică. Aceştia sunt însă optimişti şi vor să promoveze în toamnă pentru a arăta că nu s-au pregătit degeaba.

Profesori dăruiţi cauzei pe care o slujesc

Proiectul a fost derulat şi anul acesta prin Fundaţia „Capela Militară – Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul”, coordonată de părintele Ionel Vrînceanu. Sufletul proiectului, cea care a pus în practică ideea părintelui, este Mihaela Tătaru care a avut şansa, după cum spune, să întalnească oameni inimoşi şi dăruiţi meseriei. „Au venit foarte mulţi elevi, majoritatea din mediul rural, iar efortul lor a fost unul deosebit. Nu am fi reuşit fără dăruirea doamnelor profesoare care s-au implicat foarte mult şi a părintelui Vrînceanu. Sunt foarte mulţumită de notele obţinute, mai ales că anul trecut a fost un singur 10, iar anul acesta notele maxime au fost mai multe. Nimic nu s-ar fi putut face fără doamnele profesoare cărora le mulţumesc”, ne-a declarat managerul de proiect Mihaela Tătaru. Profesorii care au făcut voluntariat în cadrul acestui proiect sunt: Gherghina Felea – matematică, Aneta Popa – geografie, Constanţa Giurcan – istorie, Maria Ungureanu – limba romană şi Alina Seceleanu – biologie. 14 dintre tinerii care anul trecut au beneficiat de pregătirea gratuită la biserică sunt acum studenţi, unii chiar la facultăţi de prestigiu: Facultatea de Ştiinţe Politice din cadrul Universiţăţii Bucureşti, Academia de Studii Economice, Academia de Poliţie, Universitatea “Gh. Asachi” Iaşi, Facultatea de Geografie – Universitatea Bucureşti, Universitatea “Transilvania” Braşov, SNSPA, Facultatea de Inginerie Aerospaţială din cadrul Politehnicii Bucureşti sau Green College Bristol – Anglia. Proiectul derulat de Fundaţia „Capela Militară – Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” a fost premiat de Ziarul de Vrancea în cadrul Galei „Fapte bune”, anul trecut de Crăciun. Ne-am bucura dacă şi absolvenţii din acest an ar fi admişi la facultăţi importante, mai ales că unii chiar se pregătesc pentru Academia de Poliţie sau Politehnică. Ce se va întampla cu acest proiect în viitor? „Vom continua dacă ne va ţine Domnul sănătoşi”, ne spune Mihaela Tătaru. (M. VLĂDESCU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
mirela, acum 3583 zile, 4 ore, 35 minute, 17 secunde
Multumiri tuturor celor implicati in proiect,dar mai ales doamnelor profesoare!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.