Ultima oră

VIDEO!!! Aprecieri şi recunoştinţă pentru făcătorii de bine ai anului 2013

Ziarul de Vrancea
23 dec 2013 5866 vizualizări
Sambătă seară a avut loc Gala “Fapte bune”, organizată de Ziarul de Vrancea, în colaborare cu centrul Promenada.In cadrul evenimentului, au fost premiate cele mai frumoase iniţiative ale anului care se încheie zilele acestea.Preocuparea pentru binele şi pentru educaţia tinerilor, interesul pentru cultură în randul vrancenilor, dorinţa de revitalizare a vechiului oraş Focşani şi sporirea renumelui ţării în străinătate prin activităţi sportive - sunt cateva dintre proiectele premiate în cadrul Galei Faptelor Bune.Cele mai optimiste poveşti ale Galei vor apărea în Ediţia Veştilor Bune

Recunoştinţa pentru făcătorii de bine ai anului e cadoul nostru de Crăciun, din suflet pentru sufletele frumoase. Sambătă seară, la Promenada Mall din Focşani, a avut loc Gala “Fapte bune”, în care vrancenii care s-au remarcat prin fapte de binefacere în 2013 au fost scoşi la lumină, apreciaţi şi răsplătiţi cu aplauze, diplome, mulţumiri, îmbrăţişări şi zambete. Evenimentul s-a desfăşurat în cadrul Spectacolului Brazilor de Crăciun, de la Promenada, unde cumpărătorii au putut admira cei mai frumoşi pomi de iarnă realizaţi din materiale neconvenţionale – de la hartie şi panză, foi de carte pană la spaghetti. Douăzeci de fapte bune au fost premiate pentru impactul pozitiv pe care l-au avut asupra comunităţii, pentru dovezile de implicare socială şi pentru încercarea de a demonstra că iniţiativele frumoase nu sunt o utopie. Premiile au fost acordate de redactorul-şef al Ziarului de Vrancea, Silvia Vrînceanu, şi de directorul Corneliu Condurache, iar evenimentul l-a avut drept gazdă pe voluntarul Bogdan Gabor, coordonator al întregului proiect. Poveştile laureaţilor vă vor fi făcute cunoscute în ediţia specială a Ziarului de Vrancea din 28 decembrie, un “Ziar al veştilor bune”, menit să încheie anul într-o notă pozitivă. 

Teatru gratis, cadoul din cutia de pantofi şi biblioteca din gospodărie

Printre binefăcătorii premiaţi sambătă, se numără echipa organizatoare a Festivalului “Vin’ la Teatru”, un “festival de bunăvoie”, care a reunit peste 3.000 de spectatori la toate piesele puse în scenă. Prezent la gala de sambătă a fost actorul Mihai Cojocaru, director al festivalului, care a primit diploma în numele colegilor săi, alături de Dragoş Dragomir, partener în organizarea festivalului. Mihai este student la Pedagogie Teatrală şi a promis că va depune toate eforturile pentru ca vrancenii să se poată bucura de spectacole de teatru şi în 2014. Din echipa organizatoare, au făcut parte peste 30 de tineri inimoşi şi cu idei frumoase: Mihai Cojocaru, Elena Dumitrescu, Dragoş Dragomir, Diana Mereoiu, Ioana Alexandru, Oana Bogzaru, Emilia Rădulescu, Claudiu Statache, Mircea Giurcă, Sergiu Statache, Serena Ţenea, Maria Ion, Ana-Maria Raiu, Diana Mazilu, Bogdana Alexandrescu, Iulia View, Simona Delegeanu, Larisa Simion, Sorin Marius, Gabriel Chirilă, Adrian Dima, Emanuel Crivăţ, Rareş Neagu, Alexandru Caţavei, Ruxandra Dobre, Andreea Stanca, Claudia Ciolan, Asociaţia “Uniriştii”, toţi susţinuţi de Teatrul Municipal “Ghe. Pastia”.
Un premiu a revenit şi iniţiatorilor proiectului “Cadoul din cutia de pantofi” (www.shoebox.ro), o idee inedită prin care copiii năpăstuiţi se vor bucura, de Crăciun, de daruri nesperate. 172 de cutii de cadouri, oferite de oameni cu suflet nobil, au fost sortate şi distribuite, acolo unde a fost cea mai mare nevoie, de echipa de voluntari din trei membri: Oana Lepădatu, Mihăiţă Lepădatu şi Mirela Moldoveanu. Oana, cea care a ridicat diploma pentru întregul grup, a sosit la festivitate direct de la maternitate, unde livrase ultimul set de cadouri pentru nou-născuţi. Ideea aparţine unui clujean, care a pus-o în practică în 2007 şi care a propus ca proiectul să se desfăşoare şi în Focşani. Oana Lepădatu a declarat că doreşte să continue proiectul, poate cu ceva mai mult ajutor şi din partea altor voluntari, purtand credinţa că “avem nevoie de fapte bune, ca să ne definim ca oameni”.
La Şerbeşti, familia Doina, Mike, Daniel-Jon-Michael şi Honor-Maria Stratton a pus bazele unei biblioteci de weekend. ZdV a premiat această iniţiativă, iar diploma a fost înmanată dnei Stratton, însoţită la gală de copiii ei. Cititorii găsesc acolo peste 4.000 de volume, un muzeu al satului şi o casă memorială dedicată publicistului Simion Ghinea. Familia Stratton a amenajat şi un loc de joacă întins pe o suprafaţă de două hectare, un spaţiu cultural aparte, în grădină, printre pomi şi ciripit de păsărele.

