Economic

Pro Agro: Nu există o politică fiscală coerentă care să-i încurajeze pe fermieri

Ziarul de Vrancea
27 mar 2017 957 vizualizări
Fermierii români nu beneficiază de o politică fiscală coerentă care să-i încurajeze să se asocieze şi să se înregistreze fiscal, a declarat luni preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor din Agricultură, Industria alimentară şi Servicii conexe din România - Pro Agro, Emil Dumitru, în cadrul conferinţei "Legume în spaţii protejate".

“Ne tot încurajaţi şi ne vorbiţi frumos despre asociere. Aproape că îmi plăcea ceea ce auzeam legat de asociere, dar lucrurile nu stau chiar aşa. Pentru că în continuare nu avem o politică fiscală coerentă prin care să-i încurajăm pe fermieri, pe legumicultori, să se înregistreze fiscal cu zero taxe, să se poată capitaliza şi, după, statul va putea să strângă mai mulţi bani”, a subliniat Dumitru. O altă problemă din sector este faptul că statul dă ajutor de minimis atât persoanelor fizice, cât şi persoanelor fizice înregistrate fiscal, iar astfel de demers creează o competiţie neloială în piaţă. “Pentru că unul pleacă cu roşia cu 9% TVA, în timp ce altul pleacă cu normă de venit. Unul plăteşte CASS, iar altul nu plăteşte CASS. Asta este realitatea agriculturii româneşti şi a legumiculturii”, a completat Dumitru. Dumitru a mai spus că fermierii români nu au avut timp să se capitalizeze. Preşedintele Pro Agro a subliniat faptul că se vorbeşte despre o legislaţie de încurajare a fermierilor pentru a se asocia. Un exemplu în acest sens l-a reprezentat adoptarea legii cooperativelor, care nu a fost pusă încă în practică. În ceea ce priveşte sectorul de legume, directorul general al Organizaţiei Interprofesionale Naţionale Prodcom Legume-Fructe din România, Aurel Tănase, susţine că acesta este sectorul cu cele mai mari facilităţi investiţionale din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală. “Trebuie să vedem cum facem, astfel încât în anul 2017- 2018 să putem să prindem cât se poate de multe fonduri şi să pornim nişte acţiuni care să se finalizeze cu rezultate pozitive”, a completat Tănase. În perioada 2015 – 2020, sunt alocaţi anual 13 milioane de euro din fonduri europene pentru susţinerea cultivării legumelor în spaţii protejate. Însă în 2015, fermierii nu au reuşit să acceseze decât 2,5 milioane de euro din cauza unor neînţelegeri.“Sunt multe probleme şi una dintre misiunile pe care le avem este să comunicăm pentru că din cauza lipsei de comunicare am pierdut foarte mult. În 2015, sectorul nostru pe sprijinul cuplat a avut 13 milioane de euro, din care peste 10,5 milioane de euro nu au fost absorbiţi de fermieri. De ce? Pentru că la timpul respectiv ne-am făcut datoria şi am cerut aceste fonduri. Dar pe o interpretare dată de Ministerul Agriculturii de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) reieşea că solariile care se află pe o distanţă mai mare de doi metri între ele şi nu au 1.000 de mp erau declarate neeligibile. Din 3.500 de hectare pentru care erau alocaţi bani, doar 23,6 hectare au fost eligibile”, a explicat Tănase.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.