Premii pentru îngerii păzitori ai copiilor “speciali”

Pentru eforturile depuse pentru îngrijirea a peste 40 de copii afectaţi de autism din toată regiunea, au fost premiaţi voluntarii de la Asociaţia “Speranţa Andradei” Focşani – Centrul Regional de Recuperare “Micul Prinţ”, condus de psihologul Alice Pruteanu. De la Fundaţia “Cartea Călătoare”, purtătorul de cuvant Gabi Dima, implicat şi în Proiectul “Micul Prinţ”, a reprezentat echipa care oferă şansa cunoaşterii pentru aproximativ 1.000 de nevăzători, accesibilizand filme, cărţi şi programe informatice. Fundaţia, condusă de Mircea Bucur, este singurul producător de carte audio în format Daisy din Romania, iar cărţile sunt disponibile pentru împrumut în 57 de biblioteci. Învăţătoarea Jana Ţigăeru a primit diploma acordată echipei de voluntari de la Centrul de zi “Dănuţ” din comuna Broşteni, deschis pe langă Parohia “Sfantul Gheorghe” din satul Pituluşa. Pe cat de nobil este scopul Centrului care îngrijeşte copii, pe atat de tristă este originea din care s-a desprins acest proiect generos; Centrul “Dănuţ” s-a născut după uciderea unicului copil al familiei preot Dorel şi Elisaveta Norocea.
Asociaţia “ABC Down” Focşani a primit Premiul “Fapte Bune” pentru truda integrării şi a promovării copiilor şi adolescenţilor diagnosticaţi cu Sindromul Down. Nominalizarea a venit pentru proiectul Caravana pe biciclete “Focşani Up Ride”, prin care tinerii cu Sindromul Down au ieşit la rampă şi li s-au evidenţiat calităţile. Scopul asociaţiei este formarea părinţilor ca specialişti pentru propriii copii. Oficial, în Vrancea, sunt înregistraţi 31 de copii afectaţi de Sindromul Down.

Interesul pentru trecut şi viitor, laureat la Gala “Fapte bune”

O diplomă de mulţumire a fost oferită jurnalistului ZdV Sorin Tudose, pentru proiectul FocşaniulVechi.ro – o colecţie virtuală de fotografii de altădată, menite să renască spiritul oraşului din perioada de dinainte de comunism. Proiectul reuneşte peste o mie de imagini cu oraşul şi cu focşănenii din alte timpuri. La evenimentul de sambătă seară, Sorin Tudose a mărturisit: “Mă bucur că am reuşit să transmit pasiunea mea catorva sute de focşăneni”, de asemenea pasionaţi să recupereze spiritul pierdut al urbei vrancene. Ilie Roşu, “maratonistul drapelelor”, a primit un premiu pentru implicarea în organizarea maratonului “Pe aici nu se trece!”, alături de Iulian Başturea, o competiţie cu specific vrancean dedicată eroilor căzuţi în bătăliile de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz, din Primul Război Mondial. Cei doi au urcat pe scenă pentru a mulţumi pentru aprecieri, iar Ilie Roşu şi-a exprimat public dorinţa ca anul viitor, pe vremea aceasta, să fie recunoscut ca al treilea maratonist roman care aleargă 100 de maratoane în jurul lumii. De asemenea, sportivul şi-a propus să devină primul maratonist roman care aleargă 100 de maratoane cu steagul Romaniei în mană, pentru că purtarea tricolorului în competiţii este emblema care l-a consacrat. Ilie Roşu a mărturisit că alergase deja 3.000 de kilometri în jurul lumii, cand a ajuns la concluzia că lipseşte, totuşi, ceva; atunci, a început să poarte drapelul Romaniei în mană în fiecare competiţie. De altfel, la gala de sambătă, maratonistul a scos din buzunarul de la piept steagul romanesc, acelaşi pe care l-a purtat în toată lumea.
Cu un premiu a fost distins inginerul Neculai Bogdan pentru ideea de a alcătui o adevărată grădină botanică în faţa unui bloc de pe strada Cuza Vodă. Grădina numără peste 60 de specii de arbori şi arbuşti. La premiere, inginerul a mărturisit că îi e teamă să se gandească la cum arată acum pădurile pe care el însuşi le-a plantat în Munţii Vrancei. Prin mana inginerului, care colaborează la pagina de Jurnalism Cetăţenesc a ZdV, au trecut peste 40.000 de hectare de “aur verde”.

Bunii samariteni pentru copiii vranceni

Preotul militar Ionel Vrînceanu a ridicat, alături de colaboratoarea sa principală Mihaela Tătaru, diploma oferită de echipa ZdV pentru proiectul “O şansă pentru fiecare”, un program prin care 23 de elevi au fost pregătiţi temeinic pentru Examenul de Bacalaureat. Proiectul s-a derulat sub egida Fundaţiei “Capela Militară Sfantul Prooroc Ilie Tesviteanul”. Cea de-a doua etapă a proiectului a debutat zilele astea, iar primii beneficiari sunt elevii care au picat la sesiunea din vară a examenului. Părintele Vrînceanu a spus că, prin acest proiect, încearcă să ducă mai departe fapta bună promovată de Domnul nostru Iisus Hristos.
Grădiniţa surorilor catolice Rosalba şi Teresa a primit, de asemenea, un premiu pentru fondarea Centrul Educativ “Ajutorul Creştinilor”, din Focşani, susţinut de Congregaţia Surorilor de Caritate “Don. F. Paolo Gravina”. Peste 40 de copii sunt educaţi în centrul catolic. Maica Rosalba, sosită tocmai de la Palermo, Sicilia, în Focşani, pentru a face fapte bune, a spus că încearcă să le ofere copiilor educaţie morală şi civică şi că tot ceea ce face îi umple sufletul de bucurie: “Adevărata mulţumire pentru ceea ce facem o primim de la Dumnezeu, pentru că El ne încredinţează copiii şi ne spune cum e bine să ne comportăm”.

Tinerii Vrancei – chemaţi să se afirme

“Telefonul Adolescentului” - o linie telefonică de consiliere, deschisă la iniţiativa psihologului Cătălina Maria Dascălu şi a colaboratorului ei Bogdan Gabor- a fost de asemenea recunoscută ca o faptă bună a anului 2013. Asociaţia “Tinerii Vrancei” – iniţiatoare a proiectului, a organizat în acest an Şcoala de vară “Nota zece pentru viitor”, la Gălăciuc, cu susţinerea companiei Pandora a familiei Simiz. Grupul “ACT”, format din caţiva bloggeri preocupaţi de rezolvarea problemelor sociale, a fost premiat pentru campanile umanitare dedicate copiilor orfani  şi adulţilor instituţionalizaţi din Vrancea. Diploma a fost înmanată lui Robert Drilea şi  Ionuţ Barbu, care au ţinut să precizeze că, în demersul lor, au fost susţinuţi şi de alţi oameni cu suflete bune. Tanăra Florenţa Necula, reprezentant al Asociaţiei “Pe aripile cunoaşterii”, a primit un premiu pentru ideea promovării tinerilor prin intermediul artei. Florenţa, absolventă a Facultăţii de Geografie, a avut şi ideea de a înfiinţa grupul “Artizan”, reinventand, în acest fel, lucrul manual. Adevăratele capodopere care ies din mainile artistelor care activează în cadrul grupului pot fi admirate zilele acestea la Promenada Mall. Iniţiatoarea clubului “Artizan” a povestit sambătă că primul milion de lei vechi necesar pentru organizarea de evenimente pentru asociaţie l-a strans din colectarea de deşeuri. Ea a mai declarat că se consideră dovada vie a faptului că, atunci cand ai un vis, trebuie să dai frau liber pasiunii.

O mană de ajutor din SUA pentru Vrancea
 

Lilly Pierce, preşedinta Fundaţiei Lillybud din Statele Unite ale Americii, a fost recompensată de Echipa ZdV pentru devotamentul arătat faţă de soldatul vrancean Florinel Enache din Gura Caliţei, rănit în Afganistan în 4 mai 2012. Soldatul-erou a fost internat aproape un an în Centrul Medical Militar Walter Reed, din statul american Maryland. Lilly s-a angajat să fie translator pentru Florinel, încurajandu-l pe el şi pe familia sa. În cadrul Galei “Fapte bune”, au fost recunoscute şi meritele dirijorului permanent al Orchestrei de Cameră “Unirea” din Focşani – Vincent Grüger, precum şi ale echipei care a făcut posibil acest proiect (Valentin Gheorghiţă/Liviu Topală), în anul 2009. Clubul Rotary Varana Focşani a fost premiat pentru proiectele umanitare dedicate îmbunătăţirii condiţiilor de spitalizare pentru mamă şi copil în judeţul Vrancea. Laureat a fost şi Costică Beşa, iniţiatorul Muzeului Rădăcina Vrancei, din Barseşti. Un premiu special, o diplomă de bun cetăţean, a fost acordată tinerilor Valentin Cantacea şi Nicuşor Ţigănuşu, elevi ai Colegiilor “Valeriu D. Cotea” şi “Traian Vuia” din Focşani. Cei doi sunt autorii unui gest normal, în principiu, dar din ce în ce mai puţin întalnit în societatea zilelor noastre. Ei au remis proprietarului un portofel plin cu bani găsit pe stradă, la începutul acestei luni. În schimbul acestui gest, proprietarul – domnul Crăciun – le-a oferit tinerilor o parte din suma care se regăsea în portofel.

Cinste lor, oamenilor cu iniţiative frumoase!

În cadrul evenimentului “Fapte Bune”, au performat pe scenă un cor de tineri colindători sosiţi de la Liceul “Ioan Slavici” din Panciu, elevii de la Centrul “Dănuţ”, coordonaţi de Jana Ţigăeru şi Elisaveta Norocea, dar şi copiii cu Sindrom Down, dornici să-şi afirme talentele. Tanărul Mohammad, fost concurent la emisiunea “Romanii au talent”, a avut două momente de sport şi de dans pe scenă primit cu multe aplauze. Un cantec de Crăciun a interpretat tanăra Lorena Muntenaş, iar Ovidiu Valcan a susţinut un moment de muzică folk, interpretand piesa “Noroc”, dedicată tuturor copiilor speciali prezenţi la eveniment. Echipa Ziarului de Vrancea le muţumeşte tuturor celor prezenţi la eveniment - laureaţi şi spectatori – şi încurajează repetarea unor asemenea dovezi de altruism, de generozitate şi respect faţă de semeni. Cinste lor, oamenilor cu iniţiative frumoase! Avem nevoie de voi toţi! (Grupaj coordonat de Alina-Elena VASILIU)


Maratonistul Ilie Roşu a venit la gală cu steagul Romaniei


Tanărul Mohammad, fost concurent la emisiunea “Romanii au talent”, a avut două momente de sport şi de dans pe scenă


Copiii de la Asociaţia ABC Down au arătat la Gala faptelor bune cat de speciali sunt

Părintele Ionel Vrînceanu a venit la Gala Fapte bune direct de la biserică, unde oficiase vecernia


Mihai Cojocaru şi Dragoş Dragomir – reprezentanţii echipei care a făcut posibilă organizarea Festivalului “Vin la

Florenţa Necula, reprezentant al Asociaţiei “Pe aripile cunoaşterii”, a primit un premiu pentru ideea promovării tinerilor prin intermediul artei

Nicuşor Ţigănuşu a primit diplomă de “bun cetăţean”, Alături de colegul său Valentin au remis proprietarului un portofel plin cu bani găsit pe stradă

Oana Lepădatu – unul dintre voluntarii care au adus la Focşani proiectul caritabil “Cadoul din cutia de pantofi”

Mai multe imagini pe contul de Facebook Echipa ZdV

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
Prezentare Paunesti , acum 3786 zile, 18 ore, 23 minute, 59 secunde
Stralucirea recunostintei, eleganta bunului gust alaturi de un decor spectaculos ......Rezulta un eveniment aparte meritat din plin de toti.Sarbatori fericite tuturor si un an nou mai bun...
Mirela Carmen, acum 3786 zile, 18 ore, 26 minute, 6 secunde
ma bucur ca inca mai exista oamenii care se mai gandesc si la alti nu doar la ei ....felicitari echipei ce a organizat evenimentul si mii de multumiri celor ce aduc fericirea oamenilor ce au atata citeste integral
Annie, acum 3786 zile, 18 ore, 27 minute, 52 secunde
Felicitari Echipei ZdV pentru frumoasa actiune organizata cu ocazia Craciunului. Abia astept sa citesc editia vestilor bune de care ati spus. Sarbatori fericite.
raduf, acum 3787 zile, 1 ora, 10 minute, 57 secunde
Voi sunteti cam politicieni aici. Lasati numai comentariile care va convin. Da de la Carrefour tot nu cumpar, sac.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.